QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Vásárlói csoportok: Group Saving, Euro Correct, Invest Holding, Hungarian Economy Partners

2010.04.02. 00:44 maholnap

Nem értem, nem értem, nem értem...

Se nem Saving (megtakarítás), se nem Correct, se nem Invest, se nem Economy... Ki képes még hinni a vásárlói klubok által ígért hitelekben?!

Folyamatosan reklámoznak, azt a látszatot keltik írásban és szóban egyaránt, hogy

  1. adnak hitelt
  2. a hitelt azonnal, vagy rövid időn belül adják
  3. tőkeerősek, biztos a háttér
  4. nulla vagy minimális költséggel működnek
  5. BAR-lista, jövedelem-igazolás hiánya, vagy más hátrány itt nem számít

Ebből egy szó nem igaz. Ezekbe a fogyasztói csoportokba nehéz anyagi helyzetben lévő, jövedelemigazolással nem rendelkező, azonnali pénzügyi segítségre szorulókat, a bankok számára nem hitelképes, "BAR-listás" adósokat igyekeznek elsősorban beszervezni.

A fogyasztói csoportok nem nyújthatnak hitelt. Ha valaki banktól vesz fel kölcsönt, akkor a szerződés aláírását követően azonnal hozzájut a pénzhez, ebben az esetben azonban nem. Sőt...

 

A fogyasztói csoport tagjai tulajdonképpen egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, ami az általa megálmodott termék ára (vagy hitel összege), majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autót, lakást, vagy éppen hitelt). Akár szerencsés egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz, adott esetben - és ebből egyre több van, a hitel összegéhez.

Ki kapja meg az általa megszerezni kívánt értéket? Két módon döntenek: előtörlesztés vállalással és/vagy sorsolással. Az adott hónapban általában az a tag jut hozzá a vásárlói joghoz, aki a legtöbb előtörlesztést vállalta. Ha valaki előtörlesztést vállal előre kifizeti a még meg sem kapott pénzösszeg egy részét. Amennyiben több ilyen tag is van, közülük sorsolással döntik el, hogy ki juthat hozzá a vásárlói joghoz. Az is előfordulhat, hogy kizárólag sorsolás alapján dől el, hogy ki kapja meg az igényelt összeget. Tehát akinek kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek nem, annak akár évekig várnia kell a sorára... tehát fizetget-fizetget, törlesztget, de nem kapja meg álmai termékét...

A témáról már számos fórum indult: Jogi Fórum, a Tudatos Vásárló már régóta gyűjti a gyomorforgató és hajmeresztő történeteket, sajnos legtöbbször a beírók maguk élik meg a becsapások tényét.

A HVG már 2004-es cikkben írt a PSZÁF állásfoglalásáról e témában, a Menedzsment Fórum 2007-ben írt cikket ilyen csoportok elleni rendőrségi vizsgálatokról. A PSZÁF mostanában több véleményt, figyelmeztetést megjelentetett újra ITT, és ITT.

Ítélkezni nem tudok (mert szóhoz sem tudok jutni!), de nem is az én tisztem az ítélet. Senkit nem ment fel semmilyen indok az alól a bűn alól, amit ezeknél a cégeknél dolgozva elkövet mások ellen. De nem menti semmi a szerencsétlen becsapottakat sem!

Update: Az elmúlt két évben – részben a válság hatására - reneszánszukat élik a fogyasztói csoportok. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több esetben is jelezte vagy tett ajánlást éves parlamenti beszámolójában az e csoportok működése terén fennálló szabályozási problémákat és hiányosságokat - írja a Világgazdaság. Ezen ajánlásokon túl összesen tizenöt eljárás indult ilyen típusú cégek ellen, ezek közül hat folyamatban van.

Jelenleg a fogyasztói csoportok jelentős saját tőke nélkül működnek, így a bírságok behajtása gondot okoz, és mint hogy nem hitelintézeti tevékenységet folytatnak, velük szemben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sem járhat el. A vállalkozásoknak tisztában kell lenniük a versenyhivatal által jogellenesnek tartott tájékoztatási elemekkel akkor is, ha gyakran felszámolják magukat, majd más néven újjáalakulnak. Az új cégnevek alatt jellemzően ugyanazon személyek, ugyanazon ismeretanyag birtokában tevékenykednek. Akadt olyan cég, amely szerződést íratott alá az ügyfelekkel, amely szerint kártérítést kell fizetniük, ha idő előtt kiszállnak az üzletből. A behálózott ügyfelek ugyanis – úgymond – a teljes „futamidőre” vállalták a megbízási díj megfizetését, amelytől így a cég elesne. Ez a kártérítésként követelt összeg bizonyos esetekben a teljes összeg 45 százaléka, plusz áfa volt. Ezt teszi az éppen Euro Correct - Group Saving - Group Center néven futó csoport is, amelyet már háromszor büntetett meg a GVH. A Versenyhivatal a vállalatok előző évi nettó árbevétel maximum tíz százalékát követelheti bírságként, más kérdés, hogy a fenti gyakorlat miatt ezek a cégek többnyire az első évüket élik, tehát nincs előző évi nettó árbevételük. Ilyen esetben a GVH büntetésként megtiltja a kifogásolt reklámokat.

A  SWISS INVEST 2009 Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft-nek., valamint az EUROMOBILIEN Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft-nek már a versenyfelügyeleti eljárás során, a GVH esetleges jogsértést megállapító határozatának meghozatala előtt gondoskodnia kell arról, hogy a GVH ideiglenes intézkedést kiszabó végzésében meghatározott tartalmú reklámok ne jelenhessenek meg.

Amennyiben az eljárás alá vontak nem teljesítenék fenti kötelezettségüket, a végrehajtás GVH általi elrendelésére, illetve végrehajtási bírság kiszabására számíthatnak - írja a Jogi Fórum.

 

update: Újabb GVH bírság, tiltás és figyelmeztetés!

A SWISS INVEST 2009 Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft., valamint az EUROMOBILIEN Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft. után két újabb fogyasztói csoportokat szervező vállalkozás számára tiltotta meg a GVH (sajnos csak ideiglenes intézkedéssel) meghatározott tájékoztatásaik közzétételét. A Hungarian Economy Partners Kft.-nek és az EXIT FINANCE CONSTITUTION Kft.-nek már a versenyfelügyeleti eljárás során gondoskodnia kell arról, hogy a GVH ideiglenes intézkedést kiszabó végzésében meghatározott tartalmú reklámok ne jelenhessenek meg. Amennyiben az eljárás alá vontak nem teljesítenék fenti kötelezettségüket, a végrehajtás GVH általi elrendelésére, illetve végrehajtási bírság kiszabására számíthatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: gvh exit csalás átverés fogyasztóvédelem butaság abszurdisztán panasz finance pszáf becsapás swiss kókler hep koklerbroker kóklerbróker invest euromobilien sonstitution

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr361888424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása