email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

MLM a pénzügyekben pénzügyi MLM

2009.02.09. 22:09 maholnap

Vannak olyan pénzügyi tanácsadást, biztosítási tanácsadást hirdető cégek, akik MLM-hálózatban osztják maguk között a jutalékot. Hihetetlenül keveset adnak hónapokig (évekig) a kezdőknek, és hihetetlen sok "vezetői jutalék" képződik ezekből a lenyúlásokból a vezetőknél. Érdekesen szervezik be a tudatlan kezdőket (és azoknak a jutalékát is lenyúlják, akik már értenek valamit a pénzügyekhez). Jellemző rájuk az alacsony színvonalú (vagy sokszor egyenesen hiányzó, nem létező) képzés, ha van is oktatás, az inkább az értékesítésről, a rábeszélésről szól. A pénzügyi területen "függetlenséget" hirdetnek, holott többes ügynöki tevékenységről van szó: csak azt értékesíthetik, amire az anyacégnek szerződése van (és nem azt, ami az ügyfélnek valóban a legjobb lenne). A munkatársi beszervezés pedig hajmeresztő:
Forrás: wikipédia, kiegészítés dőlttel tőlem.
Nézzük milyen az MLM a pénzügyekben:
(kissé hosszú bejegyzés, de igyekeztem aprólékosan végig gondolni)
 
A beszervező MLM állításai   Az MLM-állítás kritikája és annak kiegészítése

A beszervező MLM állításai   
Az MLM-állítás kritikájaés annak kiegészítése
„Nagyszerű jövedelemlehetőségek.”
Az MLM tagok 99%-a veszít.
Ha nem is 99, de legalább 90%, tehát 10-ből egynek sikerül. (Erre mondják pikírt módon: „Csak annak nem sikerül, aki abbahagyja.” = Tízből kilenc abbahagyja :-o
Már azzal is nő a sikeresek száma, ha a saját pénzügyeit rendbe rakja valaki, hitelét kiváltja, elkezd félretenni – csak azért, mert az alapképzésen megtanulja. Mivel legalább a fele a szakmát elkezdőknek szembesül a lehetőségekkel és megtanulja elemezni a világot maga körül, tulajdonképpen legalább a fele nyertes lesz. Egy százaléka az összesnek nagyon-nagyon nyertes :-)) Kellő önbizalommal, szakmai felkészítéssel megéri (egy ugyanilyet elindítani)!

„Mindenki csinálhatja, pénzt kereshet vele.”
Csak a csúcson levők profitálnak belőle, az alattuk levők 99%-a pénzt veszít.
(Nem igaz, csak részben, lásd fentiek. A pénzügyi tervezést mellesleg – kellő szakmai felkészüléssel – bárki csinálhatja, sőt, valóban pénzt kereshet vele. Sőt, mi több, még becsületesen is. De legalább a saját pénzügyeit sínre rakja!)
„Az átlagos jövedelmet magas jövedelemnek tünteti fel.”
A jövedelem bemutatása teljes félrevezetés. (Pénzügyi tanácsadásban valóban lehet sokat keresni, sőt még korrekt módon is. Valóban van a cégeknél olyan, aki mutogatja aranyóráját, sportkocsijának slusszkulcsát, sőt, kivetítőn kivetíti a legmagasabb számlát, amit valaha kiállított (és talán még le is sztornózta a szkenelés után :))
„A kiskereskedelmi áron eladott termékek szép hasznot hoznak.”
Piramison kívül ritkán adnak el terméket a magas ára miatt, azaz kisker forgalmazás gyakorlatilag alig van így a kisker haszon szinte sosem realizálódik. (A többes bizt.ügynöki és hitelközvetítői szakmában például a szokott piaci jutalék messze meghaladja az MLM-es ügynökségek kezdő jutalékait. A szamárlétra tetején is csupán a felét fizetik a piaci jutalékoknak. A nagy bevétel az MLM-részből adódik. Ezért megéri hálózatot építeni és oktatni a szakmát, de csak annak, aki jó hálózatépítő _és_ ért a pénzügyek tervezéséhez (ilyen nincs)!)

Törvényes üzletként mutatják be, „nem piramisjáték”.
A termék alapú piramisjátékok a piramis-sémák legszélsőségesebb fajtái, a legnagyobb veszteségi rátával, ami rosszabb arány még a termék nélküli piramisoknál is! De még a szerencsejátékoknál is! (Ez a pénzpiacon részben igaz. Igaz, éppen a Ponzi séma (lásd Bernard Madoff gigapiramisa. Madoff legnagyobb károsultjai közé tartozik a Royal Bank of Scotland Group, a BNP Paribas francia bank és a japán Nomura Holdings, Nicola Horlick,). Újbóli elterjedése figyelemre méltó: Arthur Nadel, Joseph Forte, Nicholas Cosmo is így nyúlt le…Pedig többen is figyelmeztettek, már évekkel ezelőtt, mint például a Credit Suisse (egyik kedvenc alapkezelőm.) A pénzügyi piacon érdek-ellentét látszik az MLM és a pénzügyi tudás elsajátítása, illetve az MLM és az ügyfélközpontúság közt.
A szakma sokáig nem működött másképp Magyarországon, csak MLM-ben – sajnos. Ez mára szerencsére erősen megváltozott.)

„Napi 1-2 órai munkával felépíthető a jogdíjas (passzív) jövedelem, ami nagyobb szabadságot eredményez, kiléphetsz a munkahelyről, több időt tölthetsz a családdal…”
Rengeteg időt visz el a lemorzsolódó tagok folyamatos pótlása, sok új jelentkezőt kell megtéveszteni, hogy elhiggyék, ez egy jövedelmi forrás. A jelentkezők csak a felsővonal jövedelmét fogják hizlalni.
(A hitel és befektetés, no és a biztosítás területén egyaránt óriási a fluktuáció. A HR viszont nem abban látja a gondot, ha magas a fluktuáció, hanem akkor van a baj, ha a fluktuáció nem mért és nem tervezett. Az MLM-ben és a pénzügyi tanácsadásban (így aztán az MLM -es brókerkedésben is lehet, sőt kellene mérni, tervezni a fluktuációt! :-))
„A munkaerő piac-nem biztonságos, a részvénypiac még zavarosabb, az MLM nagyobb biztonságot és tartós jövedelmet ígér.”
Az MLM rizikósabb, bármelyik részvénypiacnál vagy a munkaerő-piacnál. Összehasonlítva még a szerencsejáték is biztonságosabb befektetés.
(Enyhe túlzás. Hozzáértéssel, ügyfélközpontúsággal, szervezéssel, szakmai profizmussal, magas színvonalú oktatással működhet.
Mondás: „meggazdagodni nem gyorsan kell, hanem nagyon!” Vicces, hogy ha beírod ezt a mondatot a google-ba, akkor százával dőlnek a gyors meggazdagodást ígérő hirdetések :-))
„Ha nem lenne legális az MLM, már rég leállították volna.”
A törvényi büntetés inkább reaktív (visszaható, utólag reagáló) a fehér-galléros bűnöknél és a fogyasztóvédelemnél, mint proaktív (megelőző). Amíg az áldozatok úgyszólván sohasem reklamálnak/panaszkodnak, a törvény magától csak nagyritkán csap le a legrosszabb piramis-sémákra. (Ebben a szakmában már kezd lecsapni a törvény vaskeze, egyelőre a tengerentúlon. Itthon még csak tisztulgat a szakma, még alig kötik engedélyhez.)
„Bármelyik üzletbe időt és pénzt kell fektetni.” (Néhány MLM tag több ezer dollárt invesztál folyamatosan éveken keresztül, amíg el nem veszti minden pénzét.)
A legális direkt értékesítő cégek ügynökei nem mindig halmoznak fel raktárkészletet. Az ösztönző vagy „fizess, hogy játszhass” vásárlás csupán álcázás a piramis-sémában. Nagyobb befektetés, nagyobb veszteség. (Ez részben itt is így van. Aki megengedhette magának, bizony kötött akkora éves díjas kóklerbróker szerződéseket, hogy azóta is nyögi az éves díjakat, vagy díjmentesítette, tehát „megvette” a pozícióját.)
„Nem szükséges az eladás! Elég alkalmazni a másolódás elvét.”
Az eladás be is fejeződik az új tagok beszervezésével, akik folyamatos vásárlással „játsszák a játékot”. Beszervező nemcsak „másolódik”, hanem be is csap/ámít másokat! (Részben igaz itt is. A „másolódás” több cégnél előjön, mint motívum. Ezzel még lehet együtt élni, de a kóklerséggel már alig.)

„Az MLM a jövő!”
Már évtizedek óta ezt mondják, de a részesedése a kereskedelemben kb. 1% lehet. Az MLM őshazájában sem több ennél!
A pénzügyekben pedig – remélem – egyre kevésbé. Sajnos az MLM elterjedt forma, ahol profi hálózati hátteret lehet találni (legalább részben), de a CFP-hez nem értenek.)

„Telítődés sohasem jön létre. A körforgás, mint bármilyen üzletben, realitás. A mi MLM rendszerünkben világméretű növekedés tapasztalható. Kapcsolódjon be az elsők között ebbe a nagyszerű növekedési lehetőségbe!”
Az MLM termékek nagy részét a belépő tagok veszik meg. (Kevés hagyományos vásárló is akadhat.) Amióta az emberek észrevették, hogy a lehetőségek lecsökkennek minden új belépő „forgalmazóval”, a telítődés valóban fennáll, ezért megköveteli a szervezőktől, hogy újabb beszervezéseket indítsanak más földrajzilag távolabbi hely felé (nemzetközi szponzorálás). Így az MLM rendszerek gyorsan átalakulnak Ponzi-sémává (sima pilótajáték), megkövetelve, hogy újabb piacokat vagy újabb termék részlegeket nyissanak. Az új
tagok folyamatos belépése (pezsgése) megszokott dolog.
(Ez a pénzügyi megoldásoknál minimálisan igaz,
de sajnos van, aki csak ezt tartja szem előtt: „multiplikálódás”, „másolódás” bármi áron.)

Lehet profim ódon hálózatot építeni a pénzügyek világában.
„Egy nagyszerű támogató csapathoz fogsz tartozni!”
Néhány MLM/rendszer úgy működik, mint egy szekta, „velünk vagy ellenünk” mentalitással. Megfigyelhető, hogy milyen gyorsan kiközösíti a csapat a kilépőt, és azt, aki kedvezőtlen információt fedez fel a módszer törvényességét illetően. (Ez itt is igaz, sőt, a szektásodás konkrétan előfordult már több pénzügyi tanácsadó cégnél, a piacvezetőnél is. Ott tettek ellene, máshol épp erre épül(t) az egész.) Veszélyes!
„A legjobb termékeket fogod ajánlani az embereknek, amik elősegítik megőrizni az egészségüket.”
A termékek ügyesen álcázott közvetítő eszközök, amik a csereforgalmat szolgálják a termék alapú piramisban.
(Pénzügyi megoldások területén nem igaz (nem szabadna, hogy így legyen:  tisztul a szakma)
„Gyors ütemben nő az igény ezekre a termékekre, szinte magukat adják el.”
A termékek eladása forgalmazók által vezérelt, nem pedig a piac által. A legtöbb terméket az új belépők veszik meg, hogy „előnyös helyzetben lépjenek be”. (Bárcsak minden potenciális ügyfélhez korrekt pénzügyi tervezők jutnának el! Mindenkinek szüksége van kisebb-nagyobb pénzügyi optimalizálásra. Én hiszek ebben, és még sokan a hazai szakmában…)
A termékünk egyedi és fogyócikk, ami tökéletes az ismétlődő eladásra.
Az MLM/termékek tipikus „szellemi bájitalok”. A titkos formulák csak elfedik azt a tényt, hogy drágák a termékek, ezért nem versenyezhetnek a normál piacon.
(Versenyképes az mindenhol, összehasonlítható módon! MLM rendszerben több családba jut el a pénzügyi optimalizálás esélye. Csak korrekt legyen a tanácsadó,
ne kóklerbróker!)
„Adj magadnak esélyt, hogy másolhatsz egy működő üzletet. Hozz 5 embert, aki megveszi a belépő csomagot, és továbbmásolják a sémát. Havonta rendelj termékeket és nemsokára nagy jutalékot is kapsz.”
Ez az a módszer, ahogy az MLM rendszerek összehozzák a vagyont a csúcson lévőknek. Az a jutalék, ami az üzletük éltető eleme, a kezdő és a folyamatos „forgalmazói” vásárlásokból származik. Ha elvesszük a tagok vásárlási indítékait (kilépés a mókuskerékből), ezek a cégek úgy omlanak össze, mint a kártyavár. (Pénzügyi területen csak részben igaz…)
„Az „eszközeink a sikerre”, verhetetlenek. Jelentkezz a szemináriumokra és a konferenciákra, vásárold a könyveinket és kazettáinkat, hogy sikered legyen ebben az üzletben.”
A segédeszköz-üzlet piramis a piramisban. Ez az árnyék-piramis egy jövedelmező bevételi forrás azoknak a csúcson levőknek, akik ezekkel az „eszközökkel” biztosítják az alsó vonaluk sikerét, akik így újra áldozatokká válnak, amikor megveszik a motivációs anyagokat.
(Pénzügyekben részben igaz.)
„Az MLM olyan, mint a biztosítás, a befektetés, feltalálás, színjátszás ahol a kemény munkáért jogdíjas jövedelem jár az életed hátralevő részében. Fiatalon nyugdíjba mehetsz, utazhatsz, stb”.
Az MLM több, mint hazárdjáték a jogdíjas jövedelemért, ez a „valamit a semmiért” csábítás lelkiállapota, az MLM-szenvedélybetegséget már megfigyelték sok „valódi MLM hívőn”. (Pénzügyi szektorban is vannak rá őrült példák. hol nincsenek?! :-))
„Segíteni fogsz a barátaidnak és a családodnak, ha beszervezed őket az alsóvonaladba.”
Inkább csak kizsákmányolod őket, mint segítenél rajtuk, más szóval elpazarolod a társadalmi tőkédet. (Van, akire ez igaz itt is. De ez nem tipikus. Lehet korrekt módon élni a szakma profizmusa, és a pénzügyi megoldások adta lehetőségekkel párhuzamosan is! Maradj EMBER!)

 

Az MLM mániás és eufórikus szóhasználatát, modorosságát a Modoros Blog és a Görbe Sminktükör fantasztikusan dolgozzák fel. Megér egy kattintást, és ha van személyes élményed, a kommentekhez - melyek gyöngyszemek - bátran írj hozzá!

3 komment

Címkék: csalás mlm függő pénzügy független ügynök piramis brokernet bróker pénzügyi becsapás kókler madoff koklerbroker kóklerbróker ponzi pénzügyi piramisjáték biztosítási pilótajáték pénzügyi mlm

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr73933510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Susztertangó 2009.07.30. 17:22:03

Üdv!
Van-e már valami tapasztalat a "vásárlói közösségekről"? Két nagyobb is van : az oroszlányos meg a tudományos.Lehet róluk valamit tudni?

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.07.30. 21:51:05

Szeretném előbb-utóbb alaposan körbe járni mindkét témát. Ott is vannak elfogult mániákus hívők, és természetesen tudatlanul piszkálódók. De sokkal inkább az érdeklődés és tájékoztatást kérő email-ek miatt. Nem az én területem. Az eddigi hírek, tapasztalatok alapján az a véleményem, hogy jó kezdeményezés mindkettő, teljesen jók az alapok. Mindkettőt elrontja az MLM, ráadásul amennyiben "pozíciót vásárolsz" valamelyikben, akkor az a burkolt piramis játék ("Ponzi séma") tipikus esete, mint ilyen bűntetenő kellene legyen. Még egyszer: az ötlet, és az alap kivitelezés korrekt is lehetne.

Ugyanakkor gondolj bele: az egyik nevéről a szcientológusokra asszociálsz, a másik szerintem a nevével úgy tesz, mintha a Lyon's Club "női tagozata" gondolatát próbálja ébreszteni, ami végtelenül aljas név választás, hiszen a Lyon's Club egy önzetlen, rászorulókat támogató, nagylelkű szervezet, míg a pilótajáték klub egy nagyon keveseket gazdaggá, sokakat bolonddá és mániássá tevő valami... :-)

Susztertangó 2009.08.01. 07:39:22

@maholnap: Kössz. Mindkettő előadásán voltam. Az volt a benyomásom, hogy "ingyen vacsora" igéretével a kabzsiságot élesztgetik, és nem tudom, milyen hatással lehet az ország egészére.Ahogy az élelmiszerláncok sem barátai a beszállítóknak.Sőt.Ott az olcsó vásárlás lehetősége a vásárlónál előny, de mi lesz, ha teljesen tönkre megy a hazai termelő? Ja, az legyen az ő baja! Nem, az mindannyiunké lesz.A kereskedelem -ez a fajta- nem szolgál, azaz segítí a gazdasági életet, hanem diktál és naná, hogy az ő érdekei szerint.st
süti beállítások módosítása