email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Tőkegarantált huncutság, garantált tőke - de kinek?

2011.08.14. 00:49 maholnap

Tőkegaranciával elaltatott veszélyérzet

Az elmúlt években a befektetési alapok piacán a garantált (más néven tőkevédett, illetve hozamvédett) alapok váltak a legnépszerűbbé. Ennek fő oka a könnyű értékesíthetőség, és a megszeppentett befektetői tapasztalat. A sales-es banki kollégák is szeretik a csábító marketingüzenetet: „Ha ilyen termékbe fektetsz, akkor nem veszíthetsz a tőkédből, de ha jól teljesít a kiválasztott piac, még extrahozamot is kaphatsz!"

Mindez így is van, de azt azért vegyük észre, hogy mondjuk három-négy évre a tőkevédelem elég csekély ígéret. Hogy megértsük a működésüket, csináljunk mi magunk egy tőkevédett (tőkegarantált) alapot, amely részesedik a részvények áremelkedéséből, de árfolyam-esés esetén a befizetett tőkét nem bukjuk el, négy éves futamidő mellett. Ma beszedünk ebbe az alapba mindenkitől egymillió Ft-ot. Ebből a pénzből - befektetett milliónként - 708.425 Ft-ért veszünk négy év múlva lejáró állampapírt, ami évente 9%-os hozamot hoz. Ugyanis ilyen hozam mellett pont kerek egymilliót fogunk visszakapni négy év múlva. (Az egymilliót elosztottuk 1,09 a negyediken-nel) Tehát nyugodtan alszunk, már meg is van a tőkegaranciánk. Bármi történik, a pénzünk meglesz. Maradt közel 300 ezer forintunk, amiért veszünk vételi, vagy eladási opciót egy előre rögzített áron mondjuk egy magyar részvényre, vagy bármi egyébre. Az opció azt jelenti, hogy ha például négy év múlva a részvények ára többe kerül, mint amilyen árfolyam mellett én jogot vettem a vételre, akkor élve a jogommal mondjuk megveszem az OTP részvényt az opció kiírójától az előre rögzített 4.000 Ft-ért, miközben a piacon el tudom adni 6.000 Ft-ért. Ekkor a tiszta hasznom 2.000 Ft mínusz az a díj, amit ki kellett fizetnem az opció megvásárlásáért. Ha az adott napon lehet venni a piacon 3.500 Ft-ért OTP részvényt, akkor persze nem leszek bolond élni a 4.000 Ft-os vételi jogommal, hanem búsulva kidobom az opciós papírjaimat a kukába, hiszen akkor azok semmit sem érnek. Tehát maradt vigaszdíjul az állampapírba fektetett pénz, ami a hozamokkal együtt pont egymillió lesz. Persze ez az egymillió forint az infláció miatt már csak 71%-át éri a négy évvel ezelőtti összegnek, de ezzel kevés ember szokott törődni. (forrás: www.penzugyeink.com)

Ha akarok hozamgaranciát is vállalni, akkor csak annyi a különbség a tőkegaranciához képest, hogy mondjuk 1.030.000 Ft-ot osztok 1,09 a negyediken-nel, így lejáratkor négy évre tudok adni még 3% hozamot is. Ekkor persze még kevesebb maradt az opció vásárlására.

Természetesen a tőke- vagy hozamvédelem örömteli, ha valamely egzotikus piacba invesztál valaki, csak éppen nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás. Aki például 3 éves futamidejű, kínai részvényekben utazó tőkevédett alapot választ, az maga is modellezheti a befektetést. Ha 100 forintjából 71,2 forintért 12 százalékos hozamú állampapírt vesz, rögtön eléri, hogy ha a maradék 28,8 forint el is vész, lejáratkor meglesz a kezdeti tőke. Vagyis, előállította magának a tőkevédelmet, a 28,8 forintot pedig beteheti maga is kínai tőzsdeindexbe vagy nyíltvégű kínai alapba. Ha ugyanezt az alapkezelő végzi a garantált alapban, akkor ő opciót vásárol a kínai piacra, amely azt biztosítja, hogy emelkedés esetén többszörös nyereség képződik ahhoz képest, mint amit az ügyfél maga egy mezei nyílt végű alappal elérhet. Csakhogy az esetleges extraprofit nem kis része az alapkezelőnél marad. A tőkevédett alapok ugyanis drágák, ráadásul nem pusztán az éves alapkezelési díj miatt: a termék kialakításánál, a mögöttes opciók megkötésénél is felmerülnek rejtett költségek. Emellett mostanság, amikor szinte minden nagy befektetési bank gondokkal küzd, fontos hangsúlyozni, hogy a garantált alapok háttéropcióit a magyar pénzintézetek nagy londoni házakkal kötik, ezért a partner- és országkockázat sem elhanyagolható.

Szólj hozzá!

Címkék: garancia befektetés erkölcs átverés abszurdisztán alap csapda befektetési becsapás kókler garantált koklerbroker kóklerbróker

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr483151816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása