QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

A Unit Linked befektetés perelhetetlen, inkasszózhatatlan, végrehajtás alól mentes

2010.06.28. 22:55 maholnap

Unit Linked konstrukciókkal korábban már foglalkoztunk itt, az UL-ek TKM-jével itt, a nyugdíj-jellegű befektetési eszközök között pedig itt említettük.

A Unit Linked konstrukciók jól beilleszthetőek a személyes és családi pénzügyi tervekbe, bár tény, hogy óvatosan kell velük bánni (ha csak a TKM táblázat számadatait böngészem, már akkor is feltűnő, hogy 1-8% között vannak a Teljes Költség Mutató értékei!). Egy fontos szempont viszont gyakran elkerüli a célközönség figyelmét, és ez a végrehajtás alóli mentesség!

A biztosítási összeg végrehajtás alól való mentessége

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) 92. § b) pontja szerint mentes a végrehajtás alól a biztosítási összeg…
 
 
Fenti jogszabályi hivatkozás biztosítja, hogy mind az életbiztosítási (hagyományos vagy befektetési egységhez kötött), mind pedig a nem-életbiztosítás alapján a kedvezményezettnek járó biztosítási összeg mentes legyen a végrehajtás alól. Azonnali beszedési megbízást vagy inkasszót a pénzügyi intézménynél (ezek: hitelintézet és pénzügyi vállalkozás) kezelt, a Vht. 7. § (3) bekezdésében meghatározott, és a befektetési szolgáltatónál kezelt, a Vht. 7. § (4) bekezdésében meghatározott pénzösszegek terhére lehet foganatosítani. Általános szabály, hogy biztosítással, a biztosítási szerződéssel kapcsolatban rendelkezni (így a biztosítást tartamában, pl. a kedvezményezett személye tekintetében vagy más módon módosítani, illetve a biztosítást megszüntetni, visszavásárlását kérni) csak a szerződésben részt vevő feleknek – a biztosítónak, a biztosítóval szerződő félnek és bizonyos esetekben a biztosítottnak – van joga, erre vonatkozóan a Vht. sem tartalmaz eltérő rendelkezést. Fentiek okán a végrehajtást kérőnek (hitelezőnek) nincsen lehetősége arra, hogy a biztosítási összeget (visszavásárlási összeg, egyéb szolgáltatási összegek) a jogosult helyett felvegye. Úgyszintén nincs lehetősége a végrehajtást kérőnek arra sem, hogy egy életbiztosítási szerződést – akár befektetési egységhez kötött (unit linked), akár hagyományos életbiztosítást – tartam alatt a biztosító felé felmondjon.

10 komment

Címkék: jogszabály törvény mentes unit ul alól linked perelhetetlen végrahajtás

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr522117305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.29. 18:58:37

A Unit Linked konstrukcióknak számos előnyük van, és természetesen vannak fontos, szem előtt tartandó szempontok is velük kapcsolatosan, melyeket ha nem tartunk be, akkor károkat is okozhatnak velük a kókler brókerek az ügyfélnek.

A cikkben említett Unit Linked-re is vonatkozó jogszabály nem a reklám helye akar lenni, de annyian hivatkoznak arra, hogy az UL perelhetetlen, inkasszózhatatlan, hogy előszedtem a jogszabályt.

Az UL-lel kapcsolatban sokan negatívan gondolkodnak, de ennek leginkább az az oka, hogy korábban (egy hárombetűs holland biztosító ügynökei, akik elsőként hozták hozzánk ezeket, majd néhány éve MLM-hálózatos biztosítási ügynökök több cég színeiben) bizony nem körültekintően, nem pénzügyi tervvel, és nem testre szabottan, urambocsá' néhány fontos részletet elhallgatva, és csillagokat leígérve indították el ezeket. Ezáltal sokan veszítettek a befektetéseikből.

A kóklerek hibáiról, a kockázatokról részletesen, és természetesen a betartandó szempontokról, a kockázatok kikerüléséről és az előnyök kiaknázásáról már készül az új bejegyzés...

Ringelhann Gábor · http://www.befektetesi-megoldasok.hu 2010.07.02. 21:56:37

Ahogy írtad, a korábbi unit-linked termékek közül voltak bukások, a 2008 októbere után szerintem mindegyik mert akkor még nem voltak árfolyamfigyelések ezen termékekre. A biztosítók is tanulnak és újítanak, biztonságosabbá teszik a termékeket

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.07.02. 22:32:23

Sajnos nem, nem teszik biztonságosabbá, de eszközöket próbálnak adni ahhoz, hogy biztonságosabbnak tűnjenek... esetleg hozzáértéssel biztonságosabb is legyen valóban. Ha a Stop-Loss automatikákra gondolsz, akkor hova tegyük a Stopot, hány %-ra? Egyébként árfolyamfigyelések már korábban is voltak, a kezdetekben is.

Vagy a kötvényalapokra, származtatott alapokra gondolsz? Előbbiek voltak már, utóbbiak ugyanakkora kockázattal bírnak, mint a részvényalapok (természetesen kezelhető a kockázat, és kiszámítható...).

Nem a termékekből fakadtak a korábbi bukások. Hanem abból, hogy kóklerek indították, akik kizárólag a jutalékban voltak érdekeltek (különösen az MLM-es rendszerekben), és a kezelésben egyáltalán nem.

Mi most dolgozunk egy olyan vagyonkezelői, portfoliókezelői kapcsolat kialakításán, hogy az UL szerződések is bevonhatóak lehessenek a portfolió kezelésbe, akár sikerdíj alapon. Na, az lehet a durranás! :-)

Mindemellett a kamatadó bevezetése előtti UL-ek kincset érnek, még akár - ha elkerülhetetlen volt - díjmentesítve is sokat érnek, pótolhatatlanok: minden ma berakott forint (akár milliárdok is) kamatadó nélkül kezelhetőek bennük.

És változatlanul azt gondolom, hogy minden családban helye kellene legyen egy szerény TKM-szintű, de biztonságos, kiszámítható, hozamot termelő UL szerződésnek, minél kisebb éves befektetéssel, és erő szerinti eseti befizetésekkel. Minél több az eseti befizetés (és minél kisebb az éves rendszeres díj), annál alacsonyabb a fajlagos költség (és TKM).

Lehet ezt jól, profi módon, ügyfélköztpontúan...

RTCG · http://www.befektetesi-megoldasok.hu 2010.07.25. 21:44:42

@maholnap: Nem a klasszikus stop-loss-ra gondoltam, hanem 120 napos indikátorra.
Teljesen automatikus.
Igen voltak régebben is árfolyamfigyelések, de unit-linked termékhez? Melyik biztosító mikor figyelte korábban? Az első aki bevezette, ott meg elsőre kimaradt az automatikus beszállás. Óvszer 1 lyukkal. Mostanra korrigáltak, biztonságos az is.
Vagyonkezelői, portfóliókezelői tevékenységet mi is végzünk, Te milyen kapcsolatokban gondolkodsz?

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.07.26. 14:03:34

:-) Ügyfél-kapcsolatokban... Igyekszem minden munkánkat úgy végezni (indítani, testre szabni, elindítani és menedzselni), ahogy az Ügyfél számára a legjobb. Minden pénzügyi megoldó cégtől (bank, biztosító, vagyonkezelő, lízing cég, stb.) a palettáján található legjobb ár/érték arányú megoldást válogatjuk össze. A szakmánk neve "független pénzügyi tervező". Ha valamitől függünk mégis, az csak az Ügyfél lehet...

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2014.06.26. 07:16:23

Ha meghal a szerződő fél és a kedvezményezett kap egy bizonyos (nagyon csekély) összeget, az miért is jó bárkinek is a biztosítón kívül? Olvasott itt bárki is UL szerződési feltételt? Szerintem ez az egész cikk tényleg kóklerség csimborasszója. Ez az egész adómentes duma annyira rossz, hogy inkább nem minősítem. Ez a 2010-ben írt cikk finoman szólva is elavult, és akkor nagyon finom voltam.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2014.06.26. 09:57:16

Csibefogó, te nem tudsz olvasni, és szöveget értelmezni. Senki sem állította azt, amit írsz.

Fuss neki még egyszer! A jog, azon belül a biztosítási jog ma is az. Te meg reménytelen.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2014.06.26. 10:02:01

Haláleseti kifizetéskor a befektetett összeg + a biztosításban lévő haláleseti kifizetés jár a kedvezményezettnek. Mivel ezt a jogviszonyt nem érinti hagyatéki eljárás, így hagyatéktervezésben is használható eszköz. (Vannak UL-ek, melyek elég olcsón tartalmaznak extra haláleseti biztosítási összeget (a befektetett tőkén felül).

Ez a blogbejegyzés nem az UL reklámja, de amire az UL jó (igen kevés), abban ismerjük el előnyét.

És a perelhetetlenség mindig érvényes (NAV, volt feleség/férj, örökségből kizárandó rokonok, stb.).

tejhatalom 2014.06.26. 10:26:38

Íme egy friss cikk az UL-ekről. Nem fogtok örülni neki :)
kiszamolo.hu/megis-megeri-a-unit-linked-biztositas/

Ez a blog pedig - annak ellenére, hogy egy-két éve nem frissül - még mindig az egyik kiemelkedő ügynök-kritikus, tájékoztató blog. Írjon jobbat, akinek nem tetszik!
süti beállítások módosítása