email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Engedélyhez kötött-e a kóklerbrókerkedés?

2009.01.16. 16:55 maholnap

Kell-e hozzá engedély?

A hatályos TEÁOR 67.20 jelzés alatt (biztosítást, nyugdíjalapot kiegészítő tevékenység) végezhetők engedélyköteles, illetve anélkül is gyakorolható tevékenységek.

A biztosítóintézetekről és a biztosítási tevékenységről szóló 1995. évi XCVI. törvény (a továbbiakban: Bit.) szerint engedélyköteles a biztosítási alkuszi tevékenység (Bit. 32 - 36. §), a biztosítási ügynök tevékenysége, amennyiben két vagy több biztosítóval kerülne jogviszonyba (ún. többes biztosítási ügynök, Bit. 37 - 37/A. §), valamint a biztosítási szaktanácsadói tevékenység (Bit. 39 - 40. §) is.

Egyetlen biztosítótársasággal fennálló jogviszony alapján történő biztosítási ügynöki tevékenységhez a Bit. 43. §-a értelmében nem szükséges a Felügyelet engedélye.

A TEÁOR 67.13 alá tartozó, máshová nem sorolt egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység vonatkozásában a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. tv. (a továbbiakban: Hpt.) rendelkezései az irányadók.

A Hpt. értelmező rendelkezéseket tartalmazó 2. számú melléklet I. fejezet 12. pontja a pénzügyi szolgáltatás közvetítése (ügynöki tevékenység) pénzügyi szolgáltatási tevékenység két típusát különbözteti meg:

a)    pénzügyi intézmény javára, nevében, felelősségére és kockázatára folytatott tevékenység, amelynek célja a pénzügyi intézmény pénzügyi szolgáltatási, illetőleg kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységének megbízási szerződés keretében történő végzése;

b)    pénzügyi intézmény pénzügyi szolgáltatási, illetőleg kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységének elősegítése érdekében végzett tevékenység, amelynek során az ügyfél pénzét, illetve eszközét nem kezelik és a pénzügyi intézmény kockázatára önállóan kötelezettséget nem vállalnak.

A Hpt. 3. § (9) és (10) bekezdéséből következően nem szükséges a Felügyelet engedélye a hitelintézet javára a Hpt. 2. számú melléklet I. fejezet 12. pont b) alpontja szerint folytatott pénzügyi szolgáltatás közvetítése (ügynöki tevékenység) végzéséhez, és nincs szükség engedélyre akkor sem, ha az ügynöki tevékenységet – legyen az akár a fent hivatkozott 12. pont a) alpontja, vagy a b) alpontja szerint minősülő – valamely pénzügyi vállalkozással kötött megbízási szerződés alapján, annak tevékenységének előmozdítására végzik.

A Hpt. hivatkozott rendelkezése csupán bejelentési kötelezettséget ír elő fenti esetekben az ügynököt foglalkoztató hitelintézet és pénzügyi vállalkozás számára, mely alapján a Felügyelet az ügynököt nyilvántartásba veszi.

A Felügyelet engedélye akkor szükséges, ha a pénzügyi szolgáltatás közvetítésének 2. számú melléklet I. fejezet 12. pont a) alpontja szerinti típusát hitelintézet megbízásából folytatják, azaz a hitelintézet javára, nevében, felelősségére és kockázatára folytatott tevékenységhez, amelynek célja a pénzügyi intézmény pénzügyi szolgáltatási, illetőleg kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységének megbízási szerződés keretében történő végzése.

A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 22/A-B. §-ai rendelkeznek a magánnyugdíjpénztár részére történő tagszervezésről. Ezen rendelkezések értelmében nem szükséges a Felügyelet engedélye a magánnyugdíjpénztári szerződések közvetítéséhez. A KSH által kidolgozott új, a gazdasági tevékenység egységes ágazati osztályozási rendszerében (TEÁOR ’03) tagszervező tevékenységek valószínűsíthetően a 74.87 Máshová nem sorolt, egyéb gazdasági szolgáltatás alá osztályozandóak.

 

Hány kókler bróker kotnyeleskedhet bele egyetlen ügyfél pénzügyi megoldásaiba?

„A biztosítási alkusz megbízási szerződés alapján közvetíti a biztosítási szerződést. Megbízója – a szerződő fél, illetve biztosított – meglévő biztosítási szerződéseit bármikor felülvizsgálhatja, vagy azok felülvizsgálatával, kezelésével vagy új szerződések kötésével – akár díj ellenében, akár anélkül – megbízhat másik alkuszt. A megbízó az „ügy ura”, a biztosítási szerződések az ő érdekét szolgálják, azokkal kapcsolatban döntéseket ő hozhat.”

Ezt még jobban lefordítom: van egy ügyfél, van neki egy korábban elindított pénzügyi megoldása. Megérkezik hozzá egy új tanácsadó, aki - lelke rajta, és tisztelet a kivételnek! - felmondatja az ügyféllel a korábbi megoldást, mondván az már elévült. (Még akkor is ezt mondja, ha a felmondással az ügyfél nagyon rosszul jár. Dehát a korábbi konstrukció nem hoz előnyt a kóklerbrókernek, ő csak egy új kötés után kap jutalékot!) Ilyenkor korrekt bróker megvizsgálja (már eleve az elején az ügyfél pénzügyi lehetőségeit, minden apró paraméterét, de itt most) az összes megoldás előnyét, hátrányát, segít mérlegelni az ügyfélnek. Nagyon bizalmi ez a szakma. Talán az orvoshoz hasonlíthatom, aki ha lát egy beteget egy orvosi segédeszközzel, akkor nem rakatja azt le a beteggel, nem cserélni le egy másikkal csak azért, mert az újért jutalékot kap...

A szakma - mondom - szép! Érteni kell hozzá, és szeretni kell, megérteni és szeretni kell az embereket, ügyfeleket, és folyamatosan tanulni, ügyfelezni, és mindezt tanítani kell. Akkor nagyon megéri :-)

Szólj hozzá!

Címkék: verseny engedély bróker kókler kötelezettség koklerbroker engedélyköteles

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr89881829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása