QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Magánnyugdíj, a legmagasabb nyugdíj eszközei

2010.03.06. 11:21 maholnap

Magánnyugdíj

Számos lehetőség létezik a nyugdíj célú vagyon felhalmozására. A megfelelő termék, termékek kombinációja mindig az adott élethelyzettől függ, alapos pénzügyi tervezés, és egy független, regisztrált pénzügyi tervező tudása és tapasztalata szükséges hozzá. Mi a MNYP, az Önkéntes MNYP, a NYESZ, életbiztosítás, UL, vagy mi az a befektetési alap?
 
Magánnyugdíjpénztár - a magánnyugdíjrendszer a kötelező társadalombiztosítási rendszerhez kapcsolódó kötelező járulékfizetésen alapuló nyugdíjrendszer, mely a társadalombiztosítási rendszerhez kapcsolódva gondoskodik időskor és megrokkanás esetén az állampolgárok biztonságáról. A 2009-es összehasonlító hozamtáblák még nem hivatalosak, de a becsült számokból arra lehet következtetni, hogy a jobb tavalyi hozamok 20% fölöttiek, behozták a lemaradást. Az is látszik a számokból, hogy lesznek pénztárak, melyek csupán számaikkal lesznek a képzeletbeli dobogón, de megbízhatóságuk, biztonságuk miatt messze nem ajánlható kategóriába sorolhatóak. A nagyobb pénztárak növekedési portfoliói között sajnos ugyanazok okozták a kellemetlen meglepetéseket (kisebb hozamokat) 2009-ben, melyek 2008 legnagyobb veszteségeit könyvelték el. Csak a hivatalos nyugdíjkorhatár elérésekor lehet igénybe venni, sőt más baj is van ezzel. Magyarországon közel 3 millió magánnyugdíjpénztár tag van, minden hónapban a bruttó fizetés 8%-át utalják / utaljuk.

A jogszabályi hátteret a 1997. évi LXXXII.törvény (tv a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról) adja, a végrehajtásról pedig a 172/1997.(X.6.), és a 282/2001.(XII.26.) kormányrendeletek gondoskodnak, melyek eléggé hiányosak: hiányzik az a rész, hogy miként kell majd nyugdíjakat kifizetni a magánnyugdíjpénztáraknak. A tervezet szerint nyugdíjba vonuláskor nem lehet majd egy összegben hozzájutni a magán-nyugdíjpénztári számlán gyűjtött tőkénkhez. Kötelező járadékszolgáltatást kapunk: nyugdíjat állapítanak meg és fizetnek a társadalombiztosítási nyugdíj mellé. A BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég igazgatója, Rajné Adamecz Ildikó szerint ha elkezdődik a nyugdíjfizetés, akkor már nem örökölhető a megtakarított pénz, amivel pont egy fontos joguktól fosztják meg a tagokat. Nagyon sokak számára az volt egy fontos érv a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, hogy az állami rendszerrel ellentétben örökölhető az összegyűjtött pénz. 2009-es hozamukkal a többség behozta a 2008-as lemaradást, de szakember kell a kiválasztás vagy váltás eldöntéséhez: pl. lehetőleg ne legyen a nevében szakma (rendőr-postás-vasutas), legyen mögötte bank vagy még inkább biztosító (nem pedig egy magán tőzsdei brókercég, vagy ki tudja ki...), és sok más szempont fontos lehet...

Önkéntes nyugdíjpénztár - az önkéntes nyugdíjpénztár olyan pénztári szervezet, mely a tagjai (vagy a pénztártag jogán annak közeli hozzátartozói, illetve a pénztártag által megjelölt személyek) részére a nyugdíjkorhatár elérése után, az egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott összeg terhére, az alapszabályban rögzített módozatoknak megfelelően a tag választása szerint nyugdíjszolgáltatást nyújt. A PSZÁF részletes információi itt elérhetőek.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) – hosszú távú nyugdíj számla, az a bizonyos negyedik láb (ami nem ér le a földig). A nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitók is rendelkezhetnek arról, hogy az általuk befizetett összeget milyen értékpapírba – részvénybe, kötvénybe, vagy befektetési jegybe – fektessék. Ezekkel az értékpapírokkal szabadon kereskedhet, akár folyamatosan nyomon követheti árfolyamváltozásukat, szemben a nyugdíjpénztárakkal, ahol meghatározott - sokszor túlságosan - konzervatív befektetési politika, és éves értesítés a jellemző. A NYESZ lehetővé teszi részvények, kötvények, befektetési alapok vásárlását. Mindezt az Európai Gazdasági Térség államain belül lehet megtenni, vagy pénzpiaci eszközökben, állampapírokban, illetve szabályozott piacon lévő részvényekben. Az amerikai Individual Retirement Account (IRA) mintájára készült. A nyugdíjkorhatár előtti pénzfelvétel esetén az adókötelezettséget természetesen be kell fizetni. A NYESZ adókedvezmény része csak nyugdíjkor vehető fel, vagyis, ha valaki nyugdíjas kora előtt szeretne hozzájutni a NYESZ számlán szereplő pénzéhez, a korábbi adókötelezettségek befizetendők. Az adókedvezmény mértékét a 2005. évi CXVII törvény - személyi jövedelemadóról - 35§ (2) bekezdése, a kedvezmény igénybevételének jövedelem korlátját a 44§ (2) bekezdése tartalmazza.
Idén nyitható utoljára... Hol a hosszú távra tervezhetőség, előrelátás, gondoskodás?! Akinek megvan már, az jól sakkozhat vele, mert az állami támogatással, és a NYESZER egyösszegű feltölthetőségével jól sakkozhatunk.

Lakás-takarékpénztár (ltp.) - a lakástakarék-pénztári konstrukció mindenki számára elérhető, államilag támogatott lakáscélú megtakarítási lehetőség. Korábban írtam erről, leginkább csak a felújítások, apró bővítések finanszírozására alkalmas.

Klasszikus elérési életbiztosítás - a biztosítási összeg abban az esetben kerül kifizetésre, ha a biztosított a szerződés lejártakor életben van. A biztosítás megszűnhet a biztosítási tartam végén amennyiben a biztosított életben van - az előre meghatározott biztosítási összeg kifizetésével, illetve a biztosított tartam alatti halála esetén - ekkor általában az addig befizetett díjak kerülnek visszafizetésre.

Klasszikus vegyes életbiztosítás - a biztosítási összeg a biztosított tartam alatti halála (haláleseti biztosítási összeg) vagy a tartam végének elérése (elérési biztosítási összeg) esetén is kifizetésre kerül. A haláleseti és az elérési biztosítási összeg általában megegyező, de egyes termékeknél a szerződő többféle arány között is választhat. Inkább viszi, mint hozza a pénzt, sem kockázati életbiztosításnak, sem befektetésnek nem igazán alkalmas eszköz.

Befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosítás - Az életbiztosítások csaknem legmodernebb formája, ami elméletileg a vegyes biztosítás által nyújtott szolgáltatásokat ötvözi egy befektetési alap által kínálta lehetőségekkel (és ezen ötvözet "öszvérségének" csapdái rejthetnek meglepetéseket). A konstrukció lényege, hogy a szerződő által befizetett díjakat a biztosító által felkínált és a szerződő által kiválasztott befektetési alapokban helyezik el, így a lejáratkori kifizetés mértékét ezen alapok hozama határozza meg. A szerződő a tartam során igény szerint átirányíthatja megtakarítását a felkínált alapok között. Egy jó UL biztosítással szinte bármilyen klasszikus biztosítás lemodellezhető, bár nem erre való. Viszonylag magas adminisztrációs költségek jellemzik, bár ezek jól tervezhetőek, és minimalizálhatóak. Óvakodj a nagy, MLM-típusú ügynökségek termékeitől, és szakértelemmel, fenntartásokkal kezeld a TKM táblázatot! A biztosítási ügynök nem folytathat befektetési tanácsadási tevékenységet, így a kockázat az ügyfélé. Fontos, hogy alapos pénzügyi tervezést és kiválasztást, majd később menedzselést igényel.

Befektetési alap - A befektetési alap lényege, hogy egy speciális szakértelemmel rendelkező cég (alapkezelő) befektetési jegy kibocsátásával a befektetők megtakarításait összegyűjti, hatékonyan kezelhető tőkévé kovácsolja. A befektetőktől összegyűjtött vagyont nevezzük befektetési alapnak, amelynek tőkéjéből és elért hozamából a befektetők a befektetésük arányában részesülnek. Komoly szakértelmet kíván a kiválasztásuk. Előnyük, hogy már hozzákapcsolhatóak az ún. TBSZ számlákhoz (tartós befektetési számla). Körültekintően kell tájékozódni a költségek, költségszerkezet és adózás kérdéseiben.
 

Nyugdíjtervezéssel, nyugdíjpénztár választásával, nyugdíj-jellegű egyéb megoldások kérdésével forduljon hozzánk bizalommal ITT!

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíj pénzügy tervezés pénzügyi nyugdíjtervezés magánnyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr171812957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása