QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Spórolási ötletek, megtakarítási tippek 2.)

2009.08.21. 21:00 maholnap

Előző részekben a meggazdagodás (de legalábbis az elszegényedés megelőzésének) első lépéseit olvashattad. Az biztos, hogy sokkolóan sok pénzt dobunk ki az ablakon! Naponta ezrek, havonta tízezrek, évente néhány százezer forint röpül el a semmibe! Független pénzügyi tervezőként néha azt tapasztalom, hogy az átlagemberek el sem tudják képzelni, hogy ők tulajdonképpen mennyire gazdagok… Pedig gazdagok!

Ötödik lépés:
Hitelkártya használati szokásaid megváltoztatása.
A kókler hitelkártya használatról szóló bejegyzésben a hitelkártya hibákat láthattad. Csak a „kötelező minimum feltöltésig” jutsz el már hónapok óta? Akkor nagy baj van, és még nagyobb baj lesz! Ha csak a minimum összeget töltöd a kártyádra, akkor egyrészt szarul használod (nem erre való!), másrészt az csupán a kamatokra lesz elég. Tehát soha (ismétlem: SOHA!) nem fogsz így megszabadulni a hitelkártyád tartozásától!
Ha már néhány hónapja (éve?) nem tudtad nullára föltölteni azt a hitelkártyát a mínuszból, akkor bizony minden százezer forintos tartozással 4000-5000 forintnyi kamatot dobtál ki az ablakon (és persze ideálisan lenyúlható ügyfele lettél a banknak). Ha a tartozásod félmilliós a hitelkártyádon, akkor bizony 20-30 ezer forintot fizetsz a semmiért a banknak! Havonta 20-30 ezres éppen elég lenne a leendő nyugdíjad, vagy egy lakás biztonságos felépítésére! Szűntesd meg a hitelkártyádat, nem neked találták ki, ha már több, mint két hónapja tartozol a banknak (THM 45-50%!). Kérj a bankodtól részletfizetési kedvezményt kamatengedménnyel, vagy még inkább indíts el egy hitelkiváltási folyamatot!

Spórolási mérték: hitelkártyánként és havonta sok tízezer
 
Hatodik lépés:
Biztosítások optimalizálása.
Sokan úgy rendelkeznek például lakásbiztosítással, hogy nem hangolták össze a társasház biztosítást a saját biztosításukkal. Fölöslegesen fizetsz kétszer, ugyanakkor baj esetén nem fizethet két biztosító ugyanazért a kárért. Vagy ott vannak az életbiztosítások: egy biztosítás szóljon a kockázati életbiztosításról, ugyanúgy, mint az autóknál a casco: ha nem töröd a kocsit, akkor „kidobott pénz” (viszont nyugodtan aludtál), ha törted vagy ellopták, akkor viszont fizet. Ha az adóelőnyök és a befektetés viszonylagos (hosszú távon) biztonsága, no és a perelhetetlenség valamint inkasszózhatatlanság, és tíz év után a kamatadó mentesség fontos, akkor viszont szóljon a konstrukció a befektetésről, azon belül a hozamról és a biztonságról. Ezek a biztosítás jellegű befektetések csak és kizárólag hosszú távon érik meg, mindenképpen 10, némelyik 15 év után lesz versenyképes a hasonló konstrukciókkal (igaz, ekkorra már komoly előnyt szednek össze). Két tényezőre tessék vigyázni: az időtáv komolyan indokolja a részvényeszközök beválogatását a portfolióba, de tessék a.) megtanulni a befektetések alapjait, b.) szakemberre bízni a portfolió elindítását, és számon kérni rajta a menedzselését is! (Kerüld el a kóklerbróker és az egyszeri béna befektető technikáit!) Vigyázat, az ügynököt a biztosítási díj / összeg nagysága után fizetik, viszont kevés indok szól a nagy összegű kötelezettségek vállalása mellett (bizonyos hűségbónuszok, egy tőkeszámlához kapcsolt hitel záradéki előírásai pl.). És ez a másik, amire itt vigyázni kell. A kóklerebb brókerek jutalékorientáltsága veszélyes lehet. (Kóklerbróker kapzsisága már megjelent!) Annyit vállalj, amit teher érzése nélkül, hosszú távon fogsz tudni finanszírozni. Az a legjobb, ha egy független pénzügyi tervező segítségét veszed igénybe! Nem csak optimalizál, és a mínuszaid csökkenti a pluszaid növelése mellett, hanem stratégiát mutat, költségeket farag, tervezi és menedzseli a pénzügyeidet!

Spórolási mérték: sok ezer, adott esetben sok tízezer forint havonta a kisebb biztosításokon, és mérhetetlen a megtakarítás, ha a kóklerbrókert ki tudod szűrni!
 
Hetedik lépés:
Autó és üzemanyag. Számolj utána az üzemanyag költségeidnek! Fogyasztásodnak is számolj utána, száz kilométerenként 6-7 literből (nagyobb benzines gépnél picivel efölött) ki kellene jönnöd. Ha ezt jóval meghaladja a fogyasztásod, akkor – a futásteljesítmény függvényében – gépkocsi csere, vagy alternatív megoldás jöhet. Utazzatok többen egy autóval, állandóan egy emberrel bizonyosan nem éri meg a furikázás, különösen parkolási díjakkal együtt! Szervezzetek telekocsit kollégákkal, azonos környéken dolgozókkal! Guminyomást rendszeresen ellenőrizd, egy literrel is többet fogyaszt a lapos kerék százon! Ha indokolt egy autó csere, vagy egy gépjármű vásárlása, akkor bátran vigyél magaddal szakértőt a választáshoz! Nem, nem autószakira gondolok első sorban, hanem független pénzügyi tervezőt ajánlok, aki a legjobb tudása, és a rólad rajzolt pénzügyi elemzés adatai alapján választ finanszírozási formát, kötelező, vagy casco biztosítás választásához biztosítási brókert kér fel: rólad fog szólni és érted lesz az a megoldás!

Spórolási mérték: autó fogyasztásnál havi néhány ezer, biztosításainál sok tízezer, hiteleinél még ennél is több!
 
Nyolcadik lépés:
Háztartás. Áramfogyasztási, gázfogyasztási tanácsok, tippek a víz, légkondicionálás, fűtés, és más energia fogyasztási tippek például itt, a zöldtech oldalon. http://www.zoldtech.hu/rovatok/energiatakarekossag És vannak erről szóló blogok, mint itt, vagy a nuovaenergia oldalon. Izzók lecserélése halogénre, vagy energiatakarékos izzóra, hőkapcsoló és időkapcsoló termosztát beépítése, mosógép tisztántartása (néha ecettel futtatni egy üres mosást, és máris nem kell „kalgonizálni”, mert nem lesz vízkő benne), felesleges fogyasztók kikapcsolása (telefontöltők pl. csaknem annyit fogyasztanak bedugva, mint amikor valóban töltenek telefont) – mindezek és még sok más követendő ötlet található a neten.
Spórolási mérték: sok ezer, nagyobb lakásnál több tízezer havonta
 
Kilencedik lépés:
Ételek. Ha napközben a kollégákkal eszel étteremben, vagy befizetsz a cég menzáján menüre, az akkor is ezres fölötti napi tétel, ha mindig az olcsóbb menüt választod. A mellé fogyasztott kávé és az ásványvíz (200 fölött a belvárosban mindkettő) egész biztosan másfélszeresére emeli az ételre kiadott pénzt… Hát akkor főzz otthon: sokkal változatosabb, egészségesebb, hazai ízekkel teli, és olcsóbb! Patentos ételhordóban, praktikus ételdobozban egyszerűen és biztonságosan szállítható, és ma már sok munkahelyen van mikrosütő, ahol megmelegítheted.

Spórolási mérték: fejenként és naponta csaknem egy ezres (évente több százezer!)

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás pénz befektetés spórolás bankkártya megoldás pénzügy penz profi hitelkártya jövedelem megtakarítás cfp spórolás ötletek megtakarítás ötletek hitelkártyától megszabadulni hitelrendezés

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr321328880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása