QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Unit Linked vagy UL biztosítás, mint befektetés (?)

2009.12.17. 19:01 maholnap

PSZÁF meghatározás; UL / Unit Linked: a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás (unit-linked) egy olyan életbiztosítási termék, amelynél a biztosító a biztosítási szerződés alapján képzett biztosítástechnikai tartalékot az általa létrehozott, önálló befektetési politikával rendelkező, elkülönítetten kezelt - azonos értékű, elméleti elszámolási részekből (befektetési egységekből) álló - eszközállományokba (eszközalapokba), vagy más befektetési alapkezelésre jogosult társaság által kezelt befektetési alapokba helyezi befektetés céljából, a szerződő választásától függően, a szerződésben előre meghatározott szabályok szerint.

Szintén a PSZÁF oldalán, de a fogyasztói oldalak alatt (eredetileg az Origo cikke alapján) írnak részletesebben és konkrétabban a konstrukcióról.

 


Szerintem az UL termék nem spanyolviasz (amit újra kellene feltalálni),
nem szenteltvíz (hogy szentesítsen bármit, vagy csurgathassuk bármire), és nem is óvszer, hogy mindenre ráhúzhassuk "végtelen rugalmassága" kapcsán. Haszn
a van, és van az a társadalmi réteg, akiknek ez egy nagyon jó megoldás, sőt, nagy vagyonok portfoliójában is elfér, hiszen - éppen biztosítási jellegénél fogva - adómentes, illetékmentes, örökösödési eljárás lefolytatása nélkül örökíthető, perelhetetlen, stb...

Ugyanakkor a Minősített Pénzügyi Tervezők Szövetsége idén szeptemberi lapjában "Áldás vagy Átok" alcímmel szintén értekezik róla, profi és elfogulatlan szakmaisággal. Az MPTSZ lapjából idézek: "Az UL melletti érvként hangzik el gyakran, hogy

  • jó befektetés
  • adómentes a hozam,
  • megoldja az előgondoskodást (lakás, nyugdíj, gyerekek),
  • magas jutalék (közvetítő), magas profit (biztosító) - ami persze nem az ügyfélnek jó


UL elleni (nyilvánvaló) megfontolás, hogy

  • intraszparens (átláthatatlan) és drága termék
    (magas költségek a díjban és vagyonkezelésben),
  • katasztrofális visszavásárlási (kivonási) feltételek (rendszeres díj esetén),
  • elkendőzi a valódi (kockázati személy) biztosítási szükségleteit
  • és a megfelelő fedezet hiányával súlyos kockázatnak teszi ki az ügyfelet,
  • biztosításként kezel valójában befektetési terméket, szolgáltatásokat, amivel az ügyfelet ismét rejtett  kockázatokkal terheli meg (hasonlóan a (jelzálog)hitellel kombinált termékekhez)"
  • Amire nagyon-nagyon kell figyelni: minél kisebb (és a minimálisnál csak indokkal magasabb) rendszeres befektetési összeg, minél kevesebb (lehetőleg nulla!) biztosítási díjrész, és teljesen másképpen kell menedzselni a rendszeres és az eseti befektetéseket, mindkettőt az élethelyzetnek és a személyes elemzés adatainak megfelelően... És tessék számonkérni az eredeti tanácsadón, vagy tessék megtanulni a befektetés menedzselését!

 

2 komment

Címkék: befektetés pénzügy biztosítás unit unit linked befektetési ul unitlink linked unitlinked egységhez kapcsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr111605080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Befektetés · http://befektetesitanacsadas.blog.hu/ 2009.12.18. 20:46:01

Itt a lényeg:

"És tessék számonkérni az eredeti tanácsadón, vagy tessék megtanulni a befektetés menedzselését!"

Sok ember ez az amit nem tesz meg és ezért dolgozhat sok úgymond "befektetési tanácsadó" felelősség nélkül. Pedig ha anyagi vagy egyéb felelősséget kellene vállalni a tanácsokért akkor mennyire más lenne ez a világ.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.12.25. 13:59:19

Szótár kóklerbróker módra:
"befektetési tanácsadó" = függő, vagy többes biztostási ügynök
"felelősség" = ismeretlen fogalom, hiszen a jutalékára és az MLM építésére hajt
"tanács" = jó nagy éves díj (ettől függ jutalék), szabadjára engedett részvényalapok (azok úgyis "mindig emelkednek"), és elfelejtett portfolió kezelés (joga úgysincs rá, hiszen ő csak a kötésre (biztosítási ügynöki és csak a kezdeti költségek termelésére koncentrálva) motivált
süti beállítások módosítása