email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Támogassuk a halálugrást?! Devizahitelesek megsegítése…

2010.08.14. 11:22 maholnap

Láttuk már, hogy a politika szereplői – felkészületlenség, tudatlanság, tájékozatlanság, vagy felelőtlenség miatt – mekkora károkat tudnak okozni cikk1, cikk2

Többször is felmerül annak a lehetősége, hogy a devizahiteleseket „megsegítenék”. Olyan ez a gondolat, mintha a viharkár elleni biztosítással nem rendelkező gazdákat viharkár esetén, vagy az ártéren építkezőket, akik nem kötöttek (mert nem köthettek) árvíz elleni biztosítást, árvíz esetén kártalanítanák. Kapaszkodj meg, mindkettőn komolyan elgondolkodott már mindkét nagy párt, jobbról-balról hangoznak el ilyen őrült ötletek. Talán csak a szakértő(bb) Bajnai-kormány nem állt elő ilyen pénzügyi butasággal. Pedig csak egy-egy pofon kellene annak, aki ártéren építkezik (de legalább alá kellene vele íratni egy nyilatkozatot, miszerint tudomásul veszi, hogy ártéren árvíz lehet, és ilyen kár esetén minden felelősséget vállal.
Ugyanígy a mezőgazdasági károk ellen önmagát nem biztosító gazdákkal alá kellene íratni egy nyilatkozatot, hogy mezőgazdasági kár (jég-, vihar, árvíz, belvíz, stb. kár) esetén, ha nem köt kockázati biztosítást, akkor nem fog nyavalyogni, sírni-ríni, tüntetni, hápogni, hanem tudomásul veszi, hogy hülye volt. Érdekes, ez Vietnámban miért nem merül fel?! Ki fogja „kártalanítani” azt az előrelátó, kockázatkerülő gazdát, aki biztosította önmagát, javait és jószágait, de azokat nem érte mégsem kár?! Ki fogja visszafizetni a lottón egyetlen találatot, vagy annyit sem elért szerencsejátékost?!
Miért is kellene a devizahiteleseket megsegíteni, akik ilyen szempontból erősen szerencsejátékosnak bizonyultak!? Ennyi erővel a forinthiteleseket is kellene kárpótolni azért, mert eddig vállalták a devizakockázat elkerülését jelentő forinthitel többletköltségét!
A devizahitelesek kondíciói még mindig kedvezőbbek a forintban felvett hitelekénél, és az elmúlt években milliókat (de legalább százezreket) spóroltak azzal, hogy devizahitelt vettek fel az akkor még viszonylag drágább, de sokkal kevésbé kockázatos forinthitelnél. Ha most megsegítik őket, és a forinthitelt felvevőket nem kárpótolják, akkor én leverném a devizahiteleseken az eddig általuk megspórolt súlyos pénzeket. Mellesleg lett volna a devizahitelesek számára módszer – több is! – a devizaárfolyamok változásából fakadó kockázatok elkerülésére. Miért is nem biztosították önmagukat devizakockázat ellen? Vagy ha ezt nem tették meg, akkor most miért is kellene őket „megsegíteni”?
(Tessék megsegíteni az összes hazai rendszámmal közlekedőt, mert nem SK, vagy FL, vagy P rendszámmal közlekedik! Tessék megsegíteni az összes bérből és fizetésből élőt, mert eddig nem ment át alvállalkozásba minimálbérrel! Tessék megsegíteni a minimálbérről nyugdíjba menő első vállalkozókat, azután meg majd a többi milliókat szép sorban, mert kicsi lesz a nyugdíjuk…)
Az alkotmányt is olvasgatni kellene néha, vagy lehet újrakezdeni a diszkrimináció tilalmának és az egyenlőségnek az értelmezését.
Kizárólag a devizahitelesek kiemelt és külön kezelt megsegítése gazdaságilag és pénzügyileg nem korrekt, és nem méltányolható. A devizahitelek törlesztő részletei még mindig kisebbek, mint a forinthiteleseké. Biztos, hogy a hitelfelvétel időpontjától máig élvezett előnyök – ha mégis megsegíteni akarják őket – levonandóak az esetleges támogatásukból. Ez a korrekció elengedhetetlen a társadalmi méltányosság érvényesítése szempontjából.
Az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdése szerint a Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet (pl. hitelfajta!) szerinti különbségtétel nélkül.
Az állami támogatások körei messze meghaladták a lehetőségeinket, az erős forint pedig jámbor óhaj, mítosz épp úgy, mint a „hazánkat három tenger mosta”. Ezek együtt összefüggő folyamatokat gerjesztettek, mint például a korábbi évtizedek megtakarítási szándékát és gyakorlatát feledtető reklámok, állami támogatások, központi és média kommunikáció, valamint az idegen devizákban (frank, dollár, jen, euró) történő túlzott eladósodás. Ezek – a korlátlannak tűnő hitelképesség délibáb-szerű érzetével – beindítottak egy nagymértékű ingatlanpiaci áremelkedést, és az államháztartás finanszírozásából kiestek a megtakarítani már nem hajlandó, de veszélyes hiteleket vakmerően bevállaló magánszemélyek, családok és vállalkozások, akiknek kevesebb, mint három százaléka rendelkezik a hitele devizanemében bejövő deviza-bevétellel.
Ez így együtt már tiszta Amerika: felelőtlenség, Isten-érzet, túlköltekezés, túlvállalás, ingatlanpiaci boom (látszólag), társadalmi tévhitek, szűklátókörűség, olcsóbbodó hitelek, elfelejtett és kezeletlen kockázatok, „salto mortale”, és nagybani felelőtlenség a kormányok, és az összes többi szereplő – bank, biztosítók, felügyeleti szervek, ügyfelek – részéről. A rézdrótot válogató kis kínai gyerek nagyságrendekkel (!) gazdagabb egy átlagos amerikai állampolgárnál! 
Jó lenne már felébredni, kijózanodni, és levetni a Superman jelmezt. Nem, nem igaz, hogy nem fog bennünket a golyó, és nincs antigravitációs cipőnk, szuperszámítógépünk sem, és nem tudjuk átvenni a Világ irányítását! (Tudtad, hogy a Superman IV. azért olyan gagyi, mert menet közben tetemesen megvágták a költségvetést, és ettől lelépett a teljes Special Effect Team. Nna, ne nekünk ilyen speciális effekteket gyártó, devizakockázat ellen védő szupercsapatunk sincs!)
Megoldás? Békés lelki szemeim előtt egy nagy összeborulás, kézszorítás, közös ima – „Legyen békesség köztünk mindenkor!”; „Áldás-Békesség” – rémlik fel. Semmi más nem oldaná meg gyorsabban és hatékonyabban a kialakult súlyos helyzetet, mint a közös felelősségvállalás, a teljeskörű kockázatelemzés, a kockázatok fel- és beismerése, teljes kezelése, mindenre kiterjedő tájékoztatás, tenni akarás és tettek egész sorozata. Sokkal szigorúbban kellene büntetni a közös teherviselésből kibújó álrokkantakat, ál-minimálbéreseket, hamisan idegen rendszámmal közlekedőket, és a sort bőven lehetne folytatni.
Nem, nem igaz a kormány azon kommunikációja, miszerint létezik olyan megoldás, amely ne jelentene többletterheket sem az ügyfelek, sem a bankok és a állami költségvetés számára. Ez teljesen rossz kommunikáció, szemfényvesztés, vakítás. Ez olyan, mint a bálos lány, aki dugni is szeretne, meg szűz is szeretne maradni. Aki ilyet mond, az vagy nem ért hozzá egyáltalán, vagy a társadalom, a közvélemény totális félretájékoztatása a cél. Nem lehet a forintban hittel bírók, a devizakockázatokat kerülők farkával irtani a devizahitelesek által megtermelt csalánerdőt!
Kockázatkezelés, pénzügyi terv, pénzügyi kultúra kellene a kormányzati szinttől egészen a kisemberig. Iskolai szinttől kellene oktatni a háztartási gazdaságtant, a pénzügyek, a pénz működését… (Én ismerek olyan tanácsadókat, nonprofit szervezeteket, programokat, ahol ez már a jelen… Hamarosan linkeket is adok hozzá!)

Szólj hozzá! · 4 trackback

Címkék: hitel pénzügy tervezés abszurdisztán devizahitel becsapás pénzügyi tervezés kókler kóklerbróker kókler politikus kósa shortos lajos hitel tragédia devizahitelezés hitel tervezés hitel tanácsadás hitelpiaci változások

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr542221038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Te mi alapján választasz lakást? 2010.09.08. 20:17:56

Neves tervező vagy parkos környezet? A belváros belvárosa, vagy a tömegközlekedés, esetleg a békés, falusias, de unalmas külváros a fontosabb szempont, vagy épp egy jó befektetésre vágysz? Egy felmérésből kiderül, hogy a legkevésbé sem számít például n...

Trackback: Kókler politikus, avagy shortolja hazánkat a Fidesz: a bukásunkra játszik 2010.08.14. 12:29:41

Szavazz a forintért most!Szerettem volna elkerülni a politizálást a kóklerbróker blogon, de egyrészt a politika jelenlegi vezetői szóltak bele durván a gazdaságba, másrészt ilyen kókler politikusokat még nem sokat látott a világ (hacsak nem szándékosan...

Trackback: Svájci frank hitellel autót vásárló Kovács úr esete 2010.08.14. 12:28:27

Maradjunk a Kóklerbróker Blog eredeti témájánál: a pénz világának kóklereinél E blogba közvetlen érintettség okán került be egy béna politikai malőr reflexiója a minap. A pénzvilág kóklerei megtalálhatóak a házartásokban, a bankvilág és a tőz...

Trackback: A hitelfelvétel buktatói, hibái: mire figyeljünk a hiteleknél 2010.08.14. 12:27:07

Mi kell egy álom valóra váltásához? Mindenek előtt realitás, józan ész, és pénzügyi tervezés. A legfontosabb teendőnk az anyagi helyzetünk alapos felmérése. Amikor hitelt veszünk fel, akkor nem a hitelre, nem a hitelből származó pénzre van szükségünk, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása