QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Jutalék és a jutalék visszaírása - számos lehetőség a profizmusra, és sok disznóság

2009.01.16. 19:00 maholnap

Jutalék visszaírása…

A 90-es évek nagy biztosítási huncutságai (csalásai?) után vezették be a biztosítók (és mind a mai napig visszaél(het)nek a jutalékokkal), hogy az ügynökök alkalmazásánál a megbízási szerződés mellékletébe beépítik a jutalék-visszaírás intézményét. Erre azért volt szükség, mert az ügynökök tömege kötött úgy biztosítást rokonnal, ismerőssel, hogy megkapta utána a jutalékát, majd a rokon ismerős egyszerűen nem fizette a díjat és a biztosítás egy-két hónap múlva megszűnt, a viszonylag magas összegű jutalék viszont az ügynöknél maradt.

No, ez ellen találták ki a jutalék-visszaírást... 

 

Ami azt jelenti, hogy megköti az ügynök a biztosítást, és ha az megszűnik - legrosszabb esetben egy vagy két éven belül -, akkor a jutalék egészét vagy egy részét a biztosító visszaköveteli. Ha még ott dolgozol náluk, akkor az aktuális havi jutalékból levonja, ha már nem, akkor perben érvényesítheti, és legtöbbször ezt meg is teszi. (Mostanában feltűntek a "nálunk nincs jutalék-visszaírás!" tipusú álláshírdetések a szakmában, amik még nagyobb átverések, de erről majd később.)

A gond az, hogy a jutalékszabályzat a biztosító és ügynök közötti megbízási szerződés részét képezi, azt aláírja a vállalkozó, tartalmát megismeri (legalábbis aláírja), nem kényszeríti senki arra, hogy vállalkozzon. Bár, az a tény, hogy mást nem tehet, közvetve kényszernek számíthat, mindenesetre igencsak egyoldalú.

Az ügynökségek bonyolult számításokat végeznek: súlyozás, sávozás, jutalékolás, esetleges visszaírás, jóváírás, fix (belépés után néhány hónapig, vagy bizonyos kötési sávokhoz kapcsolt garantált) összegek), pótlékok, követő, speratív jutalékok, éves bónusz, stb.

Emellett a hiteltanácsadói hálózat, bróker partnerek, ingatlanos partnerek, többtermékes hitelközvetítők,  többtermékes biztosítási brókerek, többtermékes lízing brókerek, partnerbankok, egyéb kapcsolt vállalkozások, stb. figyelése, elszámolása, kötőféken tartása, motiválása, oktatása, stb.

Az elmúlt hónapokban több milliárdos jutalékokat írtak vissza a biztosító társaságok az ügynökségektől. Akik a fenti (és még az általam leírtnál is sokkal bonyolultabb) területeket nem tartották szem előtt, azokat a „patkány éve”, 2008 – nem csak a gazdasági bizonytalanság miatt – bedarálta: egészen komoly ügynökségek mentek tönkre, vagy olvadtak be! Hamarosan különös, hihetetlen összeolvadásokról, megszűnésekről lehet majd olvasni, hallani…

Két köre van az ügynököknek: akik például munkanélküli státuszba kerülve gyorsan kell, hogy pénzhez jussanak és kényszerből vállalkozóit kiváltva beállnak egy biztosítóhoz. Ők azok, akik ahol tudnak, kötnek (sokszor komolytalan ügyféllel, ismerőssel, rokonnal, vagy lehet, hogy igazi ügyféllel, de azt erősen félretájékoztatva, becsapva). Miután megkapják a jutalékot, átmenetileg megoldódik az anyagi probléma, de mivel nem gondozzák a megoldást (értsd ez alatt, ha az ügyfél nem fizeti a díjakat / befektetéseket, akkor nem járnak az ügyfél után, nem menedzselik a helyzetet, nem ajánlanak kedvezőbb lehetőséget) - a szerződések, ha megszűnnek egy-két éven belül, akkor a jutalékot bizony vissza kell fizetniük.

A másik ügynöki, tanácsadói kör, aki professzionálisan végzi feladatát. Ez a szakmája. Munkájuk során nagyon ritka a jutalék-visszaírás, mert épp az a dolga, hogy az ügyfelek anyagi helyzetén javítson, pénzügyi céljaikat segítsenek elérni. Ők már csaknem független pénzügyi tervezői feladatot látnak el.

Nem igazán lehet ez ellen tenni, sok ügy volt már. A bíróságok kötelezik a jutalék visszafizetésére az ügynököt, a megtévesztéssel, tisztességtelen feltételekkel is próbálkoztak már, de azért itt látni kell, hogy nem egy kényszerszerződésről van szó, és addig, amíg a jutalékot kapja az ember, nem jut eszébe senkinek, hogy érvénytelen a szerződése.

Egyes ügynök cégek az éves rendszeres megtakarítások, vagy biztosítások (éves díj) 140-150%-át megkapják a biztosító társaságoktól jutalékként. Ez szétosztódik az MLM rendszerben, tehát minden szintnek jut belőle. Döbbenetes tételek cserélnek gazdát, a biztosítóknak pedig évek, évtizedek állnak rendelkezésére, hogy kitermelje a „jutalékát”, hasznát. Nos, azért nem kell egyáltalán félteni őket. A szerződések felmondása (és díjmentesítése!) esetén az ügyféltől irgalmatlan összegeket levonnak, általában az első 10-15 év kezdeti költségeit terhelik rá (kezdeti költségek címén, amik általában a legnagyobb költség-tételt jelentik; ezt az első két, vagy néha első három év éves díjaiból vonják). Így a legtöbb esetben 0.- (azaz Nulla) forintot kap az ügyfél a felmondás esetén, ha ezt az első két éven belül teszi. A jutalékot viszont visszaírják az utolsó fillérig. Tehát lenyúlja a biztosító az ügyfelét is, no és az ügynöktől is visszaírja a jutalékot! (Van ennek egy elméleti biztosítás-szakmai háttere, oka, de az etikai normaszintje a gyakorlatnak igen alacsony!)

Volt az az őrület 2006 augusztusában, ami a kamatadó előli pénzdugdosásról szólt. Egyes források 2500 Milliárd (!!), de a legszerényebb becslések is 1000 Milliárd (!) forintról szóltak. Na, akkoriban éjt nappallá téve dolgoztak a biztosítási ügynökök is… A hatalmas lázban az ügyfeleknek „elfelejtették” megmondani (vagy nem akarták, vagy nem is tudták, hogy így van!), hogy a befektetett összeg nem egyösszegű befektetésbe, hanem éves díjas konstrukciókba került. Volt, aki azzal hitegette ügyfelét, hogy „csupán csak két éves díjat kell befizetni”, meg „utána a konstrukció díjmentesíthető”. Nos, ömlöttek a jutalékok! Többtízmilliós kezdő jutalékok is voltak nem ritkán a szakmában. Viszont a konstrukciók egy része nem is díjmentesíthető, míg ott, ahol ez a „rugalmassági pont” létezik, ott is hatalmas levonásokkal jár ez a húzás az ügyfél számára. Aztán eljött a második éves díj, most pedig pár hónapja a harmadik éves befizetés, amikor a kedves ügyfél – az eredeti ígéreteknek megfelelően – leállna a díjfizetésekkel.

A legdurvább sztorik közé tartozik az, ahol (szakmai ellenőrként) egyösszegű befektetésként elhitetett, éves díjas szerződésben láttam 5-10, és néhány alkalommal 20 milliós összegeket – igen, éves rendszeres díjként. Egy ilyen esetben, ahol az ügyfél például tízmillióról hiszi úgy, hogy egyösszegű befektetésben van, míg valójában éves díjas megoldásba tette a kóklerbróker, bizony, fájó levonásra számíthat: egy-két milliót fog viszontlátni a számláján a tízből (hacsak be nem bizonyítja a szándékos megtévesztést). Akár felmondani, akár díjmentesíteni akar! Viszont a kóklerbróker hatalmas jutalékot kapott (még többet a mentor / szakmai vezető / területi igazgató, stb.), vagy éppen ennyi hiányzott a Nagy Utazáshoz! Ha még a cégnél van, akkor buta volt, esetleg félrevezették azok, akik bevonták a vállalkozásba: beetették. Ha már elment, akkor bottal üthetik a nyomát, esetleg peres út jöhet szóba... A vezetők között a mai napig vannak, akiknek csupán a visszaírások az elmúlt hónapokban - havi! - sokmilliós, itt-ott soktízmilliós visszaírást jelent. Képzelj el egy jutalék elszámolást, amin az van, hogy most számlázhatsz - 1.879.763.- Forintot (ami MMA / "mentes az adó alól" :-)), aztán a következő hónapban egy másikat, amin háromszor ekkora mínusz van, és még néhányat... (Én sem sajnálom mindet! :-))

Szólj hozzá!

Címkék: utazás béna mlm jutalék brokernet bróker becsapás kókler koklerbroker kókler bróker jutalékvisszaírás visszaírás brokernet csapda

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr73881866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása