email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

TBSZ Tartós Befektetési Számla - és a hibái

2010.07.22. 01:47 maholnap

Tartós Befektetési Szerződés, egyes helyeken Tartós Befektetési Számla (rövidítve TBSZ): 2010-ben bevezetett, adózási szempontból jelentős mértékű kedvezményt biztosító konstrukció. Tulajdonképpen a tőkejövedelmeket, tehát kamatot és árfolyamnyereséget sújtó adó adókulcsának csökkentésére ad lehetőséget – bizonyos feltételek megléte esetén:

Ilyen szerződéssel, és legalább 3 évig a pénzt a számlán tartva az adó mértéke (a tőkejövedelmeket egyébként sújtó 20% helyett) csupán 10%. Amennyiben 3 év helyett 5-öt is tudunk várni, akkor az adókulcs 0%. Tehát: a TBSZ által 50%-os, vagy akár 100%-os adókedvezményben is részesülhetünk.
 
A felhalmozási év után már nem lehet új összeget befizetni a TBSZ-re, de új TBSZ nyitható. Ennek csupán annyi hátránya van, hogy az adminisztráció megnő, illetve viszonylag alacsony összegű befektetés esetén (kondícióktól függ, de jellemzően 1 000 000 Ft), a minimumdíjak miatt valamivel rosszabbul járhatsz. A szerződést hazai befektetési szolgáltatóknál és bankoknál lehet kötni, természetesen azoknál, amelyek erre kialakították a megfelelő szolgáltatást. Fontos tudni, hogy egy cégnél egy évben csak egy ilyen szerződés köthető, de a különböző TBSZ-ek száma különböző cégeknél nem korlátozott. Szemben a NYESZ-el, itt nemcsak egy számla után jár az adómentesség.
A szerződésen belül a befektetések szabadon alakíthatóak, tehát hangsúlyozottan nem arról van szó, hogy 3 vagy 5 évig egy adott befektetést meg kellene tartani minden áron. Adhatóak és vehetőek rajta az értékpapírok szabadon (az adott szolgáltató kondíciói mellett). A TBSZ-ből idő előtt is ki lehet szállni, azzal a következménnyel, hogy nem jár az adókedvezmény. Akkor is érdemes TBSZ-t indítani, ha csak elképzelhetőnek tartjuk a 3 évnél hosszabb befektetést. A 3-ik év befejeztével eldönthető, hogy csak egy részét veszed fel a benne lévő tőkének, a TBSZ fut tovább, a kivett pénz 10%-kal adózik.
Van minimumösszeg: 25 000 Ft, ez a legkisebb tétel, amivel egy TBSZ indítható. A számlavezetési költségek miatt természetesen a legtöbb helyen amúgy is 1 000 000 Ft, vagy afeletti összegnél éri meg elindítani. A TBSZ csak magyar forintban indítható, és csak a hazai fizetőeszközben kibocsátott értékpapírokra, illetve bankbetétekre vonatkozik.
Tehát TBSZ nyitására minden évben van lehetőség. A nyitás évét gyűjtőévnek hívjuk. A gyűjtőévben (0. évben) befizetett összeg az ezt követő 3. év elteltével kedvezményes adózással (10%), míg a gyűjtőévet követő 5. év elteltével adómentesen hozzáférhető.
A gyűjtőévet követő 5. év leteltével lehetőség nyílik arra is, hogy a TBSZ-en elhelyezett befektetésére vonatkozó kedvezményes adózás további 3, illetve 5 évre fennmaradjon. Ebben az esetben a gyűjtőévet követő 5. év elteltével elért növekmény teljes összege tőkésedik és csak az ezt követő hozamokra, nyereségre kell a 20, 10, illetve 0%-os adókulcsokat alkalmazni. (Tehát e futamidő hosszabbítás esetében nincs újabb gyűjtőév, azonban további befizetés ekkor e befektetés tekintetében nem eszközölhető). Ebben az esetben a gyűjtőévet követő 5. év végén fennálló állomány úgy tekintendő, mint az ezen évben nyitott TBSZ-re befizetett összeg.
Befizetés a számlára
  • Az adott évi Tartós Befektetési Számlára befizetni (átutalni, átvezetni) csak a nyitás évében lehet (gyűjtőév), és a nyitáshoz legalább 25.000 Forint szükséges. Ezen kívül a gyűjtőévi befizetések nagyságára és ütemezésére vonatkozó megkötés nincs.
  • A számlára kizárólag forintot lehet elhelyezni, és a számlán csak forint alapú befektetésekre lehet megbízást adni.
  • Az ügylet tárgya lehet: részvény, kötvény, befektetési jegy, határidős termék és egyéb forint alapú származtatott termék.
  • A TBSZ számlán végrehajtható tranzakciókra más korlátozás nincsen, tetszőleges számú megbízást adhat és a portfolió összetétele bármikor átrendezhető.
  • TBSZ-en napon belüli ügylet (Daytrade, TDT) is megengedett.
Kifizetés a számláról
  • A TBSZ-ről először a nyitás évét követő 3. év végén lehet kifizetést kérni úgy, hogy az ne eredményezze a számla megszűnését és a kapcsolódó kedvezményes adólehetőségektől való elesést. Ilyenkor az Ügyfél nyilatkozhat, hogy a teljes összeget vagy csak részösszeget szeretné felvenni. Teljes összeg esetén a számla megszűnik, és a befektetések teljes nyeresége után kell megfizetni a 10%-os adót. Részösszeg kifizetése esetén, a kifizetett összeg arányos növekményére kell a 10%-os adót megfizetni, és legalább 25.000 forintnak kell a számlán maradnia. A ki nem fizetett rész további 2 évre meghosszabbodik. A kifizetett részt a nyitás évét követő 4. év január 1-jével átvezetik a normál számlára.
  • A nyitás évét követő 5. év utolsó napján a teljes összeg kifizetésével és a számla megszüntetésével az Ügyfél adómentesen juthat hozzá megtakarításához.
  • A fentiektől eltekintve a TBSZ nyitásától kezdve bármekkora összeg kerül is kifizetésre vagy átvezetésre / átutalásra / transzferálásra, az a számla megszüntetését is jelenti.
A befektetési alapok Nyugdíj Előtakarékossági Számlára és Tartós Befektetési Szerződés keretében is vásárolhatóak, ezzel a hosszabb távon takarékoskodóknak adómentességet tud biztosítani.
Hibájaként róható fel, hogy a TBSZ-számlán csak készpénz helyezhető el. A jogszabály tehát kevésbé támogatja az öngondoskodót, aki 2010 előtt is hitt már a hazai értékpapírokban, szemben azzal, aki csak 2010 után kezdi a forintalapú eszközök felhalmozását.
Aki máris értékpapírral rendelkezik (magyar állampapírral vagy magyar részvénnyel), annak 2010-ben a szolgáltatónál el kell adnia értékpapírjait, TBSZ-számlát kell nyitnia, át kell transzferálnia a pénzt, majd ott újból megveheti a papírokat. A törvény – innen nézve a drága tranzakciókat támogatja…
Támadási felületet hagy rajtunk ott is, hogy a TBSZ-en kifejezetten csak forintalapú megtakarításokat tarthatunk támogatással. A szabály egyértelmű, a számlán tartott pénzből csak forintban denominált értékpapírt lehet vásárolni. Európai bizottsági figyelmeztetések sora szólt mostanában az ellen, hogy bárki előnyt biztosítson saját állampapírjainak. Ezzel egy uniós ország terméke előnyt élvez egy másik uniós ország termékével szemben, ami sérti a versenyt és az unió egységét: a versenysemlegesség e szabályzatban sérülni látszik.
Összességében a TBSZ a rövidebb, és közép-hosszú megtakarítások gyűjtésére alkalmas. Az állományra az általános illetékkötelezettségen kívül további adófizetés nem keletkezik, azaz adómentesen kerülhet az örökös számlájára átvezetésre - az illetékszabályok figyelembe vételével.
Tartós Befektetési Számla segítségével kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó-mentesen tudunk megtakarítani.
Az alábbi kérdőíven érdemes időpontot kérni egy kötetlen beszélgetésre, amikor a pénzügyi tervezés első lépéseit megvitathatjuk. A TBSZ nyitásában is segítünk, és emellett még számos testre szabható tőkepiaci megoldás létezik.

2 komment

Címkék: tanácsadás pénzügy számla tervezés tartós pénzügyi befektetési tbsz

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr572167739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istvan1977 2013.06.24. 10:38:54

Remek cikk! Csak így tovább. Végre egy TBSZ cikk, ami nem csak a szokásos rizsát írja le. A TBSZ elvileg az EHo-t is meg fogja spórolni:
szendreiadam.wordpress.com/2013/06/21/tbsz/

A TBSZ számlák 5 éves távban jó választás.

Nemesfém 2015.06.22. 19:54:57

Sziasztok!
Itt egy friss tipp, ami a 2013-as változásokat is tartalmaza:
penzugyititkok.hu/2015/06/mi-az-a-tbsz-szamla-es-mire-jo-az-neked/
süti beállítások módosítása