QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Kókler politikus, avagy shortolja hazánkat a Fidesz: a bukásunkra játszik

2010.06.05. 13:04 maholnap

Szavazz a forintért most!

Szerettem volna elkerülni a politizálást a kóklerbróker blogon, de egyrészt a politika jelenlegi vezetői szóltak bele durván a gazdaságba, másrészt ilyen kókler politikusokat még nem sokat látott a világ (hacsak nem szándékosan shortolják a forintot és az OTP-t a nemzeti vagyonnal, mert akkor olaj helyett tőzsdei manőverekkel emelik a fiúk hazánkat a leggazdagabb nagyhatalmak közé)!

A forint drámája – és a devizában eladósodott kétmillió magyar ember kinyírása – két szálon indult a múlt héten: egyik szálon Barroso bizottsági elnök Brüsszelben nyomatékosan felhívja a magyar kormányfő figyelmét a fiskális fegyelem betartásának fontosságára, a reformok szükségességére. Erre Orbán Viktor nyugtatja Barroso elnök urat, hogy „mély átalakításra, strukturális reformokra” van szüksége Magyarországnak. Orbán beszámolt arról, hogy napokon belül elérhetőek lesznek a magyar gazdaság állapotáról szóló információk (már ekkor hazudott: az információk elérhetőek voltak rég, nem csak a Fidesznek, hanem az összes hazai és uniós szakcsoport számára) , és amint ez meglesz, a kormány 72 órán belül akciótervvel fog előállni a rövid távú problémák kezelésére. A másik szálon Kósa Lajos nyilatkozik – szinte OV-vel egy időben: ”A közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük.”  Majd ezután szardobálás kezdődik – a kormányzó Fidesz elöljárói által fölfelé dobálva, föl, a fejük fölé…

Nem véletlen, hogy Brüsszelben az IMF és az EU szóba került, hiszen az új magyar kormány többször is nyomatékosította, hogy nem tartja követendőnek a 2008 őszén kötött hitel-megállapodást, azt új alapokra kívánja helyezni, s ennek során nem kíváncsi e szervezetek véleményére.

 

Varga Mihály és Szíjjártó Péter Kósa-reakciója csak olaj volt a tűzre:  amikor hazudoztak a „csontvázak”, az „államcsőd” és az adatok meghamisítása kérdésében. /Varga Mihály: gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva az MTI-nek azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan./ Érdemes elolvasni, hogy ki a Gazdasági Bizottság Elnöke '98-2002 között, ki volt az elnök a Költségvetési és pénzügyi bizottságban 2002-2006 között, és 2006 óta ki az elnöke Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságnak! És Ki volt még ezekben a bizottságokban tag, vagy alelnök? (Sz.P.!) Jjja, nem tudott semmiről!!?? A munkahelyre nem jártak be, és lógtak, vagy most hazudoznak?!

És ha még ez sem lett volna elég, egy hordó benzint is gurítottak a tűzbe ...

A „csontvázakról” csak annyit, hogy két éve nyitott könyv hazai és EU-s szakemberek számára a magyar gazdaság minden egyes fejezete. A gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után V. Mihály az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan – írta az MTI

A kijelentés valóságos pánikot okozott a devizapiacon, az euró ára a beszéd után 273,7 forintról zárásra 280,4 forintig drágult. Miközben a régió összes devizája erősödik.- írta a Napi Gazdaság. De a BUX index is óriási zuhanással reagált a felelőtlen gazdasági butaságra. A Bloombergnek nyilatkozva Nigel Rendell (az RCB Capital feltörekvő piacokért felelős stratégája) úgy látja, a magyar gazdaság közel sincs olyan vészjósló helyzetben, mint a görög, valamint megjegyzi: „Rendkívül veszélyes a jelenlegi helyzetben ilyen kijelentéseket tenni.”

A világ legrosszabbul teljesítő devizája volt csütörtökön a forint: a Bloomberg által jegyzett 170 deviza közt a magyar fizetőeszköz gyengült a legnagyobb mértékben, hét százalékkal, napközben a 280,4-es szintet is elérte az euróval szemben - írja a Bloomberg. A piacokat Kósa Lajos görög kommentjei rázták meg - állítják az elemzők. (napi

A poén a végére: az USA elnöke, Barack Obama levélben köszönte meg ma Bajnai Gordon távozó miniszterelnöknek a sikeres válságkezelést, lásd Youtube itt.

Erre a Fidesz további gyújtóbombákkal válaszolt, amire „Miattunk zuhan Amerika!”  "A Fideszes megnyilatkozások híre az államcsődveszélyről az Egyesült Államokba is elért, már az amerikai munkaerőpiaci adatok megjelenése előtt is mínusz 60 pontnál járt a Dow Jones futures index. Elképesztőt ugrott a dollár, elérte a négyévi csúcsot. Az euró a dollárral szemben immár 1,200 alá 1,199 szintre gyengült." Köszi, fiúk!

Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a Fidesz kitáncol a választások előtt tett ígéreteiből. De próbáljuk lefordítani a Fidesz szavait, gondolatait:

Fidesz: Varga korábban kijelentette: "tiszta lappal kell indulni ahhoz, hogy a kormány megalkossa a gazdasági akciótervét és ehhez az alapot a tényfeltáró bizottság szolgáltatja.”
Tolmácsolva: „Még nagyobb gödröt, még nagyobb emésztőgödröt kell ásnunk, és abba még sokkal jobban bele kell döngölnünk az országot ahhoz, hogy később elmondhassuk: innen másztunk ki.”
Fidesz: A Fidesz hivatalos honlapján „Matolcsy György kijelölt gazdasági miniszter nem látja szükségesnek a költségvetés pénzbeli szerepvállalását a bajba jutott devizahitelesek megsegítésében”
Tolmácsolva: … ezért sokkal nagyobb bajba sodorjuk őket egy-két balul elsült nyilatkozattal, hiszen nem eléggé éheznek és haldokolnak még a devizahitelesek. Gyengítsük mesterségesen a forintot, hadd haljanak éhen mihamarabb!

A fideszes fiúk mindenesetre elérték: a Wall Street Journal már arról szavaztatja olvasóit, hogy Magyarország vajon Görögország nyomdokaiba lép-e (szavazzon Ön is Magyarországért!). Ezen a napon a forint jegyzése átlépte a rég látott 290-es szintet az euróval szemben, a Budapesti Értéktőzsde vezető részvénye, az OTP pedig 11 százalékos zuhanás után állt meg a nap végére. A dollár 242 forint fölé ment, a svájci frank pedig átlépte a 208-as szintet (Hirszerző.hu)

"Mikor értik már meg a politikusok, hogy naív kijelentéseik, amiket a helyi közönségüknek szánnak, valójában destabilizálják a pénzpiacot?" – írta a Reuters

Amennyiben a Fidesz a költségvetésének csupán egy töredékét a HUF és OTP short pozícióira költötte az elmúlt napokban, akkor gyakorlatilag örök gazdagságot, kimeríthetetlen vagyont, végtelen forrást nyert!

Szavazz a forintért!

Frissítés 18:35-kor:

 

 

Kéretik a Kóklerbróker Blogon nem fröcsögően politizálni, a szokásos fröcsögős témákat nem előszedni, hogy kelljen letiltanom a hozzászólásokat. (Eddig 2010. június 5. 18:07 nem moderáltam...) Köszönöm

 

Eljött a várva várt nap, letette az asztalra a részjelentését [1] a Varga Mihály által vezetett „tényfeltáró” bizottság. Pontosabban, letette a miniszterelnök asztalára, de azt a sajtótájékoztatóra odacsődített sajtó munkatársainak nem mutatták meg, és a lakosság sem ismerheti meg. (Vö: nem ellenőrizhető, hogy amit mondanak a sajtótájékoztatón és amit a dokumentum tartalmaz, az valóban úgy van-e.) Azzal védekezett a „tényfeltáró” bizottság feje, hogy ettől a perctől kezdve Orbán Viktor dönt a dokumentum sorsáról, neki ehhez semmi köze innentől.

Azt szajkózták csak, hogy húderosszahelyzet, és hogy erről a korábbi kormányok tehetnek, trükköztek, hazudtak, átvertek mindenkit, bitófára velük. Többszöri újságírói visszakérdezésre sem volt hajlandó (vagy nem mert) egy számot mondani a bizottság feje, hogy akkor összességében mekkora is az az állítólagos lyuk, amit ők látnak. De még csak attól is tartózkodott az operatív miniszterelnök Varga Mihály, hogy az általa említett egytucatnyi gyanús tétel közül egyet kiemeljen és elmondja, ott pontosan mekkora elszámolást látnak a bölcsek. Ne feledjük: a sajtótájékoztató után az államtitár megebédelt, majd elment a rendkívüli kormányülésre, ahol az ő bizottságának anyagára támaszkodik a kabinet.

A felsülésnek ez csak az első állomása volt... (Szánalmasbizottság)

413 komment · 10 trackback

Címkék: vélemény politika közélet fidesz hitel orbán viktor abszurd forint abszurdisztán deviza hitelkiváltás disznóság kókler politikus kósa shortos lajos forint árfolyam shortolja politikai árfolyam

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr332058477

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pénzügyekben e kettőnek semmi helye: MLM és politikusok. Támogassuk a halálugrást?! Devizahitelesek megsegítése… 2010.08.14. 14:50:34

Láttuk már, hogy a politika szereplői – felkészületlenség, tudatlanság, tájékozatlanság, vagy felelőtlenség miatt – mekkora károkat tudnak okozni cikk1, cikk2. Többször is felmerül annak a lehetősége, hogy a devizahiteleseket „me...

Trackback: A FIDESZ két világcsúcsa 2010.06.06. 11:30:58

 Kedves Barátom! Elkészült a Szabad Magyarok Híradójának 2010. június 5-i száma (http://szksz.com). Címe:   A FIDESZ két világcsúcsa   A FIDESz rövid két hónap alatt két világcsúcsot állított fel. Az egyik: a kétharmados parlamenti tö...

Trackback: Csontvázakról röviden 2010.06.06. 07:45:56

 Nem akarok sokat írni, mert nagyjából már megírtam. Mindössze annyit, hogy most megtapasztalhatta a Fidesz, hogy az ellenzékből való riogatás pontosan annyit számít, mint amikor Lajos bácsi kiabál a kocsmában, hogy csődben van az ország.Ellentétb...

Trackback: Kósa Lajos megbolondult? 2010.06.05. 20:07:01

Nem mintha semmi alapja ne lenne annak, amit Kósa mondott. De ilyet akkor sem mondunk, mert nagyon hamar önbeteljesítő próféciává válhat. „Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk...

Trackback: Lincshangulatban a befektetők és az internetezők 2010.06.05. 19:03:21

Nem túlzás azt állítani, hogy alig két hónappal a választások után a magyar web2.0 fellázadt a Fidesz ellen. Nem sok gyűlöltebb ember van most az országban (ide értve az egész MSZP vezérkart), mint Kósa vagy Szijjártó. Csak a Vastagbőr blogon már most ...

Trackback: Devizahitelesek fogságában 2010.06.05. 18:04:58

Van egy olyan tévhit, hogy ez erős forint JÓ, a gyenge forint ROSSZ. Mostanában mást sem hallani. A gyenge forint kinyírja a devizahiteleseket, így van, viszont nagyon jót tesz például a turizmusnak, a kereskedelemnek, a termelő szektornak, és az expor...

Trackback: Tranzfikció 2010.06.05. 17:17:44

- Halló, Zolikám. Itt Kamarássy beszél.- Jelentkezem, képviselő úr!- Zolikám, akkor ahogy megbeszéltük, megvan az euró?- Természetesen, képviselő úr. Átváltottuk.- Mennyin, Zolikám?- Kettőszázhetvenhármon, képviselő úr.- Jól van, rendben. Mert egy óra ...

Trackback: Forgatókönyvek 2010.06.05. 17:16:59

Az alábbiakban a csontfeltáró... Akarom mondani, a tényfeltáró bizottság sajtótájékoztajának két lehetséges, ámbátor feltétlenül fiktív forgatókönyvét vázolnám.1. forgatókönyv:Ezúton kérünk elnézést a magyarországi devizahiteles választóinktól, am...

Trackback: New York Times: ügyetlen trükk volt a Fidesztől csődriogatás 2010.06.05. 17:13:09

Az Egyesült Államok legkomolyabb napilapja úgy látja, hogy riasztó hatású kijelentéseinek célja Orbán IMF-fel való tárgyalási pozíciójának javítása és az előző kormány befeketítése volt. A The New York Times két szerzője, Dan Bilefsky és Matthew Sal...

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.05. 23:49:13

@captain morgan: Most majd kíváncsi leszek mit kezdenek a bankok magukkal ha nem tudnak hiteleket kihelyezni mert nem lesz hova és kinek.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.05. 23:50:11

Talán ha az áruhitelekre koncentrálnának nagyobb számban az segítene a válságnak is.

PillaMilla 2010.06.05. 23:51:26

@Gempacsöki Boborján: Én sem gondoltam, hogy bárhol máshol kolbászból lenne a kerítés. Eddig is magunk voltuk mindenre, és amit eddig elértünk, azt csak magunknak köszönhetjük. :)) És erre büszke vagyok.

Keelhaul 2010.06.05. 23:51:51

@Gempacsöki Boborján: Ehhez csak csatlakozni tudok. Valszeg ha nem közgázon tanulok, és nem ismerem meg a mentalitást, nem lennék ennyire óvatos (ez nem valami veres ideológia, csupán ismereten alapul).

@ne most: Sokféle bevétel van. Van adó, van seigniorage, vannak egyéb transzferek, vannak domínium jellegű bevételek (illetve itthon nincsenek). Vannak tőkepiaci bevételek is, na ha volt short, akkor ez tőkepiaci művelet volt. Nem szép, valszeg nem is etikus, mert megmozgatták vele a tőkepiacot. Ha minden visszaáll, akkor nem volt szép, de ügyes volt. Ha nem, akkor köcsögök. Ennyi.

PS: Minden politikus köcsög, de nem kell azt gondolni, hogy ha más lenne a helyükben, az nem lenne pont ugyanilyen köcsög, mert de.

ne most 2010.06.05. 23:56:21

@Keelhaul: Nem értem mit hadoválsz "Van illetve itthon nincs"... Egy kérdés, miért volt ügyes, miből jön ez ki?

captain morgan 2010.06.05. 23:56:45

@Nandi29:
Ha már itt tarunk, a balfasz kormányok ellenére a világ jobbik (nem félreérteni) felén élünk. Globális viszonylatban jó színvonalú infrastruktúra, eü. ellátás, oktatás, életszínvonal. Sőt, a meleg szobában tele hassal szidom a csúcstechnika segítségével az aktuális kormányt, közben ott fenn Borsodban az emberek a puszta létükért küzdenek.
Mindenki köcsög aki most azonnal nem hívja a 1749-et! vagy 1752-t.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.05. 23:58:31

@Keelhaul: Az utolsó mondatod így is hangozhatott volna pl:
-Mindenki köcsög kivéve én.)

Bennem ez a gondolat elég sokat felmerül.DD

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.06. 00:00:10

@captain morgan: Hát igen kényelmes életet élünk,főleg itt a fővárosban.Míg vidék azért elég durva.

jolhazudsz 2010.06.06. 00:00:37

ezaz, megcsinálták.. még akik tudják fizetni a törlesztőket, még azokkal is b@sszunk ki, kit érdekel.. az a havi +5ezer már mit számít, nem?!

mellesleg a cikknek a második felét legközelebb lehetőleg 1 pixeles betűmérettel írjad, hogy nehogy el lehessen olvasni..

Keelhaul 2010.06.06. 00:00:56

@ne most: Ugye vannak olyan helyek, ahol vannak olyan állami vállalatok, amelyek legalább nullszaldósak, de nem extraveszteségesek (amiért cserébe persze a vezetőiket jutalmazni kell, mert a vállalat veszteséges, de legalább jól veszteséges). Tehát ELVILEG létezhetnek domínium bevételek állami tulajdonban lévő cégektől.

Ha sikerült megjátszani egy jobbfajta shortot úgy, hogy nem történt szignifikáns hosszútávú változás a kamatlábakban, a devizapozícióban, akkor ez egy ügyes húzás volt. Van remény arra, hogy ez így volt. Szerintem. Az én olvasatomban.

Ha nem, akkor nem, megvitattuk. A worst case scenario adatai fognak kiderülni hétfő este, az az érzésem.

Doubledeceker 2010.06.06. 00:01:21

@captain morgan:

Ez így van, csak ahogy PillaMilla példájából is látszik, ez a "jólét" is kurvára viszonylagos, és egyre inkább nem állandó, és esély sincs rá, hogy jobb lesz a helyzet, mi több romlani fog.

Magyarországon nincsenek jó kilátások, mondom én úgy, hog most vettem első lakásomat, saját erőből no hitellel, és maradt is jó pár mila megtakarításom, de nem látom ajővőt itt ebben az országban, de még kivárok, de közel vagok, ahhoz, hogy túlcsorduljon a víz.

Ok, hogy enm segítünk a bajbajutottakon, mert nincs rá keret, de hogy megfojtjuk a kocsit húzó loat, ez csak ebben a kurva orszűgbsn divat.

Azt akartam mondani, hogy a középosztályt is megölik, ha kell ha nem, eddig legalábis ez volt, azt hittem a Fityesz megerősíti, de nem.

Keelhaul 2010.06.06. 00:04:53

@Nandi29: Én megvárom, hogy lesz-e új finanszírozási/újraelosztási rendszer. Ha nem lesz, akkor kalap kabát. Igazán kellemes lesz elhúzni úgy, hogy tudom, hogy az én jövedelmemből nem fizetik ki a szüleim nyugdíját, akik megdolgoztak érte. Imádom az ilyen dilemmákat.

bass.gitár 2010.06.06. 00:05:52

A zs.idók újabb kört futottak a segélyszállítmányokat vivő hajók ellen! Lefoglaltat egy hajót, segélyekkel együtt! Ennyire éheznek a zs.idók! Hisz ez jó hír! Remélem megérjük, hogy nem csak miattuk nyomorognak, hanem ők is nyomorba süllyednek!
Egyre több ellenük az elégedetlenkedők száma. Egyiptomi ember zs.idóval kötött házassága nem érvényes, az eddig érvényes házasságokban született gyerekek egyiptomi állampolgárok. A törököknél még mindig nagy az elégedetlenség.
Remek hírek! Így tovább Iz.rael!
Még nincs magyarázat a hátulról lelőtt emberekről és a segélyszállítókat miért l.őtték fejbe hátulról. A kato.náik már a hátat fordító emberektől is félnek?! Összekeverték őket a pal.esztin gyerekekkel. Szemüveget nekik

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.06. 00:05:59

@Nandi29: Nem zavar hogy még csak egy hónapja vannak hatalmon?Menj és láss világot,tapasztalj csak ha az kell neked ahoz,hogy felismerd azt a tényt,hogy itt volt a legjobb dolgod életedben.Az állandóságot és létbiztonságot pedig felejtsd el,mert az sehol nincs.Még a milliárdosok is földönfutók lehetnek egyik percről a másikra egyetlen döntéstől vagy eseménysorozattól.

ne most 2010.06.06. 00:08:05

@Keelhaul: Ki játszott shortot a kormány? Ha belső információ birtokában manipulálták a piacot, másokat tévedésbe ejtettek jogtalan haszon érdekében, akkor le kell csukni őket. Mitől lenne ez jobbfajta?

Keelhaul 2010.06.06. 00:10:38

@Gempacsöki Boborján: Szerintem nem a létbiztonság hiánya a bántó itthon, hanem hogy a közfelfogástól olyan távol esnek bizonyos meritokratikus eszmék, hogy az már fájó.

Rohadtul rögzített minden értékrend, itt mindenkinek minden kummára jár.

Ha elhúzok külföldre az azért lesz, mert ugyan nem jobb, de nem is langyosvíz hónaljig, verseny van, és a verseny hatékonyságra és tevékenységre ösztönöz. Vannak akik lemaradnak, de arra van az állam, hogy nekik segítsen. De ne úgy, hogy a társadalom elenyésző része tartja el önmagát+ a rászorulókat.

Keelhaul 2010.06.06. 00:13:35

@ne most: Lehetséges az, hogy szar a helyzet, és lehet tartani a hiánycélt. Technikailag tehát egyáltalán nem biztos, hogy le kell csukni őket, a pénzpiacon pedig erkölcsről beszélni nem szerencsés. Szerintem sem biztos, hogy felelősségteljes húzás volt, ki kell várni a végét. (Halkan megjegyzem, gyakorlatilag minden technikai kérdés a gazdasági jogban.)

A "jobbfajta" jelző arra utalt, hogy maga a megoldás ugyan nem szép dolog, de ha így volt, nagyon kreatív.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.06. 00:18:14

Kapát, kaszát és trágyahányó villát az FMPSZ-es fiúk kezébe, mert azzal talán kevesebb galibát okoznak.

Keelhaul 2010.06.06. 00:18:59

@ne most: Mindenesetre nem akarok az ördög ügyvédje lenni, volt 3 lehetőség, mind3nak pozitív valószínűsége van.

Mindhárom elítéhető morálisan, ebből kettő politikai/gazdaságpolitikai/diplomáciai/technikai jellegű kockázatos lépés. Azon el lehet vitatkozni, van-e joga a kormánynak ilyen kockázatos lépéseket tenni, szerintem inkább nincs mint van, de mit lehet tenni, sok mindenhez nincs joguk, és nagyon sok kockázatos lépés fog születni, kezdve az adóreformtól (ha lesz), a nyugdíj/TB-reformon át (ha lesz, kéne), egészen a közigazgatási reformokig. Nyilván én is úgy gondolom, utóbbi 3ra van felhatalmazásuk, előbbire nincs, de mielőtt dilettantizmusról beszélnénk, várjuk ki a végét.

Nem kell, hogy tessen, szerintem is elég felelőtlen dolog volt, csak nem szeretem a hisztit, a dolgok általában egyszerűbbek, mint amikor túlbonyolítjuk őket, de bonyolultabbak, mint amilyennek reflexből látjuk őket.

Egyébként ha szívni fogsz a hiteled miatt, maximális együttérzésem (mást nem tehetek, azon kívül hogy befizetem az adómat).

ne most 2010.06.06. 00:19:11

@Keelhaul: Hogy lehet ezt megoldásnak nevezni? Mit oldott meg? Most azt látni szétkúrt mindent és ez biztos lásd CDS, árfolyam. Ha nem hiszed, kérdezd meg a hitelest, azt aki elkötelezetten dolgozik és adót fizet. Akinek ez mindegy az a segélyből elő.
Mivel fogja helyre hozni? Ki áll és azt mondja megtaláltam a piros ászt vagy mi?

t a m á s 2010.06.06. 00:21:24

Mindenki véleményét tiszteletben tartva nekem más meglátásom lenne.

Ezzel kezdem..és ezzel zárom. Ne közgazdasági fejtegetéseket lássanak az elmúlt napok e tárgyú eseményei mögött.
1.A FIDESZ ügyesen, hatékonyan kiépítette a mosott agyú hívők több mint 2.000.000-ós táborát.
2.Most a hatalom minden áron való megszilárdítását teszi. (korporatív rendszer kiépítés, ahogy ők mondják a „nemzeti összefogás” kormánya, akciói stb.)
3.4 éven át közgazdaságilag hibás, buta, demagóg elveket hangoztattak. pl. azonnali nagyarányú adócsökkentés.
4.Most TELJESEN FÜGGETLENÜL a közgazdasági racionalitásoktól, a több mint 2 millió FIDESZ és 830.000 Jobbikos választónak valamit mondani kellett hogy TERMÉSZETESEN miért nem lesz adócsökkentés és miért van igaza Obamának amikor megdicsérte Bajnait a válságkezelésért.
5.Racionálisan teljesen mindegy hogy mit mond Kósa vagy akárki. A mosott agyú hívők úgyis csak azt értik meg, hogy rohadt Gyurcsány, rohadt Bajnai hazudtak.
6.És meglátják a „Bajnai úton”..megy minden tovább. Az IMF-el majd racionálisan tárgyalnak

És sokszor, sokszor fogják közben énekelni a Székely Himnuszt, átkozni a trianoni békét, a nemzetközi osztályharc jegyében harcolni a szlovákok ellen és ez 3.000.000 AGYMOSOTT 2/3-ot biztosító választónak sokáig elég lesz.

herbert 2010.06.06. 00:22:09

@ne most: mert ezzel jobban lehet keresni ha tudod mi jön:) és azért arra odafigyelnek ha azt mondod mostanában, akkora szarban vagy mint görögország. ráadásul ha olyan ország vagy, amit elméletileg már megsegítettek, a válságkezelés kudarcát bizonyítod, nem csoda h még new yorkot is beadták a félősebbek a kamuszag ellenére.

A kérdés hogy csak a pártkasszát töltötték-e fel, vagy mertek nagyot álmodni. Ha az utóbbi, akkor tökösek, de leverik még rajtunk, ilyet nem lehet csinálni anélkül, h a nagyobb titkosszolgálatok rá ne jönnének, a revansnak meg számtalan eszköze van. Tényleg mindig a frankhamisítás jut eszembe erről a pár napról.

Keelhaul 2010.06.06. 00:23:18

@ne most: Leírtam már, amit gondolok, olvasd el újra.

Keelhaul 2010.06.06. 00:24:56

@herbert: A frankhamisítás nagyon-nagyon szép hasonlat

ne most 2010.06.06. 00:25:41

@herbert: Kulcsár Attila volt a tanácsadó talán?

herbert 2010.06.06. 00:26:59

@ne most: na igen, mellette szólnak az évek meg a rutin :)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 00:53:04

A The New York Times szombati számában a 4. oldalon jelent meg:

"In fact, since receiving the I.M.F. aid, Hungary appears to have made good progress in controlling its deficit, he said.

According to European Union figures, the country’s budget deficit was stable in 2009 at 4 percent of gross domestic product, higher than the 3.8 percent a year earlier but well below 2006 and 2007 levels. Its total debt was equal to 78 percent of G.D.P. last year, about the same level as France.'

Innen mélyen tanulságos:

“It takes years to build credibility, and that can be destroyed in days,” Mr. Rendell said. “They should have known better. They have damaged themselves, and it may take many, many months to recover.”

"The new Hungarian government was sworn in just last month. A government fact-finding panel will present a preliminary report on the state of the economy over the weekend, to be followed by a government action plan, Mr. Szijjarto, the spokesman, said.'

Elég gáz ez így, egy messzi világ gazdasági elitjének lapjában rólunk és kormányunkról...

Keelhaul 2010.06.06. 00:57:15

@maholnap: Nem válaszoltál arra a kérdésemre (egyikre sem, biztos nem szeretsz), hogy szerinted az árfolyamvolatilitás milyen mértékben fog beépülni a hitelkamatokba.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 00:57:18

A Forradalmi Akciót Szolgáló Orbán Kormány (FASZOK) rendkívüli intézkedésének hatására a hétvégére a forint leértékelődött az Euróval szemben 288,623-ra, a CHF-nél 207,212-re, míg a dollár esetében 241-re!!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 01:17:33

A hitelkamatokba kevésbé, sokkal inkább a THM egyéb alkotóelemeibe. Ilyen a vagyonbiztosítási díjak, késedelmi kamat, szerződésmódosítás díja, átutalási díjak, a közokirat készítés díja, és a földhivatali illeték is, de természetesen nem kalkulálható bele a devizakockázat veszélye sem. Amiben bizonyosan tükröződni fog, az a CDS.

A görög államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a késői londoni kereskedésben 766 bázispont környékén járt a 646,5 bázispontos előző záró után, vagyis rendkívül erőteljesen, 120 bázisponttal drágultak napon belül a görög CDS-kontraktusok

Londonban a szintén gyenge költségvetési és adóssághelyzetű Portugália, valamint Spanyolország törlesztéskockázati biztosítási díjszabásai is, bár ezek továbbra is jóval alacsonyabbak a görög CDS-árazásoknál.

A CMA késő keddi (!) adatai szerint a portugál törlesztésbiztosítási díjszabás a 275,3 bázispontos záróról 383 bázispontra, a spanyol CDS-árazás 157,7 bázispontról 202 bázispontra drágult. A kétnapos zagyvaságokra a tegnapi igen meredek, 50 bázispontos emelkedés után - 305 bázispont körül mozog.

Mindenesetre londoni elemzők pénteki értékelése szerint a Fidesz valószínűleg gazdaságpolitikai mozgásteret igyekszik nyerni az új EU/IMF-megállapodásról kezdendő tárgyalások előtt, de lehet, hogy a jövőben "nem Kósa Lajos Fidesz-alelnök lesz a megfelelő személy a gazdasággal kapcsolatos megnyilatkozásokra.

Egyébként jóval kockázatosabb adósságtörlesztőknek tekinti a piac az euróövezet megrendült adóssághelyzetű tagállamait, mint például Magyarországot. A szerdai londoni kereskedésben Portugália, Olaszország, Írország, Görögország és Spanyolország - kezdőbetűikből angol rövidítéssel a PIIGS-csoport - törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak átlagos díjszabása alaposan meghaladta Magyarországét.

Szóval ilyen hírek miatt is fog a felár a kis hitelek árába is tovább gyűrűzni...

Forint hiteleknél nincs árfolyamkockázat, és kamatkockázat is minimális, ugyanakkor vannak 1, 2 de 5 (öt!) éves kamatperiódusok is, azaz ennyi ideig nem változtat a bank a kamataidon.

Keelhaul 2010.06.06. 01:27:01

@maholnap: Király, köszönöm.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 01:31:16

A nap zárásaként (mely nap estéjén 350 hsz-t kellett elolvasnom, részben megválaszolnom) álljon itt egy klassz blog a hitről:

apostol.blog.hu/2010/06/04/a_mulando_gazdagsag_ige

Legutóbbi bejegyzése a múlandó gazdagságról szól, amiről nekem rettentően erős áthallásom támadt a napok (és évek) eseményeire...

Áldás, békesség!

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.06. 01:46:04

Jó írás!
A Fidesz ugyanolyan nagy felütéssel kezdett, mint 1998-ban, csak ez nagyobbat szólt, mint a törvénytelen megfigyelés…
Kedves maholnap, én sajnálatosan egy humán vagyok, összeszégyelltem magam, mikor pár éve azt mondták alacsony a pénzügyi intelligenciám, mint magyar lakosnak(PSZÁF elnök). Próbáltam tájékozódni(PSZÁF honlap írásai), de azt vettem észre, hogy mindegyik bank a saját csomagját akarja lenyomni a torkomon. Egy-egy bankon belül is az újabb és újabb konstrukciókat erőltetik, és én pedig nem látok mögé, hogy tényleg jó-e az nekem, vagy neki jó főleg, mert jutalékot kap, ha egy új valamit ad el. Ahogyan Szerethető Személyiség 2010.06.05. 19:05:36 írta: „És talán ha egyszer felhív titeket egy biztosítós, mostmár legalább hallgassátok megy egyszer.” – pl. a magánnyugdíj-pénztárak mínusz hozama után 6-7 nyugdíjpénztár megkeresett, hogy menjek hozzá. Mindegyik ugyanúgy fűt-fát, sőt vadvirágot ígért, mint mikor néhány éve választanom kellett.
Szóval szerinted hol lehet hiteles információhoz jutni egy magamfajtának?

pudliho 2010.06.06. 02:06:16

@t a m á s: tedd még be vagy 25 blogra ugyanazt az irományt, maradt még pár bögre látom

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 02:10:23

@Cserépszavazás: info(kukac)QFP.hu
Figyelj arra, hogy ne csak másokat hallgass meg, hogy mit akar eladni. Fontos, hogy Te tudd: mit szeretnél elérni! Ez sokkal fontosabb, mint annak a jutaléka, aki nem abból él, hogy elégedett leszel-e a termékével (így is, úgy is megkapja jutalékot), hanem abból él, hogy számodra a neki legmagasabb jutalékokat hozó termékeket értékesítse, lehetőleg árukapcsolással.

Ha le tudod írni a fenti email címre a kérdéseidet, lehetőségeidet és célodat, az már fél siker. A másik fele a sikernek - kölcsönös bizalom kialakulása függvényében - egy pénzügyi elemzési és tervezési beszélgetés lesz... Ekkor még mindig eldöntheted, hogy ez alapján, vagy egyedül mész tovább! :-)

Most már elteszem magam holnapra. Sok volt, szokatlanul sok ez a mai tízezernél több klikk, és 350 komment :-)

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.06. 02:34:55

Kedves maholnap, köszönöm a válaszod! Holnap írok neked, már én is alig látok :)
Jó éjt! :)

Joske 2010.06.06. 05:44:28

Zseniális! Akár még jól is kijöhetünk ebből! A Fidesz shortolta az USA tözsdéit, most bevásárolt a MNB a világ részvényeiből, és 2 nap múlva jöhet a big deal.

hunyuan 2010.06.06. 06:22:02

"PillaMilla 2010.06.05. 23:28:58
@Keelhaul: Nekünk kettőnknek van 3 dilomája, nem is rosszak: marketing, közgáz, logisztika. "

ne haragudj de ezek fos semmit sem érő diplomák.., talán a közgáz még elmegy, de a többi..

lepojka 2010.06.06. 06:23:37

Beismerni, hogy a Gyurcsány- Bajnai Úton kell tovább haladni egy ilyen körítés nélkül a Fidesz bukásához vezetett volna. Így ők lesznek a haza megmentői ,persze csak azoknak,akik bevették ezt az egész maszlagot.

na4 2010.06.06. 06:29:11

@hunyuan: Teljesen jól mondod. A közgazdászokról meg annyit, hogy a bankokban is ők ülnek, és éppen most döntötték be a világgazdaságot. Jobb ha mélyen hallgatnak. A blabla szakmákról mint marketing és logisztika meg ne is beszéljünk :-( Éppen talicskaszámra rúgják ki őket.

na4 2010.06.06. 06:47:04

@PillaMilla: Ha Te közgazdász léterdre belementél egy ilyen business-be, vagyis önként beálltál Damoklész kardja alá, akkor nem szeretnék az ügyfeled lenni. Hitel = a bank halálos ölelése.

na4 2010.06.06. 06:47:44

@PillaMilla: Ha Te közgazdász léterdre belementél egy ilyen business-be, vagyis önként beálltál Damoklész kardja alá, akkor nem szeretnék az ügyfeled lenni. Hitel = a bank halálos ölelése.

na4 2010.06.06. 06:48:26

@PillaMilla: Ha Te közgazdász léterdre belementél egy ilyen business-be, vagyis önként beálltál Damoklész kardja alá, akkor nem szeretnék az ügyfeled lenni. Hitel = a bank halálos ölelése.

lüke 2010.06.06. 07:15:13

elmességek erről a blogról:
- péniszt igy nevezik:
Forradalmi Akciót Szolgáló Orbán Kormány (FASZOK
- fidesz teniszezik:200km/h az ász
-nem Gellért püspököt hanem valami hordót dobtak
a Dunába
-lolvastam a tankönyvet:marketing,
remélem ennek alapján fogják a vakbélgyulladást gyógyítani:))
logisztika, tudtommal raktár menedzselés:
kivétel, bevétel..................
s szerencse
hogy két diploma
kozmapalika és internacionale:)
az orvosi és műszaki
a többi:) nagyon karinthys:
inenn nézem homorú, onnan domború!

gomorra 2010.06.06. 07:43:27

@PillaMilla: Nem irigyellek benneteket. Bedőltetek a bankoknak, s most főhet a fejetek. A gyerekeimnek sosem tanácsolnám, hogy itt ma, Magyarországon hitelt vegyenek fel. Az itten azért van a hangsúly, mert honunkban a kapitalizmus nem úgy működik, mint nyugaton, itt a hitel sokkal drágább, mint ott ahol igazi verseny van. Ez nem verseny, ez rablás, a stabil demokráciákban igazi verseny van, ott a nagy cégek is az életben maradásért küzdenek, ennek az árát mi fizetjük meg itt a "gazdag" keleten. Ha van a magyar kormányoknak igazi felelőssége, akkor ez az például. Nem veszik tudomásul, hogy átmeneti időszakban (cociból a kapiba) nem lehet a normális szabályozást alkalmazni.
Szóval ráfaragtatok, ilyen körülmények között kész öngyilkosság, örök rabszolgaság hitelt felvenni.
S úgy látom a rosszat rosszal akarjátok tetézni. Gratulálok, ezért érdemes három diplomát összeszedni! S tudásotok mekkora van mögötte?!
Arra gondoltam amikor azt írtam, hogy a rosszat még rosszabbal akarjátok tetézni, hogy gyerek nem lesz a terveitek szerint. Épp olyan hülye szándék, mint az, hogy válságban mindenáron saját házatok legyen, de azonnal. Ha egy ócska kutyához úgy tudsz ragaszkodni, gondold el, mekkora örömöt tudna okozni egy gyerek, aztán még legalább kettő! Ha van az életnek értelme (neked, meg nekem, meg a többi egyáltalán nem kiugró Einsteinnek) akkor az a gyerek, az élet tovább adása. Ez egészen más dimenzió, mint ostoba pénz, gazdagság, kamat és politika. Tehát ne keverd sosem a szezont a fazonnal. Tanulj! Nem feltétlen iskolában, azt nem tanácsolnám, hanem az életben.

gpetersz 2010.06.06. 07:43:46

@Gempacsöki Boborján: Ez akkor lett volna jó szöveg ha igaz. De.

1. Az elkúrtuk Fletó arról beszélt, hogy ŐK kúrták el (persze nem nyilvánosan, nekünk hazudott). És a valós gazdasági helyzet ezt is mutatta.

2. Nem lekúrtuk FIDESZ arról beszélt, hogy MÁSOK kúrták el (nyilvánosan, a szemünkbe hazudva, ne feledd: itt 2010-ről van szó, nem 2006 és előtte)). És úgy néz ki, hogy nincs köze a gazdaság valós állapotához. Azt akarja bemesélni, hogy 3,8 helyett nem 4,5 lesz, hanem 6,5. Ami baromság.

Ha a fenti tények nem lennének, akkor marha jó szöveg lenne...

ne most 2010.06.06. 08:11:25

Kiszámoltan - a barom beszólások 4 millió forintomba kerültek.

scorpioscorpio 2010.06.06. 08:15:50

@PillaMilla: Irigylem az önbizalmad, szted a hazai diplomák mit érnek kint? és az említett "szakmák" "helyismeret" nélkül??? .... egy ideje ezen agyalunk mi is, de felismertük h pl én a kommunikáció, a reklám és az értékesítés területén dolgoztam eddig, ezt más nyelven nem lehet...jól....és sehogy....piac és helyismeret és évtizedes kapcsolatrendszer - kvázi refrenciák - hiányában végképp nem. Párom webes terület, de szinte ugyanez érvényes. de ha van tuti ötleted dolgozzunk össze...frankón.

scorpioscorpio 2010.06.06. 08:26:34

7 éve vettem fel ft alapú hitelt, 5 év fix kamatozással, a havi összeg a mai napig nem változott, mert nyilván átgondoltam h mit lehet bevállalni. A körülményeim változtak azóta, A hitel az akkori állapotoknak megfelelően nem volt rizikós döntés a jövedelmem kb 15-20%-a volt. Most alig van jövedelmem...Akkor sok éve jól működő, sok munkával de több száz millás árbevételű céget működtettünk, 11 alkalmazottal, befizetett adókkal, járulékokkal, ...a céget elvitte a"válság". Ez 15 magyar családot - 15ször 2,5 fő - padlóztatott le.Nem vok devizahiteles, nekem ki segít??? ...és nem segítségre várok hanem LEHETŐSÉGEKRE!!!! a betöltött pozícióval és tulajdonosi helyzettel nem vesznek fel sehova, pedig 20 éves rutinom és ismeretségi köröm van...de az egész "iparág" bedőlt...2 év alatt. Merre menjek??????

életfa · http://polgarmesterpilisszanto.blog.hu 2010.06.06. 08:34:39

Sajnos a továbbiakban sem várhatunk jobbat, bele van építve a jelenlegi (párt)rendszerbe a bukás.

wip 2010.06.06. 08:40:39

Csak nekünk vannak ilyen vezetőink, vagy negatívan nézzük a dolgokat? A 2. Trianon c.cikkben azt mondja a megszólaltatott alany, hogy németek vagyunk, Ausztriához tartozunk. Tessék mondani, Clemenceaunak és utódjainak ez nem tűnt fel, hogy a magyarok Magyarországhoz tartoznak?Mellesleg úgy látszik Ausztriában még mindig dolgozik a pedofil egyház,mert az egyik hölgy szerint őt nem hagyták volna templomba járni a "kommunisták".Érdekes, az ötvenes években kereszteltek, a hatvanas években áldoztam, bérmálkoztam, mégsem történt retorzió a szüleim ellen.A cikkben említett téeszesítésről annyit, hogy itt a Felvidék alsó részén 20 éve még minden föld meg volt művelve, most meg mind műveletlen. Nem érdekes,szocializmusgyalázó újságírók? Az "x" bötű hiányzik a kapitalizmus reklámjához, ilyen vezetőkkel, akik már 22 éve Magyarország tönkretételén vannak !Szégyellem magam Önök és az ún.magyar kormány helyett!

st1 2010.06.06. 08:42:49

@maholnap: Az a bizonyos "messzi világ gazdasági elitje" elkúrta. Nem kicsit, nagyon. Az volt az igazi elkúrás. Most pedig helyi bértollnokaik jajongását angolra fordítva bölcselkednek. Ezek tényleg FASZOK. Az a gáz, ha valaki őket még komolyan veszi...

st1 2010.06.06. 08:50:29

@gpetersz: "Azt akarja bemesélni, hogy 3,8 helyett nem 4,5 lesz, hanem 6,5."

Nem a FIDESZ, hanem a NAPI GAZDASÁG:
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=447272
"a lapunk birtokába a Pénzügyminisztériumból került dokumentum szerint a költségvetésben tervezett 3,8 százalék helyett 6,5 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) esetében."

Tudsz mást is, mint hazudozni?

Karipapa01 2010.06.06. 09:01:33

Dinamikus, agilis csapat ez az új kormány. Már a kormányzásuk első napján sikerült beindítani egy viláméretű fasza kis brókerbotrányt. Pedig ez még csak a bemelegítés. Izgalommal vegyes várakozással tekintek a jövőbe azt remélve, hogy lesz ennél fergetegesebb esemény is. Csak ne kerüljön túl sokba.

bunko_jobbos 2010.06.06. 09:19:59

A haverjaitokból indultok ki (Gyurcsány, Kóka), mert ők shortoltak volna (meg is tettész szerintem). Ez nem az a kormány.
Hülye libsik, kapálóztok, mi? De ne aggódjatok, nem fogtok visszatérni a hatalomba, akármennyire szeretnétek.

Mostis taxisblokádot szeretnétek. Először szétkrjuk az országot, aztán meg tiltakozunk, hogy milyen rossz a helyzet. Ti főztétek a szart, most egyetek is belőle.

Kivancsi 2010.06.06. 09:23:48

A velemenyem.....

A tokom tele van azzal amerre ez a vilag megy....
Azaz ezzel a kibaszott nagy globalizacioval!!
Biztos jo fele megyunk?
Ez az elheto es elviselheto elet iranyaba visz?

Csak, hogy erthetobb legyen....

Az elet ezektol a forumoktol KELL hogy fuggjon:

- tozsde,
- arfolyam,
- IMF,
- EU/Brussel,
- GDP, stb... kisfaszom...

1. ha sut a nap vagy zuhog akkor azert esik az osszes valuta es tozsde a vilagon aztan mindenki panikba...
2. ha egy ugynok elteveszti a tizedes vesszot es par nullaval tobbet kanyarint az osszeg vegere akkor a fel villag remeg es osszefossa magat
3. kina boffent egyet akkor megroppan a dollar
4. egy arab dubajban elfelejt mekkafele fordulva imadkozni akkor EU-ban kezdenek remegni arab allam adossagai miatt es Londonban mar az elemzok nem tudnak rendesen ebedelni...
5. Soros-paraszt befektett par millat erre-arra akkor menjen mindenki konzervet venni mert vege lesz a vilagnak..
6. ha egy buzi hulye fasz dilletans politikus (maszop vagy fityes egal) mond par mondatot egy picsa-fos orszagban akkor
- amerika megremeg europa miatt es a befektetok szavazni kezdek..
- valamint Mo-n 5.5 millio ember szamolgat otthon mi lesz a hitellel.. (kiveve a cigokat mert nekik mindegy)

Sorolhatnam az elmult 1 evet milyen baromsagok miatt rinyaljuk szet magunkat...
Termeszetesen a sok kapzsi penzhajhasz miatt akinek persze a lovi nem kajara-piara kell mar hanem ferraria stb :):)

No meg persze a hitelbol elok tomkelege aki keptelen az igenyeit a jovedelmehaz igazitani... vagy forditva kene?? :):)

ELET EZ??
EZT SZERETITEK??
EZ TOLTSE KI A NAPJAINKAT??

NEM LEHETNE EZEKET KIKAPCSOLNI a PICSABA es elni normalisan mint 20/40evvel ezelott???

Szanalmas......

Keelhaul 2010.06.06. 09:23:55

@hunyuan: A logisztika a jó ebből, nem a közgáz.

Keelhaul 2010.06.06. 09:30:06

@na4: Egész pontosan a kockázatelemzés miatt bukott be a világgazdaság, illetve - érdekes módon - a verseny a bankokat nagyobb kockázatvállalásra kényszerítette. Most azon túl, hogy természetesen szakmai hiba is történt, de inkább biztosításmatematikai, mint közgazdasági jellegű.

www.wired.com/techbiz/it/magazine/17-03/wp_quant?currentPage=all

st1 2010.06.06. 09:39:27

@maholnap: Ha már a világ gazdasági elitje....

Associated Press (AP)
G-20 finance chiefs
Jun 5, 11:13 AM EDT

"While the euro fell below $1.20 for the first time in more than four years Friday in reaction to Hungary's woes, European officials insisted the problem was being OVERSTATED.

Any talk of a risk of default "is WIDELY EXAGGERATED."
hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_WORLD_ECONOMY_G20?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

haleluja 2010.06.06. 09:39:32

@bunko_jobbos: Azt szeretnénk hogy Önállóan tanulj meg gondolkozni!

mendson 2010.06.06. 09:47:47

Hozzászólnék.Nem tudom ki,hogy van,de azért igen idétlennek és föleg butának tünik ez a fociszurkolói mentalítás (tök mindegy milyen béna a csapatom a pályán a hibás mindig a biró,az ellenfél az ellenfél szurkolói,a szakács etc.).Lehet szeretni,lehet rajongani bármely pártért és annak vezetőiért,de azért a tények ugye tények.Kezdjük.
A Megyesi mikor -a manapság súlyos hibának tartott- közalkalmazotti 50%-os emelést megtette bizony a fidesz által teremtett kényszerhelyzetben tette.Ugyanis a második min.bér emelés magasabb béreket eredményezett mint a közalkalmazotti bértábla alsó tételei. Nálunk az iskolai takarító majd 20%-al kapott többet mint a 2 éve pályán lévő és itt tanító pedagógus.Nos mit tehetett volna?
Persze az ilyen jutatátis ügyek egymást turbózták.Jött ugye Gyurcsány.Nem tudom emlékszik-e rá valaki,de ugy kezdte, hogy kijelentette a választásokig már igazán nagy dolgokba nem tud belekezdeni.Jött ugye a választás amely elött -bármit mondanak a szövegértési nehézségekkel küzdködő honfitársaink- nem hazudott.Mit is mondott "hozzá kell kezdenünk a nagy elosztórendszerek átalakításához" és ugye ekkor mondte el elösször a mamájával kapcsolatos példabeszédet.Aztán elkezdödött a régiók kialakításának terve (a közigazgatási hivatalokat át is alakították) amit a fidesz és hasonló iskolába járt alkotmánybíróság megfurt "a megye az ösi magyar akármi" felkiálltással.Aztán jöttek a kórházi ágyszám csökkentések a vizit és kórházi napidij bevezetése és a válaszkénti népszavazósdi "ne az emberekkel fizettesék meg a..." szöveggel.És még lehetne sorolni a sok-sok fidesz által különböző jogászi szarrágással és/vagy hozzájuk köthető,érdekvédelminek csufolt szakszervezet segítséggel megfurt javaslatot.És még ennek ellenére is igen komoly állampolgári áldozattal (mert hát ki is tudná hozni) 2008 végére 4% alá sikerült a hiányt levinni.Aztán beütött a válság.De a válság kezelése is sikeres lett,mert Gyurcsány idöben észlelte,a válság nem egy apró valami hanem igen csak globális és sok-sok országot érint ezért megszerezte az eu-imf hitelt. azóta szinte az egész kelet és déleurópa már szintén igényelet,de sokkal szarabb feltételekkel.Na és most megint 4% alá esett a várható hiány.Csak egy picike kitérő,tavaly valamikor év elején egy brüsszeli min.elnökök meetingjén Gyurcsány javasolta,hozzanak létre egy nagyösszegü válságalapot egy amolyan uniós országok kst-jét.Mindenki -föleg idehaza- fanyalgott és mosolygot,nos mit is hozztak nagyhirtelen vagy 2 hónapja létre odaki?na de mit hallottunk ezen idö alatt a fidesztől?Nem-nem ja és nem.És mit mondott a héten Lázár fidesz frakcióvezér? Csökkenteni kell a kiemelt kórházak számát,csökkenteni kell a középszintü önkörmányzatok számát( ugye ez a megye).Vagyis,ha jeles ellenzékönk a nemen kivül inkább arról vitatkozott volna,hogy a régióhatárok ne igy hanem ugy fussanak,vagy a kiemelt kórházak eloszlása ne igy hanem úgy, akkor most arcvesztés és egyébb károsodás nélkül dumálhatna.Söt én megkockáztatom,ha valóban konstriktívan tett vett volna ezen ügyekben még a válság sem érintette volna ilyen súlyosan hazánkat és 3 évvel beljebb lennénk a jóba.

Kivancsi 2010.06.06. 09:59:47

@mendson: Igazad van...

Termeszetesen maszopos penzrablast a kulonbozo allami cegektol soha nem bocsajthato meg...
Vagy akar a fityeszes ezust hajos, kaja ibraim tolvajlasok sem...

de meg mindig inkabb ebbol ket fas szarbol az egyik legyen ott mint vmi nagy nemzeti erzetu dolmanyos faszkalap...

Ez van sajna ezekbol kell valasztanunk...

Vagy zarjuk be az egeszet... ezt a politikai-maffia bandat kuldjuk haza, dolgozzanak, gyarban foldeken... Hivjuk ide a nemet-torvenyhozast :):)
Rendet teremteni :):)
Lehet hogy meg olcsobb is lesz :):)

Csak kell par tolmacs aztan forditjak nemetrol az iget magyarra :):)

Keelhaul 2010.06.06. 10:06:06

@mendson: Furcsa, hogy egy ilyen iromány után te beszélsz fociszurkolói mentalitásról. Gyakorlatilag leírod, hogy szerinted meg a fidesz a hibás mindenért.

na4 2010.06.06. 10:12:53

@mendson: Jellemző buta közalkalmazott vagy. Elosztani azt lehet, amit a gazdaság megtermel. Megyo+Fleto mindent hitellből csinált, a gazdaságot pedig a végletekig kifosztották. No itt az eredménye.

Lepényhal 2010.06.06. 10:18:31

@maholnap:
"Köszönöm, ha fontosnak találod a Kóklerbróker Blogot."
Nem csak azt.
"A paranoiás hozzászólásod azonban messze túlmutat a blogom lényege, célja és eszközei körén. "
Nem érzem hogy üldöznének.
"Elolvastam minden, az utóbbi hónapokban írt hosszászólásodat, ezért, és az ide beírt soraid féktelensége miatt néhány óráig ne próbálj ide írni (letiltalak). Nem szeretnélek végleg kitiltani, ezért csak egy pár óráig nem tudsz majd ide írni."
Köszönöm hogy fontosnak tartod a kommentjeimet.
"Írhatsz blogot, ha van mondanivalód, bizonyosan meglesznek az olvasóid, és szívesen látlak később hozzászólóként itt is újra. Másokéba is írhatsz építő kritikát, saját véleményt, örömöt és bánatot egyaránt."
Ez egy kicsit olyan, mintha egy étteremben a szakács azt mondaná neked, hogy ha nem ízlik a főztje, nyissál saját éttermet.
"Addig hűtsd le magad, nyugodj meg, sétálj egyet..."
Sétáltam egyet, megnéztem a Barátok közt utolsó 8 évadját (tudtátok hogy meghalt Magdi anyus?), kitanultam a zen-buddhizmust, és arra a következtetésre jutottam, hogy a kommentjeim rendkívül hasznosak. A reakciód számomra abszolut pozitív üzenete az, hogy könnyen kikezdhető az érvrendszeretek, és bizony úgy érzem, hogy te vagy az, aki kapkodja most a levegőt. Törölni akarsz? Hajrá! A mártírok helyébe újabbak lépnek... Na jó, legyünk tárgyilagosak, mártíromságról beszélni erős túlzás - itt csak nevek lehetnek áldozatok. Ráadásul nem is nagyon tetszik, már találtam jobbakat.

bariga 2010.06.06. 10:19:21

@na4: Ez sajnos nagyrészt igaz, de a Fidesz ahelyett, hogy mikor a Gyurcsány végre megvilágosodott, támogatta volna a reformokat, tette , amit tett és még ráigért teljesíthetetlen dolgokat. a hatalomért. Az ő ébredésük is kemény lesz, az istenadtanép meg megint várhat négy évet valami másik MEGVÁLTÓRA!!! Mert ez láthatólag nem jött össze

Karipapa01 2010.06.06. 10:24:49

@Keelhaul: legyen futball, hiszen Orbán Viktor is ehhez ért jobban!
A mérkőzést narancssárga mezben a magyarok kezdik. A középpályás Szíjjártó kezdőrúgását követően a csapatkapitány Orbán utasítására a csatár Kósa a kezdőkőrből rögtön az ellenfél kapujára rúgta a labdát, nem kis pánikot okozva a lelátón és a bukméker irodákban. Igenám! csakhogy a rúgás gyenge volt, az iránya sem volt jó, ezért az ellenfél csatára Barroso a kezdőkőr szélénél símán lekezelte a labdát. Mivel a labda az ellenfélhez került, Orbán védekezésre kényszerült és az összes középpályást a tizenhatoshoz hátrarendelte. A lelátó lassan csendesedni kezd, a felugráló szurkolók pedig elfoglalják helyüket. Ez volt az első perc eseménye.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.06. 10:25:05

Fordítva ültök a lovon faszfejek!
A fidesz nem most kúrta el, hogy államcsődről beszél, hanem amikor még nem beszélt róla. Mert gyáva szar volt és csak a "ne az emberek fizessék meg" szintű mantrákat mert előadni.
Bizony államcsőd lesz, felebarátaim! Mégis, ki fogja visszafizetni az IMF- hitelt? Az államadósságot ? Adócsökkentésből? Bruhaha! Vagy felemeljük az ÁFÁ-t kilencven százalékra?
Game over, balfaszkáim. És tök mindegy, hogy ki volt a hibás, ez a végeredményen nem változtat.

Veder1 2010.06.06. 10:36:08

@Spiro:

"Kell tudni olvasni a sorok között, de a Fidesz törekvése pofon eccerű. A deviza hiteleket Ft hitelekre akarják váltani, ha teccik, ha nem, annak érdekében, hogy függetlenedhessünk a nemzetközi történésektől.
Az elképzelés a következő lett volna, szerintem.

Lenyomni a HUF kamatot (ehhez kellett volna a lojális MNB, hiszen már nem az infláció elleni küzdelem a prioritás- ebben igaza van Fidesznek)
A HUF kamat még 3-4%-os magasságban is pariban van az EUR, vagy CHF kamata plusz a magyar adósság felárral összegéből eredő kamattal.

Az MNB, vagy az ÁKK fix EUR/HUF (pl: 250), CHF/HUF (pl: 160) árfolyamon devizát ad el ker. bankoknak a deviza hitelesek portfoliójának erejéig. HUF-ot annyit nyomunk amennyit akarunk, így a szükséges likviditás megteremtésével nincs gond.

A fenti HUF kamatszintekkel, még a ker.bankok ügyfelek felé alkalmazott 2-3%-os kamatfelárával is 5-7% THM-ű hiteleket lehet nyújtani, illetve ilyenre lehet cserélni a deviza hiteleket.
Mivel ez közel azonos THM mint a deviza hitelek lehívása idején alkalmazott érték, így az akkori HUF törlesztő részleteknek megfelelő lesz az új HUF hitel törlesztő részlete is (hiszen nem az árfolyam változás a szivatós jelenleg, hanem a kamat változás, hiszen a kamatos kamat függvény exponenciális, így ezt kell kezelni). Halleluja.

Az árfolyam kockázatot, illetve a jelenleg kalkulálható, de nem realizált árfolyam vesztességet, és a deviza forrás előteremtését pedig az MNB vállalja át."

Én csak remélni tudom, hogy ez a cél, de akkor se tudom honnan teremtik elő a lakásonként 25%-os árfolyamveszteség a pénzt. A jelenlegi deviza hitel állomány esetén csak ez a tétel kb. 600mrd forint!

malac555 2010.06.06. 10:56:02

szerintem még két ilyen húzása van a Fidesznek.

ezután nem lesz más csak mennek a süllyesztőbe,.
nem 8 év császárság lesz itt hanem előrehozott választások 2 éven belül..
Addig amíg a szocik a közösből loptak az nem volt ennyire kézzelfogható, nem látszódott egyik napról a másikra a befizetendő csekkeken.
kiszámolta már valaki, hogy kb. mennyibe került ennek a két idiótának a beszólása?

El kellene takarítani ezt az "elitet" a picsába sürgősen, szocikkal,jobbikkal,fidesszel együtt.

nestrotty 2010.06.06. 11:03:32

Breaking News

Itt kommentel Szijjártó Péter - a Thulsa Doom nick mögött: "Bizony államcsőd lesz, felebarátaim!"

Lehet kérdezni Tőle!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 11:15:25

@Thulsa Doom: AZ a szomorú, hogy ennél sokkal rosszabb a látvány (nem a helyzet, hanem csupán a látvány, de ez is okoz épp elég pánikot):

A térfelünkön játszó csapatunk vegyes összetételű:

- van a narancs-mezes félcsapat, egy kormányzó kapitánnyal, és két-három kisebb alkormányzó kiskapitánnyal

- van a piros-mezes harmadcsapat, kapitány nélkül, de sok bekiabáló cserepadossal

- és van néhány piros-fehér-zöld, egy-két zöld és egy fehér mezbe bújt játékosunk

Ezek úgy játszanak, mintha nem csak keresztben lenne félpályán elválasztva egy mész-csíkkal a pálya, hanem a saját pályafél felénél hosszában is kettéosztják önmaguk csapatát, melynek kellene, nagyon kellene összejátszani, de neeem, ők neeeem

Önzőznek, nem passzolnak, sőt egymást gáncsolják (mindkét nagyobbik csapatban, és a trikolóros csapatban is vannak kifejezetten de nem kimondva gáncsolásra tartott játékos: gólt soha nem rúgnak, de öngólt annál inkább!).

A narancs mezes csapat kormányzó főkapitánya néha kiszól a lelátóra (fején kihangosító mikrofon!), hogy ők játszanának, de rossz pályát kaptak, tele van fűcsomóval, fűvel, földdel, nem lehet így játszani, és ráadásul a saját oldalukon játszó pirosmezesek bezavarnak a képbe, pofátlanul passzot kérnek, és - habár vannak többször is góllövő állásban évek óta - na nehogy már gólt rúghassanak, elgánycsolják a narncsok a pirosakat. A trikolórosok hangosan röhögnek, és a Poet's Corner szappandobozain álló szónokok módjára többször szónokolnak a Foci Világszövetség és a Labda Kupa Tanács elnökségi ülésein - teljesen értelmetlenül, de pillanatok alatt szájukat habzó szappanbuborékfújóvá alakító fröcsögéssel.

Nem lehet eligazodni, néha az sem látszik, hogy ki kivel játszik, a nézők fogják a fejüket, kezükben lévő fogadási kupon már rég nem ér semmit, de nem merik eldobálni, hátha sorshúzás is lesz...

Gólok esnek gyakran, de a csapatunk (mert mégis a miénk mind!) részéről csak öngólok, néha több is egymás után. Ám ekkor az öngól rúgója hangosan állítja a pályán ordítva és később a bizottsági üléseken és a sport újságírók előtt egyaránt, hogy "A kapu, kérem, ott sem volt!" meg "Mindent megtettünk, de akadályoztak bennünket. A labdát már sárosan, füvesen kaptuk." stb. stb.

Lehet folytatni...

Megfigyelo 2010.06.06. 11:18:09

@Keelhaul: Mind a négy egyszerre is igaz lehet. Sortoltak sajat zsebre és párt-zsebre, okosabbak akartak lenni az EU-nál, és hülyék, mert nem mérték fel, hogy ez mivel jár. A 180 fokos fordulat, amire rákényszerültek, ez utólsó pont relatív súlyát növeli. (Ezt nem akarhatták. Eddig mindig nagyobb hiányról beszéltek, most tudomásul vették, hogy tartani KELL a 3,8%-ot.)

ne most 2010.06.06. 11:21:09

@Thulsa Doom: Mikor lett 208Ft a CHF? Most, nem 8 éve. Két évnyi törlésztés ment a kukába. Mikor? Most, nem 8 éve.

SiKom 2010.06.06. 11:22:25

@ne most:
Számold már ki kérlek, ha 3-4 éve 155 HUF árfolyamon vettem fel CHF hitelt, az MSZP korszak végén 183 HUF volt egy CHF, akkor mennyi törlesztésem ment a kukába idén márciusban?

MSZP-SZDSZ a kormányon, 2010-ig:
"Köcsög devizahitelesek, felelőtlenül felvették a hitelt, most meg nem lehet inflálni miattuk. 15-20%-ot tudtuk csak inflálni a Forintot, de többet már nem tudunk a szemét devizahitelesek miatt!"

Kormányváltás, Fidesz a kormányon:
"Jajj, szegény devizahiteles, emelkedett 10 Forintot az árfolyam, gyorsan számoljuk ki, hogy ez milyen szemétség, mennyit veszített, stb."

Megfigyelo 2010.06.06. 11:22:25

@Gempacsöki Boborján: Azóta lényegében nincsenek csontvázak a szekrényben, csak azt kell a kormánynak megvitatnia, hogy mi a teendő, hogy tartsák a Bajnai-féle(!) 3.8%-os deficitet.

SiKom 2010.06.06. 11:24:03

@malac555:
"nem 8 év császárság lesz itt hanem előrehozott választások 2 éven belül.."

Álmodik a nyomor.
Egy olyan országban, ahol a nyomorító MSZP-t nem lehetett elzavarni, nem lesz előrehozott...

Majd megunod szépen, és hazamész. Vagy utcára se mész, mert "az nem demokratikus".

Megfigyelo 2010.06.06. 11:27:02

@Sir Kommentor: Csakhogy az előző kormány alatt bekövetkezett árfolyammozgásokat 99%-ban a világgazdasági válság okozta, a mostaniakat 100%-ban a Fidesz hülyesége (hogy ne monjak aljasságot, ami szintén indokolt lenne).

SiKom 2010.06.06. 11:32:11

@Megfigyelo:
"Csakhogy az előző kormány alatt bekövetkezett árfolyammozgásokat 99%-ban a világgazdasági válság okozta"

Ez viccnek jó, de amúgy hazugság.
Ha a magyar gazdaság nem úgy nézne ki, hogy 2 millió dolgozik, 4 millió henyél, akkor talán nem roppant volna meg a Forint.

3.2 millió nyugdíjas, 800 ezer rokkantnyugdíjas ebből, inaktív tömegek, adók az egekben (a dolgozóknak), tízmilliárdos MSZP-SZDSZ lenyúlások, stb...

De nem, biztos a világgazdasági válság a hibás. Szerintem a világgazdasági válság miatt van 800 ezer rokkantnyugdíjasunk!

Megfigyelo 2010.06.06. 11:32:25

@Sir Kommentor: Sajnos az idei volt az utólsó szabad választás Magyarországon, ezután csak olyan választás-paródiák lesznek, mint amilyenek a Horthy- és Kádár-korszakokban voltak. (Sőt már a dualizmus alatt is...)

Karipapa01 2010.06.06. 11:38:47

@maholnap: Jó! Te tovább nézted (vagy vízionáltad) a meccset. Lehet, hogy az ellenfél arra készült fel, hogy a magyar csapat nem az általad leírt fejetlenségben, hanem szervezetten egymást segítve céltudatosan győzni akar. Lehet, kogy ez a káosz megzavarja az ellenfelet és ennélfogva talán van még valami keresnivalónk. A vígasz az, hogy ha ezt a mérkőzést el is veszítjük, matematikai esélyünk még mindig van a továbbjutásra abban az esetben, ha azonnal változtatunk a saját taktikánkon.
A politikai véleményem pedig az, hogy nem csontvázakat kellene keresgélni, hanem utat a gazdaság dinamikus fejlődéséhez.

Megfigyelo 2010.06.06. 11:40:13

@Sir Kommentor: A 800-ezer rokkantnyugdíjas, stb. mind valóban nagyon komoly probléma. De a EUR és a CHF árfolyama gyakorlatikag változatlan volt 8-10 éven keresztül, és csak a világgazdasági válság hatására ugrott meg. Egy konkrét példa: 1998-ban egy francia frank nem egészen 40 forint volt, ami kb 240-250 Ft-os EUR árfolyamnak felelt meg. (1 EUR = 6.56 FRF)
Az MNB honlapján pontosan lehet követni ez összes árfolyamot - éveken keresztül majdnem teljesen vizszintes vonalak, csak 2008-tól ugrottak meg.

don Quijote 2010.06.06. 11:44:13

Na, kokler bróker , a helyzet egyszerű , el kell adni az utolsó ingóságot is és mindent feltenni a további forintgyengülésre. Vagy csak a szánk nagy ?

ne most 2010.06.06. 11:44:26

@Sir Kommentor: Inkább egy devizahiteles, mint egy segélyből élő. A 2év törlesztés eltünéséhez 3 nap kellett.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 11:52:30

Maradjunk a Kóklerbróker Blog eredeti témájánál: a pénz világának kóklereinél, amibe közvetlen érintettség okán került be egy béna politikai malőr...

A HITEL egy későbbi vásárlás időben történő előre hozása. Ára mértéke a kamat.

Ha kapsz 100 forintot kamatmentesen kölcsön, akkor azt tíz részletben 10 forinntonként kell visszaadni. Ha két részletben kell, akkor 50 forintonként.

Kamat felszámítása esetén (melyben mindkét fél megegyezik) a kamat rárakódik a hitelre. (Az egyszerűség kedvéért most ne számoljunk jelenérték-kamatos kamat-tőkésítés és egyéb költség tényezőkkel.)

20% kamat esetén 100 forint kölcsönt úgy kell visszaadni, hogy az a visszafizetés szerint 120 legyen.

Igenám, de ha a tartozást nem forintban veszik fel, hanem mondjuk friss eperben, aminek változik az ára (árfolyama), esetleg neadjisten tiszavirágban, ami egy évben csak pár percre él, emiatt akkor olcsó, minden más napokon iszonyú drága, akkor bekavar a képbe az árfolyam kérdése.

Egy olyan devizában eladósodni, ami változtatja árfolyamát a hitel futamideje során, bizony nem bölcs dolog. A változó árfolyam ellen nem tenni semmit (habár lenne bőven annak negatív hatásait kivédő megoldás) kifejezetten butaság. A hitelt nyújtó ezt tudja, a saját kockázata kivédve minden ellen (kivéve az extrém nemfizetés, bahajthatatlanság, de még ezt is kivédi a többi ügyfél felé felszámított kockázati felárral, mondván a "haverotok" nem fizette vissza, ezért az ő részét is rátok írom kamatfelárban).

A hitelt felvevő homályosan lát, csupán a megvásárolni kívánt eszköz (kocsi, lakás, plazma TV, stb.) lebeg a szeme előtt). Hangosítsuk ki a gondolatát!

"De szép az a kocsi!!! Húú, de klassssz!" De az ára kétmillió... húúú de sok!" "De lám, itt egy cédula a hitelről!" "Alig kell 10%-ot beugróként befizetni, az csupán 200.000.- Ft, azt személyi kölcsönnel fel tudom venni, a havi törlesztést pedig tíz éves futamidőnél (120 hónap, de ezt elfelejti kiszámolni) 29.990.- Ft-tal meg tudom oldani!!" Jujj, de óóócccóóóó!" "És enyém a kocsi, lehet villogni."

Nem szorozza be a futamidő hónapjainak számát 120-szal, amiből látná, hogy 3,6 millióba kerül így az autó, az amortizáció miatt már az ötödik-hetedik évben az akkori új ár tizedét sem éri az autó (ami elidegeníthetetlen!), vannak rögtön az elején az üzembehelyezés költségei, tankolni is kellene bele (kb. 12-15 ezer havonta), kötelező és alkalmanként szervíz, téli-nyári gumi, parkolási díjak, esetleges büntetések, biztosítás, kötelező felelősség biztosítás, karbantartás, mosás, csinosítás, ...

Ugyanez devizahitelnél a következőt jelenti: bevállal mai árfolyamon 30ezer forintot jelentő svájci frankot (mintha Svájc kantonja lennénk majd, nem az Unió tagállama már évek óta, Euró bevezetése előtt ácsorogva...). Ez a ma még éppen 30.000.- HUF a szalonban még 200 CHF volt. (Szereplőnk nem kapta soha devizában, különösen frankban még soha a jövedelmét, nem is fogja!) Pár hónap elteltével még mindig csak 220 CHF (némi kamatfelár jött rá, nem is érti mi ez, de kicsire nem ad...), de már nem 145 az árfolyam, mint az elején, hanem 209,64 (mint ma). Ez 45.666.- Gyanús neki az a három hatos, látja, hogy itt valami ördöngősség van...

Most mi legyen?!

Besétál a szalonba, ahol ajánlanak neki még szebb, még újabb autót, csillogóbbat, alig ötmillióért (az ő autója eredetileg szintén 0 km-rel kétmilla volt... hova drágulnak ezek az autók?!). Őrangyala kisegíti a szalonból...

Húú, ezt megúszta. De mi lesz az elig egy-két éves autójával?! Irány a bank...

Bankjában számolnak, kedvesen hellyel kínálják, felajánlanak számára a beszélgetés során négy életbiztosítást (a legdrágábbak közül), két számlát, és egy hitelkiváltó hitelt, a meglévő személyi kölcsönénél két százalékkal olcsóbbat... 44% helyett csak 42 % lenne...)

A hitele tőketartozása az elején még 13.800 CHF volt. Elönti a víz. Egyszer hideg, egyszer meleg... Elkezd számolni... Ebből törlesztett már 11x átlag 40ezret, tehát akkor közel félmillióval kisebb ma a tartozása?!

Nem, nem !

A törlesztések havi összegei 75%-ban kamattörlesztést, további 13%-ban egyéb költségeket tartalmaztak, a tőketartozásából még csak 298.- CHF-nek megfelelő összeg ment le. Valamint megtudja, hogy az eredeti 13.800.- CHF tartozás valóban "már csak" 13.598.- CHF, de ez mai árfolyamon számolva csaknem hárommillió!!!

Izzadtan visszasétál a szalonba, ahol megtudja, hogy autója (a nála 0 km-rel induló kétmilliós járgány) elméletileg 1,3 milliót ér, van a használtautós portálokon belőle körülbelül 3456 darab, akinek égetően fontos eladni, az lemegy hatjegyű 999.000.- Ft-os árra...

Elönti a víz, a verejték csöppen percenként a hátán, hideg és meleg hullámok érik, a szíve erősen ver...

"Ki az a Kósa Lajos?! Mit akarnak a Csurcsány államadósságával és kinek a csontvázát felejtették benn a minisztérium szekrényében?! Szegény csontváz családja... Miattuk bukom el a kocsimat? Frász essen a politikusokba!"

És akkor képzeljük el ugyanezt egy két-három éve megvett belvárosi lakás esetén, csak pontosan tízszeres szorzókkal mindenütt, esetleg még rosszab dollár- vagy jenhitellel, ami nem 45%-ot, hanem 55-100%-ot mászott el árfolyammal, számítsuk rájuk a kamatfelárat, egyéb költségeket, és a szigorodó hitelfetételek szorítását egy hitelrefinanszírozás esetén!!

Keelhaul 2010.06.06. 11:52:30

@Megfigyelo: Erre van valamiféle nagyszerű idősorod? Kíváncsi lennék, szűrd már meg nekem néhány adatsor alapján a magyar árfolyam idősort.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 11:56:09

@don Quijote:

"A gazdagságot nem maga a tulajdon, hanem a vagyona felhasználása teszi szerencséssé, de nem akárhogyan, hanem helyesen kell elköltenie. A szegény lovag számára nincs egyéb mód, hogy bebizonyítsa lovag voltát, legyen, szíves, nyájas, udvarias, előzékeny és szolgálatra készséges, ne legyen kevély, büszke, sértegető, de kivált legyen résztvevő."

DQ II.49

A politikusoknak is kellene egy etikai kódex, amit a bankárok (nagy nehezen, kiherélve, az eredeti tartalom negyedével, de mégis) aláírtak...

Keelhaul 2010.06.06. 11:57:42

@maholnap: Szépen összefoglaltad. Az éjjel azt is, hogy pontosan hogyan is épül be az árfolyamkockázat a devizahitelekbe.

Szerintem ha ezt a kettőt valaki összeolvassa, végiggondolja, mi van, megnézi az elemző előrejelzését, akkor valószínűleg kicsit megnyugodhat, szerintem. Aztán lehet azon dühögeni, hogy a köcsögök megringatták az árfolyamot, felelőtlenség volt.

Kérdés, javultak-e az alkupozícióik az IMF-nél.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 12:01:27

@Sir Kommentor: Azzal, hogy annak idején a devizaárfolyam-kockázatnak kitett CHF hitelt választottad, eddig megspóroltál (az akkori forintkamatok felárához képest a törlesztő részletekben) havonta tízezreket. A forintosított CHF törlesztőd még mindig nem éri el azt a mértéket, mint ha HUF hitelben indultál volna el... Az eddigi előnyöd még mindig nem hátrány, bár csökkent.

Ha frankhiteles vagy, remélem magadtól, vagy a bankár tanácsára tettél a frank drágulása, esetleg a forint gyengülése ellen, hogy kivédd a devizaárfolyam változásának felár-veszélyét... :-)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 12:04:21

@Karipapa01: Szuper vagy! Jó reggelt mindenkinek!

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

(De jó lenne, ha ezt komolyan is gondolnák a fiúk...)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 12:06:01

@don Quijote: el kell adni az utolsó ingóságot is és mindent feltenni a további forintgyengülésre

Az nagyon kockázatos lenne. Ha volt erre fölösleges pénzed, akkor megjátszható lett volna csütörtök délutánig...

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.06. 12:08:05

@ne most: Miből gondolod, hogy bárkit is érdekel a te egyéni szociális problémád? A hitelnek pont az a lényege, hogy mikor felveszed, jónak tűnik, aztán meg szopsz. Vagy azt hitted, hogy jót akar neked a bank? Hülye-e vagy?
Arra a hülye kérdésedre meg mit lehetne válaszolni, hogy miért épp most? Ez kb. annyira értelmes kérdés, mintha azt kérdezné az adós, hogy miért pont most jön a végrehajtó. Hát azért mert most van itt az ideje. Mostanra ért be a vetés.

De egy nyafogó CHF-hitelesnek, hiába is magyaráznám mi az az államcsőd mikor még a saját háztartásának a pénzügyeit sem látja át. Tudod, ha a hitelt valami értelmes termelő beruházásra vetted volna fel, akkor most nem nyafognál, hanem a bevételt számolnád. De miután lakásra, autóra, mjúzik-centerre vetted fel - magyarul elbasztad a lóvét - az nem hasznot hoz, csak a pénzt viszi továbbra is. Mivel pedig a bevételed ugyanannyi mint előtte, így szépen csődbe mész.

Így működik ez az államnál is. Ha a felvett hitelt folyamatosan mindenféle látszat nélkül elkúrják olyan dolgokra, ami nem hoz pénzt, akkor az állam csődbe meg. Ilyen egyszerű.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 12:19:55

@Keelhaul: stooq.com/q/?s=hsi&d=20100604

Klikk. Ez egy fejlődő ország tőzsdéjének görbéje historikus több, mint negyven évvel. Van benne egy-két-három esés, egy nagyobb még az elején, és több kisebb...

A jobb fölső sarokban az a kis huppszli mutatja a ma gazdasági világválságként aposztrofált valamit... Azóta is emelkedésben, bár a végén pár milliméteres legörbüléssel (igyekeztem tőzsdei szakkifejezéseket használni :-))

Az idő mindent megold, még a politikusok meggondolatlan butaságait is...

... és nos, a grafikon görbéjének elején... az a zuhanás a hetvenes évek közepén... az is helyreállt, de látszik rajta az arab háborúk, az olajválság, az iraki balhé, az orosz válság, mely esések után mindig heves (aránytalanul meredek) emelkedések jöttek.

Körülbelül ez vár ránk (és most ne jöjjenek a "világvége", "lufi" és "tőzsdehalál" mániás vélemények...

Nekünk most, itt, ezek között a körülmények között kell helyt állnunk.

A megválasztott politikusainkkal...
(Tetszettek volna még egy embert magukkal vinni! .-))

Karipapa01 2010.06.06. 12:29:47

Az, hogy indulásnál a FIDESZ egy kicsit túllőtt a lehetőségeken még orvosolható lenne. A szűzlány is zavarba jön akkor, ha előszőr érez fiúlepedőt a háta alatt. A nagyobb probéma az, hogy a gazdasági növekedéshez nincs jól használható hatékony jelszó. Ezeket a Rákosi- és Kádár-renszerben már elhasználták ("Arccal a vasút felé", vagy "A vas és acél országa leszünk", stb.), azt meg mégsem lehet hirdetni, hogy pl.: nyerészkedjen rajtunk bátran az amerikai Mrs. Robinson, mert azzal nekünk is jobb lesz. Én személyesen nem szeretnék ekkora dilemmába kerülni.

ne most 2010.06.06. 12:34:45

@Thulsa Doom: Ha nem érdekel a hitelesek ügye, akkor biztosan segélyből élő vagy. Tanácsaid nem kellenek, nem veszünk semmit.

ne most 2010.06.06. 12:36:20

@Karipapa01: "FIDESZ egy kicsit túllőtt" - aki másnak kárt okoz köteles megtéríteni

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 14:02:01

Jámborság (forrás: DonQuijote.hu)

"Ellenkezőleg, olyan jámbor mint a birka, nem árt senkinek, sőt mindenkinek javát akarja, nincs benne semmi rosszakarat, még a gyerek is elhitetné vele fényes délben, hogy éjfél van . S éppen ezért az együgyűségért úgy szeretem mint a lelkemet, s nem tudok megválni tőle, akármennyi bolondságot csinál is."

DQ II.92

Magyarország! Én így szeretlek!!
süti beállítások módosítása