QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Spórolási ötletek, megtakarítási tippek 1.)

2009.08.21. 19:51 maholnap

Sokkolóan sok pénzt dobunk ki az ablakon! Naponta ezrek, havonta tízezrek, évente néhány százezer forint röpül el a semmibe! Független pénzügyi tervezőként néha azt tapasztalom, hogy az átlagemberek el sem tudják képzelni, hogy ők tulajdonképpen mennyire gazdagok… Ha ezeket a kidobált százezreket megfognák, és elköltésük helyett legalább egy részét félretennék, akkor egy-két évtized múlva néhány tízmilliós vagyonra tehetnének szert! Régi pénzügyi mondás, hogy a vagyon = idő x pénz. Ha keveset tudsz félre tenni, akkor tedd azt sokáig (több, mint tíz-tizenöt évig tartósan) ahhoz, hogy komoly vagyon képződjön belőle. Mindegy, hogy a majdani nyugdíjad, vagy a gyermekeid első lakásaira a beugró, vagy egy világ körüli út a célod ezzel: álmodd meg a célod, és megtanítalak elérni őket! Szeretnék néhány tippet adni ahhoz, hogy megtaláld a jövőd finanszírozására mától folyamatosan félre tehető összegeket. Azért is, hogy elkezdhesd végre a gazdagodást! Fájni fog? – kérdezed. Nem, nem fog fájni, csak egy pici szúrást fogsz érezni az elején, aztán sokkal jobban fogod magad érezni!

 
Első lépés:
Döntsd el: akarsz-e spórolni évente néhány százezer forintot?!
Először is tedd fel a kérdést: hajlandó vagy-e pár órát azzal tölteni, hogy nyerj saját magadnak sok tízezer forintot minden hónapban a jövőben! A kérdés másképpen így hangzik: „Néhány ráfordított órát ér több százezer forint megtakarítása. Magadra szabhatod a „pénzgyártást” és fogadd meg, hogy betartod a lépéseket!
 
Második lépés:
Papírmunka.
Vedd elő a banki leveleket, vagy nyomtasd ki az online bankodból a három legutóbbi havi folyószámla egyenlegedet, külön a hitelkártyá(i)d egyenlegeit, a rezsi számlákat, és tedd őket sorba. Fajtánként, és idő szerinti sorrendbe. Vegyél elő papírt és ceruzát, kapaszkodj, piócára vadászunk!
 
Harmadik lépés: régi, elavult szerződések optimalizálása.
Vannak piócák, mégpedig pénzügyi piócák, melyek üresre szívják a pénztárcád. Sőt, nem csak üresre, hanem egyenesen mínuszba szívják!
 
Például:
Elavult, évekkel ezelőtt kötött mobiltelefon, újság előfizetés, és internet szerződések, melyekhez már nem köt hűségnyilatkozat, egyszerűen lemondhatóak (ha nincs rájuk szükség, vagy sokkal olcsóbbakra cserélhetőek! Sokkal, sokkal olcsóbbra. Tudtad, hogy a TANTUSZ (az NHH hivatalos oldala) segítségével milyen fantasztikus lehetőség van az összes adat összehasonlítására?! Minden telefon tarifa, TV előfizetési díj és internet szolgáltató csomagja összehasonlítható ezen az oldalon. A számlád alapján beállíthatod, hogy mely napszakban, mennyit szoktad használni, SMS-re, MMS-re, percdíjra és napszakra is tudod optimalizálni az előfizetési csomagodat. Léteznek olyan tarifa csomagok, melyekben egymást teljesen ingyenesen lehet hívni, némely csomagnak országosan több százezer előfizetője van. Kérdezz rá barátoknál, tuti, hogy akad köztük olyan, akivel hamarosan ingyenesen beszélgethetsz! Az egyik legbosszantóbb extra költség a mobil internet csomag túllépésekor fizetendő külön tarifa: erre is ad megoldást a Tantusz. Sokszor tízezreket tudok ügyfeleimnél csupán ezekkel megspórolni!

Spórolási mérték: telefononként 5-25 ezer, internet csomagnál 3-9 ezer forint havonta.
 
 
Negyedik lépés:
Banki költségek lefaragása.
Vannak ingyenes bankszámlák. (Nem arra az amerikai tulajdonú nagybankra célzok itt, amelyik sokáig a felső tízezerből vadászott magának tehetős ügyfeleket, majd később lejjebb is szétnézett, majd pár éve – utólag értéktelenné váló – certifikátokat árult kötvény-jellegű előnyöket fitogtatva (ilyen bank három is volt hazánkban!), és mostanában a 45-50% THM jellemzővel bíró kártyáit próbálja már fűre-fára rásózni.). Vannak bankok, ahol végre lehet látraszólóan számládon tartott pénzeden kamat is, mégpedig komoly kamatot kaphatsz! (Óvatosan a választással, némelyik nem támogatja a Mac OS rendszert, csak billgéc alatt futnak, először nézd meg a rendszerkövetelmények menüpontokat!) Interneten keress rá az „ingyen bankszámla”, a „klikk és bank” és az „ingyen iBanq” szavakra! Vigyázz, mert büntettek már meg bankot (épp azt az amerikait) a hamisan ingyenesnek hirdetett, de ehhez szigorú feltételeket szabó pénzintézetet, lásd itt.

Spórolási mérték: bankszámlánként 2-5 ezer forint havonta

 

Következő bejegyzésből: hitelkártya (még egyszer), biztosítások, autó és háztartás. Ezeknél szintén havi tízezreket lehet megspórolni!

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénz befektetés spórolás pénzügy penz tervezés biztosítás hitelkártya megtakarítás bróker pénzügyi spórol tippek spóroláshoz spórolás tippek megtakarítási ötletek ötletek spóroláshoz

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr101328766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása