email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Fidesz és a forint árfolyama, avagy a devizahiteleseket így segítik

2010.08.26. 17:39 maholnap

Még, hogy nem szól bele a politikus az árfolyamokba?! (1) Március második felében 4%-ot gyengült a forint. Nézzük, milyen hírek voltak abban az időben (az egyszerűség kedvéért a Hírkereső oldalán kerestem rá a nagy kormánypárt, és a fizetőeszközünk nevére).

A Fidesz elnöke egyelőre nem tűzne ki euróbevezetési céldátumot, de a forint árfolyamának ingadozását komoly veszélyforrásnak tartja.” (ecoline; még egyszer: „komoly veszélynek tartja” – ez még fontos lesz :-)) (III. 8.: CHFHUF= 180)
A bóvli hírek kategóriájába sorolhatjuk utólag az egyik akkori index cikket, mely feltételezte: ”A nagy győzelem átmeneti erősödést hozhat, egyébként a mostani szinten van jól az árfolyam. Költségvetési szigorral és reformokkal viszont pár év múlva megalapozottan erősödhet a forint… akár 250-ig is (!!)” (index.hu)
(III. 17. CHFHUF = 180)
A VG szerint is qtya erősek lehetünk hamarosan. 

Március 22-re fölpattant a frank 184-re. Vajon mi hír volt aznap?

Orbán: jelentősen megújítjuk Magyarországot!” (Köszi!

Április 28-ra 189-ig gyengültünk. Mi történt ekkor a hírekben? Fidesz 2/3, kamatvágás. 280 körüli árfolyamot támogatna a Fidesz (ecoline)  Egy év múlva beveheti Orbán az MNB-t… (ahhaaa!)  (CHFHUF =188) sőt...
Május legrosszabb árfolyama (2) (frankban) májusban 8-án volt: 200. Emlékeztetőül: célkeresztbe került a jegybank, és elnöke Simor úr, az „off-shore-lovag” (Simor szakmai válasza: „Tényeken alapuló párbeszédre és együttműködésre van szükség a mindenkori miniszterelnök és a jegybank vezetője között" – ez azóta is elmaradt, nem rajta múlott.) Navracsics („a jegybanknak alkotmányos kötelezettsége együttműködni a kormánnyal”) s Varga urak (”óvatosan kell nyilatkozni a jegybank függetlenségét érintő kérdésekben"… „Egy biztos a monetáris politikát olyan embereknek kell vezetniük, akik arra méltóak”) egymással vetélkedve szapulták a jegybank függetlenségét. Ilyen buta megnyilvánulásokra már akkor is igen érzékenyen reagáltak a pénzpiacok. Maradjunk annyiban, már ilyen ostobaságot sem mond épelméjű, és hazáját, annak polgárait tisztelő, megfontolt politikus. De ez még csak a főpróba volt!
Közel 8% zuhanás következett be június első hetében (3), CHFHUF = 208. Mi hír volt akkortájt?!
Míg az origo-n azt olvasni, hogy a „Fidesz azt állítja, valamilyen módon átválthatóvá teszi a devizában felvett hiteleket.” (az árfolyamon azóta is dolgozik!), addig ugyanitt pár nappal később „Gyengítheti a forintot a Fidesz több terve” (ez egy alapos, linkekkel teli elemzés, érdemes elolvasni!) És ekkor még nem görögtek az igazán nagy elböffentések…, de a nagyfőnök szerint a kormány erős forintban gondolkodik (csak a fejére vigyázzon!)
A Fidesz hallgat, lapít, majd bevallja, hogy muszáj megszorításokkal kezdenie… 

Borulás (4), lavina, Kósa, majd kontrájaként Varga, rekontrája újra Kósa, szubkontrája Szijjártó (emlékeztetőül: „nem gondolja túlzónak Kósa Lajos szavait, miszerint a közvetlen államcsőd elkerülése a cél....”) de ezekről már írtam először itt és később itt.

Nem hiányzott persze az MSZP háromcsapásozása sem, Kósa nem elérhető, de fészbukozik.
Az addigi csúcs június 30: CHFHUF = 218. Rogán sem hagyja magát, miért ne szólna bele ő is a forintunk gyengítésébe, aki szerint csupán egy hónapra emelkednek a törlesztők (biztosan ő igazítja minden banknál a spanyolviaszt THM-et és az árfolyamot, de azt is el tudom képzelni, hogy a szűz lány fülébe is azt súgja: "egy hónap múlva újra szűz leszel!". Burány is balról beszól a dilettáns és abnormális gazdaságpolitikáról, pedig látható, hogy nincs is gazdaságpolitikája a kormánynak. Semmilyen, látszólag.

A PSZÁF nem indít eljárást Kósa és Szijjártó ellen (és nem is feladata; de maga a hír is olyan, mintha azt írnák: "H. Péter most szabályosan parkolt, nem két rokiparkolón"), majd amikor CHFHUF 220-szal csúcsot ütünk, akkor mit olvashatunk?! Csaknem KÉTSZÁZHÚSZ felett!! Nem rengeti meg a Fideszt a gyenge forint!!

Másfélmillió devizahiteles bámulja, nem érti, és dermedten tátja a száját, vagy szidja ezt a „bátorságot”.

A Fidesz népszerűsége töretlen... …pedig az IMF-csörte még hátra van, külső adósságunk eléri a teljes éves hazai össztermék 84 százalékát és még a legjobb esetben is hosszú évekig jelentős hiányt mutat a költségvetésünk, csak az IMF-nek 10milliárd Euróval tartozunk, saját forrásból a legkedvezőbb esetben is csupán a jövő év elejéig vagyunk képesek önmagunkat finanszírozni (hajrá függetlenség!) … Nyilatkozatok össze-vissza, homályos gazdaságpolitika (és még akkor finom voltam). Eddig ennek köszönhetünk 20 %-os forint gyengülést, a törlesztő részletekben ennél jóval nagyobb emelkedést.

Máris érződik azonban, hogy hamarosan pálfordul a kormány, és jönnek a„Mindig is a tárgyalás mellett voksoltunk”, „Folytatjuk a tárgyalásokat a nyári szünet után…”, „Pontos és világos a gazdasági stratégiánk…” kezdetű kommunikációk, erre fogadni mernék!

Hogy ez miképp érinti a szakmámat, a független pénzügyi tervezést?!
Nos, vannak ügyfeleink, akiknél egy-egy korábbi devizahitelt (amit sajnos ugyanúgy nem kockázatkezeltek a hitel felvételekor, ahogy szinte minden magyar háztartás esetében az elmúlt években, és vakon zuhannak velük a mélybe…) próbálunk az utóbbi hónapokban devizás hiteleket refinanszírozni. Ám 180 feletti franknál – a politikai és gazdasági nyilatkozatok szerint – még bíztunk a forint visszaerősödésében, sok mindent mérlegelve nem realizáltuk az elméleti veszteséget. Ha most realizálnánk, akkor már további húsz százalékkal járnánk rosszabbul, ami – csak a saját, még szerény ügyfélkörünkben talált, ügyfeleink korábban felelőtlenül (a bankjuk, vagy korábbi hitelügyintézőjük felelőtlenségével) felvett devizahitelei esetében – sok tízmillióban mérhető…
Ezért lenne nagyon-nagyon fontos minden pénzügyi lépés esetében a független pénzügyi tervezés minden család és vállalkozás számára…

 

update 1: Ipari-antidepresszió kedvéért egy újabb ábra:

9 komment · 2 trackback

Címkék: vélemény politika közélet fidesz abszurd abszurdisztán deviza hitelkiváltás disznóság kóklerbróker hitelközvetítő hitelrendezés kókler politikus kósa shortos lajos devizahitelezés forint árfolyam shortolja politikai árfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr402250055

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A végső megváltás devizahiteleseknek 2010.08.28. 19:55:02

Az alábbi link szerint az új okostojások hosszas és embertpróbáló gondolkozás után kitalálták, hogy mi az az ultimate megoldás, ami minden devizahitelest kihúz a szarból:http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/02/kesz_a_pszaf_javaslata_a_devizahitelese...

Trackback: Shortolod a k*rva anyádat,... 2010.08.28. 19:54:23

...de nem ám a mi valutánkat!Dr. Szász Károly visszaérkeztével egy új, egy szebb PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) bontogatja citrusillatú szárnyait. Például ha kell, lágyan körülölel, akár ötletel is a devizahitelesek érdekében. Más szav...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.08.26. 22:14:52

Semmi értelme?! Mindig örömmel tölt el, amikor szakértők szólnak hozzá. Volt már rá példa, hogy valóban építő volt a megjegyzés, vagy kritika.

Csak a Te kedvedért update-eltem az ábrát, szerintem ugyanaz. És engedj meg két megjegyzést:

1.) Ez a blog nem pénzügyi szakértőknek szól, különösen nem devizapiacon tevékenykedő tőzsdecápácskáknak szánom, hanem a pénzügyek területein eligazodni szándékozók részére. Ezért egyszerűen fogalmazok, érthető próbálok maradni, példákkal élek, és sok-sok linket helyezek el az oldalon.
2.) A devizahitelesek gondja nem kimondottan az általad említett EUR/CHF kereszt, és az EUR/HUF frankra vetítve. Ők a törlesztő részleteiket szeretnék kifizetni, és szeretnék tudni, hogy miért emelkedik sokkal jobban, mint a jövedelmük...

Hidd el, hogy nem devizatőzsdézni tanítok ezeken az oldalakon! :-) De szeretném, ha a devizahitelek nem betiltva lennének, hanem korrekt módon megismertetve kockázatostul, a kockázatok jó lenne, ha ismertségük mellett kezelve lennének, így, vagy úgy.

Politikust köszönthetek a személyedben, vagy deviza spekulánst? :-)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.08.26. 22:25:36

Még valami, biztosan nem tudtad, és sokan nem tudják:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a vállalkozói szektornak több mint 4400 milliárd forintnyi devizahitele van. A szektorok közül a legjelentősebb forintkitettsége az ingatlanügyeknek van, itt több mint 1500 milliárd forintos a hitelállomány, de jelentős a feldolgozóipar, az építőipar, illetve a kereskedelem és gépjárműjavítás állománya is.

A háztartásoknak több mint 2500 milliárd forintnyi devizában felvett ingatlanhitele van, a fogyasztási hitelek állománya 2700 miliárd forint, és a pénzügyi közvetítők felé is van a szektornak 1200 milliárd forintnyi devizatartozása.

A politikai elszólások az elmúlt két hónapban több, mint 600 milliárd forinttal növelte a bankok felé a hazai háztartások tartozását június végén az egy hónappal korábbihoz képest. Most ismét azon az árfolyamon állunk, még meg is haladtuk, történelmi mélybe taszították a forintot a frankkal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank szokásos, havi – pénzintézetek összevont mérlegéről szóló – jelentése szerint a teljes hitelállomány 8647,8 milliárd forint volt, szemben a május végi 8068,3 milliárddal. Ennél nagyobb növekedést csak 2008 októberében a gazdasági válság kiéleződésekor, és 2009 januárjában a krízis első korrekcióját követő durva mélyrepülés során mértek, ráadásul ez a mostani megugrás mindenkori csúcsra emelte a teljes hitelállományt (a mostani 8648 milliárd forint majd 150 milliárddal több a 2009, márciusinál, amikor az eddigi legnagyobb értéket mérték).

A háztartások hitelállománya harmadik hónapja emelkedik, de a növekedés üteme korábban sokkal kisebb volt. Bár májusban már 200 milliárdos emelkedést regisztráltak, ezt megelőzően kilenc hónapon keresztül (2009 augusztusa és 2010 áprilisa között) viszonylag stabilan egy 80 milliárdos sávban mozgott a hitelállomány 7817 és 7897 milliárd között.

Szerinted mennyiben érdekli az érintetteket az elméleted? Várom a linket a saját verziódat megjelenítő, magyarázó (szakmai, vagy hétköznapi nyelven írt) oldaladhoz. Örömmel teszem ki linkként. :-)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.08.26. 23:19:40

Ma írókedvemben vagyok :-)

Újabb devizahiteleket nem lehet ingatlanfedezettel felvenni, jogszabály tiltja (hülyeség, ez rosszabb, mint az alkoholtilalom, vagy ha az AIDS terjedését a szex betiltásával akarnák elérni tanítás és kockázatkezelés helyett). Mellesleg refinanszírozás esetén (jobb THM mellett) lehet még, sőt, érdemes is devizahitelt kiváltani egyazon, de jobb devizahitellel.

Tehát a növekedést már megint a HUF begyengítése okozta.

A hitelezés és törlesztés, tehát a tranzakciók nyomán 32 milliárddal csökkent az állomány, a HUF leértékelődése miatti átértékelés következtében 589,5 milliárddal nőtt. Lefordítom: 32 milliárdot törlesztettünk, miközben különböző okok miatt a hitelállományunk mégis ennek hússzorosával nőtt.

Leginkább a CHF hiteleknél kiugró a növekedés. A frank - mint a fenti bejegyzésben is írtam - 180-190-es szintről emelkedett hatalmasat. Pontosan július végére érte el történelmi csúcspontját 217 körül (2009 márciusában 215-nél tetőzött az árfolyam).

(Az euró csak 4 százalékkal erősödött a forinthoz képest, s jó 30 forinttal alacsonyabb szinten állt a 15 hónappal korábbi 317-es csúcsnál.)

A BAR listások száma meghaladta a 850.000 főt, ami idén elérheti az egymilliót...

Töpörtyű 2010.09.08. 20:42:51

Már ne haragudj, de ez a cikk ebben a formában elég nagy csúsztatás.
Ahogy az első hozzászóló is mondta, az
EUR/CHF keresztárfolyamot is nézd meg, nem csak a forint gyenge most a svájci frankhoz képest, hanem az egész euró zóna.

Amennyit a forint az euróhoz képest gyengült, azt felróhatod a jelenlegi kormánynak -meg az előzőnek, aki elszórta a pénzt- és a töketlen kommunikációjuknak. Szerintem sem a Fidesz, sem az MSZP nem a kifinomult gazdaságpolitikájáról híres, de ha az MSZP lenne a kormányon, akkor ugyanúgy 230 lenne most egy svájci frank, csak max már zsebben lenne az újabb IMF hitel, sőt már lehet, hogy el is költötték volna.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.09.08. 22:16:21

Egyetlen szóval nem állítom sehol a cikkben, de még a teljes blogban sem, hogy ez egy devizaspeki szaklap, vagy szakcikk. Nem akarok, nem is célom devizapiaci elemzést végezni. Ha ezt kerested, akkor ez nem az az oldal.

Ha politikai demagógiádat akartad kifejteni, annak sem ez a megfelelő terepe, próbálkozz a piroslap.blog.hu vagy a politikusblog.lap.hu/ bármely oldalán értekezni e témában, a sardobalo.blog.hu/ oldalt is használhatod :-)

Ez a blog - még egyszer kifejtem, talán nem lapoztad végig - a pénzügyi anomáliákról értekezik, igyekszik rávilágítani pénzügyi csapdákra, hibákra, kockázatokra, és egy kicsit tanítani is próbál.

Nem te vagy a célcsoport, neked nyilván nincs devizahiteled, komoly megtakarításokkal rendelkezel, kezeled a pénzügyi kockázataidat, kitűnő hozamokat érsz el, sikerrel forexezel, stb.

:-)

Töpörtyű 2010.09.08. 22:53:49

Számítottam reakcióra, ezért vissza is néztem ide:)

Valóban igazad van, nem olvastam el a cikket, csak átpörgettem a blogot, mert korábban volt itt egy érdekes cikked, és azt kerestem, és megakadt a szemem ezen a címen:
"Fidesz és a forint árfolyama, avagy a devizahiteleseket így segítik".

Ezek után politikai demagógiáról beszélsz? Én max leütöttem egy magas labdát :)

Amúgy van devizahitelem, komoly megtakarításokkal rendelkezem, kezelem a pénzügyi kockázataimat, és a hozamokra sem panaszkodom. Forexet még nem próbáltam, nem is tervezem.

Remélem a politikai vonalat félretéve is érted már, hogy mire próbáltuk felhívni az első kommentelővel együtt a figyelmedet. Ha mégsem, az elég nagy baj (szerintem).

Sok sikert a blogodhoz és az üzlethez!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.09.09. 11:27:04

Písz, tesó!
Ezt az elemzést azért olvassátok el!
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/08/kudarcbol_szabadsagharc/
Ez a blogbejegyzés sem semmi:
piroslapok.blog.hu/2010/09/08/a_devizahiteles_a_hibas
még egyszer olvasd el az előző válaszaim, de rövidebben (telefonról kicsit nehéz most :-)):

Nem akarok politizálni. A felső sarokban ott van, hogy miről ez a blog. Ezt a blogot írom, ha szeretne valaki témába vágó bejegyzést, akkor névvel (de legalább email címmel) teret adok szívesen. Ha több mondandó akad - a kötöszködésen túl -, akkor : www.blog.hu , ott is a blogot nyitok szekció.

Písz, tesó!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.09.09. 12:21:23

Matolcsy ma úgy beszélt, ahogy a pénzpiacok hallani szeretnék.
Nnna, végre nem vitézkednek esztelenül (bár bizonyára tervezetten), és vége a gazdasági szabadságharcnak. Orbánnak még meg kellene erősítenie Matolcsyt, de ezzel -nyilván tudatosan- kivárnak (na nehogy má hirtelen erősödjön sokat a forint!).

Matolcsy most még tovább is ment! Szinte új-gazdaságtörténeti jelentőségű adat a kormánytól, hogy hazánk 2011-re vállalja a 3% alatti államháztartási deficitszintet. Ez hatalmas kijelentés!

Szinte már dúrva. Ugyanakkor a kormány gyakorlatilag megismételte a Bajnai-kormány "történeti jelentőségű döntését". Ezzel annak sikereit is elismerve (de nem kimondva, hiszen akkor...).

Greg24 2012.10.10. 18:57:06

Ez egy ertelmetlen zagyvasag...ezekben az idopontokban az OSSZES regios valuta gyengult ennyit....esetleg annak is Orban az oka???
süti beállítások módosítása