QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Piramisjáték Unit-Linked termékkel, UL-pilótajáték, avagy visszaélés egy jó termékkel

2010.07.21. 23:30 maholnap

Unit-Linked, azaz befektetési egységekhez kapcsolt „biztosítási köntösbe bújtatott” befektetési formáról már volt szó ezen a blogon. Alapvetően minden családban szükség volna egy UL-termékre. Csakhogy ennek a befektetési megoldásnak vannak alapszabályai:

  • alapos elemzést, tervezést, és testre szabást igényel
  • TKM (Teljes Költség Mutató) alapján meg kell vizsgálni és optimalizálni kell  a várható költségeket
  • a termék mögötti alapkezelők és eszközalapok múltbéli teljesítményét ismerni és elemezni kell
  • kötelező tervezni az UL indítását, és menedzselni a futamidő alatt
  • első sorban legalább 10 évre, de inkább 15-20, vagy annál hosszabb időre optimális
  • hasznos más termékekkel összefüggésben kezelni (TBSZ számlák pl.)
  • érdemes kiaknázni az ún. eseti számla (alszámla) lehetőségeit
  • sokkal kisebb eladási-vételi árfolyam különbözet (a legtöbb terméknél)
  • alacsonyabb éves kezelési költségek (általában)
  • viszonylagos rugalmasság, stb.
  • kamatadó-mentesség elérése
  • perelhetetlen, inkasszózhatatlan jogviszony
  • jól beilleszthető egy családi költségvetésbe, pénzügyi tervbe: de illeszteni kell!

Disznóságokat, visszaéléseket azonban ezekkel a termékekkel is el lehet követni:

 

A Figyelő  már tavaly írt az egyik kókler UL-közvetítőről, akik az ügynökeiket HR-asszisztensnek, a Kft. vezetőjét „vezérigazgatónak” titulálták, 200.000.- Ft fizetést ígértek, ami szigorú feltételekhez kötődött (és nem bejelentett alkalmazotti jogviszony volt az esetek többségében), a PSZÁF mellesleg hitelközvetítőként listázta a céget, a biztosítási regiszter szerint az Axa függő ügynöke volt (PSZÁF reg.: 209021162586)

A cégről egy egész komplett blog is született, itt a blog.hu-n. Ugyanerről a cégről ír egy másik weboldalon egy korrektnek tűnő állásközvetítő cég. 

Az UL-ek extrém rossz (és önző módon elindított) formáiról ír egy szex lap (!):  (Ne kérdezd, hogy miért épp ide írta az oldal tulajdonosa ezt a cikket, de valószínűleg személyes érintettség okán történt :-)
A tőzsdecápák weboldalán is az MLM-rendszerek előtti értetlenséggel és irtózattal találkozhatunk a legérdekesebb a 22. és 24. hozzászólás :-) Nyilván ők értenek hozzá nagyon, tisztelet a tudásukért, és közöttük is vannak, akik rendelkeznek UL-megoldással (korrekt módon elindítva, és menedzselve).

A Unit Linked sok mindenre alkalmas, és korrekt eszköz lehet családok, magánszemélyek, sőt cégek cash-flow vagy pénzügyi terveinek megoldásai között. A céges költségvetésben – korrekt, ügyfélközpontú és a jogszabályoknak megfelelő megoldásként - kitűnő „kilépő”, vagy nyugdíjjellegű megoldás lehet. Sajnos még pénzmosásra is alkalmas, ha túlzásba viszik az alkalmazását, vagy szándékosan erre használják! A pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására utaló tény, adat, körülmény megfogalmazása szerint: „Minden olyan ügylet esetében, mely nem illeszkedik az ismert ügyfél számlatörténetébe, illetve addigi rendes üzleti szokásaiba és gyakorlatába, a szolgáltató által vezetett számla forgalmának sajátosságaiba, az ügylettel összefüggő pénzmozgásokba és az eltérésre nincs ismert, vagy elfogadható indok, valamint az ügylet alkalmas lehet pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elkövetésére, szükségessé válik a pénzmosásra és terrorizmusfinanszírozásra utaló tény, adat, körülmény megfogalmazása.” Többek között nevén nevezik, hogy „biztosítási ügynöki, alkuszi fedő megbízás révén nem illegális jövedelem legalizálása történik-e, biztosítási szerződések útján”, majd később konkrétan is:

  • ésszerű-e, a biztosított, a pénztártag ismert körülményei alapján magyarázható-e a biztosítás, pénztári szerződés lejárat előtti felmondása; magas összegre szóló életbiztosítás esetén, ha a szerződő és a biztosított nem azonos személy,
  • a unit-linked biztosítás megkötésének és lejárat előtti visszavásárlásának körülményei befektetési szempontból ésszerűek-e,
  • a unit-linked, életbiztosítási befektetés részvisszavásárlása nem a meghatározott, szokásos bankszámlára történik;
  • az érzékelhetően veszteséges befektetési, unit-linked biztosítási szerződésekre, számlákra folytatólagos befizetés történik;
  • a biztosított (pénztártag) számlájára történő befizetés a szokásos intézménytől, személytől érkezik-e, vagy váratlanul ismeretlen, harmadik személy fizet be jelentősebb összeget;

Tehát vizsgálják már ezeket a területeket is. Mindemellett nagyon korrekt megoldást lehet belőlük faragni, nem annyira félelmetesek ezek a megoldások! Csak ne MLM-ben értékesítsék, ne pénzt mossanak vele, ne jutalék-orientáltan indítsák…

2 komment

Címkék: tanácsadás béna mlm átverés butaság tervezés unit brokernet unit linked bróker pénzügyi becsapás broker kókler koklerbroker kóklerbróker unitlink unitlinked pénzügyi piramisjáték pénzügyi mlm

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr782167575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.07.22. 00:01:59

Tőzsde, befektetési alapok, banki és biztosítási termékek, árutőzsde, arany, ingatlan... És mindnek vannak szereplői, szakértői, elhivatott hívei és ellenségei (de legalábbis olyanok, akik tartózkodóak). Nyilasi Attila tőzsde blogjában eléggé konkrét és szókimondó: "... a hozamok tekintetében semmit nem garantálhatok, borítékolhatok előre, hiszen a tőzsdekaszinó világában ez komolytalan kóklerság lenne. A költségeket viszont előre, pontosan, részletesen szeretem leszögezni, mert ezt így tartom korrektnek. A magyarországi üzleti életben ugyanis, mint mindenki tapasztalhatja, sokszor megpróbálnak sunyizni, bepalizni, átverni, csőbe húzni, csillagokkal és apróbetűkkel sumák módon megtéveszteni. (Ez egyébként Amerikában is így van, de ott nem kiscsillagokkal és apró betűkkel trükköznek, hanem “láthatatlan tintával”, azaz utólag a számlában mindig kiderül valami, amiről eredetileg nem volt szó.) Ezt én nem csak inkorrektnek, de gusztustalannak tartom. Egy jó üzlettel ugyanis mindkét félnek jól kell járnia, nem pedig a másik átveréséről kell szólnia."

Jogosan fél, félti az ügyfeleket...

Keményen fogalmaz később is: "Én úgy vélem, hogy a Nyilasi Alap díjstruktúrája korrekt és nyílt. Nincsenek benne rejtett költségek, se csillagok és apróbetűk, és valójában nem nem kedvezőtlenebb, nem “drágább” mint más magyarországi alapok valódi tényleges költségei. (A b:ókernetes unit-linked “befektetésekről” meg ne is beszéljünk, mert ott valójában évi fix 6-9% díjterhelés zajlik azért a “szakértelemért” cserébe, hogy pincérek és óvónők 10-20 évig kínai pilótajátékot játszatnak vakon szerencsétlen bepalizott magyar áldozatokkal."

weboldala: nyilasi.tozsdeforum.hu/ Őszintén ír a kockázatok, a hozamok, a likviditás összefüggéseiről. És nem ígérget... Nyílt, őszinte.

Sok ilyen tanácsadó kellene a befektetések, a pénzügyi termékek, a független pénzügyi tervezés világában is!

RTCG · http://www.befektetesi-megoldasok.hu 2010.08.01. 10:17:56

@maholnap: kösz, hogy felhívtad Attilára a figyelmemet
süti beállítások módosítása