QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Piaci verseny és kényszervállalkozás kérdése

2009.01.16. 17:37 maholnap

Verseny a brókerek között:

A Tpvt. 5. §-a kimondja: „Tilos máshoz olyan tisztességtelen felhívást intézni, amely harmadik személlyel fennálló gazdasági kapcsolat felbontását vagy ilyen kapcsolat létrejöttének megakadályozását célozza”. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy többes ügynökök egy biztosítói, vagy biztosító függő ügynöke többes ügynöki, sőt független pénzügyi tervező által összeállított, elindított és menedzselt megoldást felmondat, ahelyett újat köttet az ügyféllel. (Azt állítva, hogy ez az ügyfél érdeke, holott a legtöbb esetben nagyon komoly árat fizet az ügyfél, és az eredeti jutalékot is visszaírják az előző tanácsadótól.

A biztosítási alkusz azon tevékenysége, mellyel másik biztosítási alkusz megbízóját arra próbálja rávenni, hogy az utóbbi alkusszal kötött kizárólagos megbízást figyelmen kívül hagyva részére is adjon megbízást, az idézett paragrafusban foglalt rendelkezésbe ütközik, amennyiben annak eredményeképpen a kizárólagos szerződés felbontásra kerülhet.

Kényszervállalkozó-e a kókler bróker?

A biztosítók és ügynökségeik kifejezetten kényszerítik az üzletkötőket arra, hogy vállalkozóként dolgozzanak, ráadásul, mint ügynök, az adott biztosítóval kizárólagos szerződés megkötésére kötelezik a "vállalkozókat". Ez a kizárólagosság kifejezetten a munkavállalók jogi státusára utal, és kifejezetten nem a vállalkozási szabadság ismérve. Még többes ügynökökkel is előfordul, hogy megkötik a vállalkozóik kezét, szabadságát.

A szerződésbe belekötni nehéz. Azt talán könnyű bizonyítani, hogy az egyik fél számára túlzott jogokat, míg a másik fél számára túlzott kötelezettségeket tartalmaz, tehát a szerződés nyilván nem két egyenrangú fél által szentesített megállapodás -, mivel a jutalék nyilván nem jutalékelőleg (amely végérvényesen akkor jár, ha a 13. ill. a 25 hónap díját is rendezte az ügyfél).

Nézzük a jövedelmeket!

Az MLM-ben tevékenykedő ügynökségek azt mondják, hogy ott a magad ura lehetsz, annyit adózol, amennyit akarsz, ha házon belül vagy, akkor "pénzügyi tanácsadóként" fogod tudni, hogy miként "optimalizáld" az adódat... Nos, a valóság pedig az, hogy az MLM rendszer elviszi a megdolgozott jutalékod 90-60%-át (pozíciótól függően), és az, amit megkapsz még mindig csökken az irodahasználati díj (rádszámlázzák!), a "jutalom autó" lízingdíjával (mégsem jutalom, és a más cégét reklámozó rendszámtábládat is veled fizettetik ki!), stb. Vállalkozóként természetesen be kell jelentsd magad valamekkora jövedelemre. Ha például szeretnél kivenni bérként nettó 100.000.- Ft-ot a vállalkozásodból (tehát a saját jutalékod már lenyúlt töredékéből), akkor bejelented magad bruttó 140.000.- Ft-os bérre, és befizetsz Állam bácsinak:

Munkaadói egészségbiztosítási járulék (3%):4.200 Ft
Munkaadói TB járulék (24%):33.600 Ft
Szakképzési alap hozzájárulás (1,5%):2.100 Ft
Munkavállalói járulék (1,5%):2.100 Ft
Munkavállalói eü-i járulék (6%): 8.400 Ft
Állami nyugdíjjárulék (1,5%):2.100 Ft
Magánnyugdíjpénztári befizetés (8%):11.200 Ft
GYES:0 Ft
Családi adókedvezmény:0 Ft
Számított SZJA:30.226 Ft

 

Havi összes levonás a bruttó bérből:38.926 Ft
Havi összes munkaadói járulék:39.900 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő:78.826 Ft
Munkaadó összes havi költsége:179.900 Ft
Nettó havi munkabér:101.074 Ft

Ebben "csak" az a szomorú, hogy azt a 78.826.- Ft adót abban a hónapban is be kell fizetni az államnak, amikor nincs jutalékod (éppen nem kötöttél szerződést, vagy épp hiába kötöttél, de korábbi szerződéseid esetleges sztornója (vagy munkatársaid régi szerződéseinek sztornója) miatt mínuszos a leadható számlád...

Regélnek vezetői MLM jutalékokról, amikor a munkatársaid kötései után jár "vezetői jutalék", ami a szintek közötti különbözetből fakad. Ehhez kell, hogy legyenek munkatársaid, kell, hogy dolgozzanak, és jól kell, hogy dolgozzanak, különben több lesz a visszaírás, mint a jutalék!

És egy tisztességes nem MLM cégnél megkerested volna a 10-12-szeresét az MLM-es jutalékodnak. Aki erre azt mondja, hogy megéri, az vagy csúcsvezető egy ilyen rendszerben, vagy vakon az szeretne lenni (nem lesz), vagy nagyon hiszékeny és buta.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny brokernet bróker lenyúlás kényszer piaci verseny kényszervállalkozó mlm csalás pilóta játék mlm

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr58881834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása