QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Hitel mint kockázat; még jobban szigorítanám!

2010.09.03. 00:28 maholnap

Hitelt? Csak nagyon szigorú, de egyszerű feltétel mellett adnék: pénzügyi tervezőként gondolkodva csak azoknak adnék hitelt, akik már valamilyen formában bizonyították, hogy képesek megtakarítani, félre tenni a bevételeikből. Ezt a „szigort” áruvásárlás, de leginkább gépjármű és különösen ingatlan vásárlás esetére vezetném be. Természetesen sok ponton tudunk segíteni a költségek faragásával, kiadások optimalizálásával, ezek az összegek növelhetik a megtakarításokat, tehát még a felvehető (jó) hitelt is növelhetnék. És ezzel tenném a legnagyobb jót a társadalomnak, az egyes embereknek, és a gazdaságnak egyaránt! Nézzük mi a hitel szó jelentése:

hitel (főnév)
1. valaminek megbízhatóan igaz volta; szavahihetőség.
„Az ő szavainak előttem nincs hitele.” „Én hitelt tudok adni a történetének.”
2. engedély, hogy vásárlás esetén egy későbbi időpontban fizessünk.
„Ebben az üzletben nekem mindig adnak hitelt.”Hitelre vettem a hűtőt.”
1. Bizalom, tekintély, mellyel valaki mások előtt olyan mértékben bír, hogy állításának igaz voltában nem kételkednek.
„Hitelt ad neki.”
2. Becsület, emberség.
„Elvesztette előttem minden hitelét.”
3. Kereskedelem: Bizalom, mellyel valaki becsületessége, rendezett vagyoni állásánál fogva bír, úgy hogyha valakinek kiadandó pénze van, azt szívesen rábízza kölcsönben.
„Nincs hitele.”
4. Vásárlási mód, melyben a vásárolt cikk árát nem fizeti ki mindjárt a vevő, hanem felíratja.
„Hitelbe vásárol.”
Kifejezés
Hitelre méltó - (méltó arra, hogy higgyenek neki).

A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru, szolgáltatás azonnali kifizetéséről, vagy közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglalt határidőre kifizeti a megállapodott összeget, azaz a tartozását.

forrás: wikipedia http://hu.wikipedia.org/wiki/Hitel

Rengeteg weboldalt találunk, ahol a hitelek felvételére buzdítanak, hajmeresztően laza, vagy annak tűnő feltételek mellett (jövedelemigazolás nélküli hitel, fedezet nélküli hitel, személyi kölcsön, gyorskölcsön, stb.). Ugyanakkor a jogszabályok (szinte túl) szigorúak lettek: egyik szemem sír, a másik nevet. Túl szigorúak a jogszabályok, mert például nem a devizahiteleket kellett volna betiltani, hanem a fedezetlen, ellenőrizetlen, kezeletlen kockázatú devizahiteleket. És még mindig túl engedékenyek a szabályzók, hiszen nem csapnak le azokra a hitelt ígérő vásárlói csoportokra, ahol a legbecsaphatóbb, leginkább sebezhető, leghiszékenyebb emberek állnak sorba és fizetik a soha meg nem kapott hitelért a törlesztő részleteket. (Ha ennyiből nem érted, akkor klikk ide és ide.

És még az engedéllyel rendelkező hitelintézetek is hatalmas hibákat követnek el sorban.

 

Tételezzük fel, hogy egy átlagos családnak van 200.000.- Ft nettó bevétele, amiből 120-150 ezer elmegy rezsire, az életre, és ezeket a tételeket számlákkal is igazolni tudják (víz, gáz, villany, iskolai költségek, bérlet, benzin, élelmiszer, stb.). Azonban a maradék 50-80 ezret nem teszik félre, sem egy tartós befektetésbe, de legalább egy TBSZ számlába sem gyűjtik, még egy vacak lakáskasszába sem pakolják. (Az egyetlen pozitívuma a lakáskasszáknak az, hogy a megtakarítási hajlandóság bizonyítása után folyósít hitelt (normális esetben). Ebből a szempontból követendő példa az elméletemhez.) Namármost ez az átlagos család eddig sem tett félre, nem takarékodkodott, ez eszébe sem jutott, de felvett egy autóhitelt (jó svájci frankosat!), elfogadta a nagy bevásárló központ vásárló hitelkártyáját, amivel „lement” félmillió mínuszba, valamint személyi kölcsönt vett fel a folyószámlavezető bankjánál (még félmillió Euró alapon), és még egy kombi hűtőt is vett hitelre (0.- önrésszel!). A törlesztéseik hipp-hopp havi 40-80 ezer forint lett, ami a CHF / HUF változásával megugrott 65-125 ezerre… Majd szépen lassan - a dráguló hitelek növekedése, esetleg a jövedelem csökkenése miatt - elkezdenek hitelből hitelt törleszteni, növelve a kamatterheiket, de sokszor a tőketartozást is. Majd elkezdik nemfizetni a hiteleiket... emiatt oly drágák a személyi és gyors kölcsönök: kockázatosak a banknak, alig felét fizetik ezeknek vissza! (A devizahitelesek megsegítésének agyréméről itt írtam.)
Soha nem fognak ebből a csapdából kijönni, hacsak nem kezdenek el számolni, és átütemezni egy független pénzügyi tervezővel! Sajnos a többségük már BAR listán van, nem alszik éjjelente, magánéletére rányomta bélyegét a tervezetlenség, fejetlenség, a sok mínusz. Pedig lenne gyógymód!

4 komment

Címkék: tanácsadás hitel pénzügy abszurdisztán deviza devizahitel pénzügyi becsapás hitelkiváltás autóhitel hitelkártyától megszabadulni hitelrendezés független pénzügyi tervezés devizahitelezés hitel tanácsadás vagyonfelépítés vagyon felépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr992268026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.10. 11:37:27

Jogos a leírás, ami kimaradt belőle, az csak annyi, hogy senkinek nem jutott eszébe a hitelfelvétel ELŐTT elmagyarázni az életformák veszélyeit. Kondicionált valaki a megtakarításra? NEM! Annál is inkább nem, mert aki mégis megtette, annak baromira nem érte meg. Ráadásul éppen a hitelezők tettek meg mindent annak érdekében, hogy emberek millióit verjék adósságba... és ebben segítségére volt az összes konstrukció, azok hirdetői és még az állam is ebben mutatott példát: az eladósodás A "jó"... mert élj a mának, és ne gondolj a jövővel - ennyi volt az üzenet. És csak azok nem ugrottak be, akik a puritán életmódhoz voltak szokva. Mindenki más ment a kisebb ellenállás felé és dőlt be előbb a szlogeneknek, majd a hitelébe :). De ez csak az egyik gond... van itt még rengeteg. Sőt, csak gondjaink vannak.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.09.10. 18:41:47

:-) Azért ennél pozitívabban is hozzá lehet állni a Világhoz! :-)

Most ami készül a kormány részéről - a szarkaparásnál több, a jó megoldásnál kevesebb. Sokat nem várhatunk tőlük, de (látszat) megoldásnak ideig-óráig megteszi. Készülök a program elemzésére a hétvégén... Nézz vissza!

RTCG · http://www.befektetesi-megoldasok.hu 2010.11.03. 20:52:52

Már tudsz valamit, mit is tesz a kormányunk a megsegítésre?? Matolcsy mintha a bankokra tolta volna át a megoldást, és csak ezután lépne a kormány. De mit is???

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.11.10. 08:52:49

Szeretett kormányunk segítő szándékának egyik tipikus "megsegítési" szándékát két legfrissebb bejegyzésemben publikáltam...
koklerbroker.blog.hu/2010/11/09/maradjak_vagy_visszalepjek_belepjek_kilepjek_vagy_lelepjek
koklerbroker.blog.hu/2010/11/09/a_mai_hazai_kokler_nyugdij_rendszer
süti beállítások módosítása