QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Teljes Költség Mutató TKM a Unit Link mérője

2010.01.06. 20:47 maholnap

Kedves Barátaim, kedves Olvasó!

Ezt is megértük! Egyre többször fogunk találkozni a különböző Unit Linked biztosítások esetén a TKM fogalmával, és az alábbi – kötelezően előírt – szöveggel:
Mi a TKM?
A Teljes Költség Mutató (TKM mutató) az Ön tájékoztatását szolgáló egyszerű mutató, amely egyetlen szám segítségével fejezi ki a típuspéldában bemutatott biztosítás költségeit, amelyek tartalmazzák – többek között – a termékbe beépített kockázatok ellenértékét is.
Mire szolgál? ...
 

A TKM megmutatja, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti, költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy azt az adott unit linked terméken érte el.
Miben szolgálja az Ön érdekeit?
A TKM segítségével - a típuspéldán keresztül - Ön egyszerűbben össze tudja hasonlítani a magyar életbiztosítási piacon kínált befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítások költségszintjeit.

Azért még nem tökéletes a megoldás, de nagyon szépen tükrözi (több, mint egy évtized kóklerség és ködösítés után) a szándékot... 

A MABISZ oldalán a részleteket is lehet szemezgetni. A Napi után (ami sajnos fizetős oldal) a Hírszerző volt az első január ötödikén hajnalban. A bonyolultra sikeredett eredeti megfogalmazást ügyesen fordítják le: a TKM azt mutatja meg, hogy mekkora minimális hozamot kell az adott befektetésnek évente elérnie ahhoz, hogy az ügyfélnek ne legyen vesztesége. Tehát az éves átlagos költségek mellett legalább ekkora hozamok kellenek ahhoz, hogy legalább azt a pénzt viszontlássa az UL-be befektető ügyfél, amit belerakott. A TKM-et jelentősen módosíthatja az egyes unit-linked biztosítások mögöttes termékeinek költségszerkezete is. a mutató csak a szerződéskötés előtti tájékozódást segíti, csak hozzávetőleg adja meg a biztosítással járó valós kiadásokat. 


Máris látszik, hogy kimaradt (nem kalkulálható előre) a menet közben történő lépések díjai. Mint például az eszközalap-váltások adás-vételi árrései. Ezeket az átváltásokat, és egyáltalán a konstrukció befektetés-jellegéből fakadóan a portfolió menedzselését már csak azért is be kell még kalkulálni, mert a megfelelő átváltásokkal elkerülhetőek a volatil piacok eséseiből fakadó értékvesztés, és a befektetési egységek árfolyamainak növekedése optimalizálható.

A portfolio.hu bátor jelzőt használ: "Mennyit buksz a biztosításodon?" Ami szintén érdekes, az az, hogy a nagy ügynökségek (mlm-es hálózatok) TKM-jei rendre fél-1-1,5%-kal magasabbak, mint ugyanaz a termék közvetlenül a biztosítónál, vagy valamely (nem piramisos, kisebb) ügynökségen keresztül elindítva...

A vg.hu "Lehull a lepel" c. cikke tartalmazza a Money Moon linkjét: adatbázisukban több, mint 400 unit linked eszközalap szerepel! Újításként most már két szűrő segítségével hasonlíthatjuk össze az egyes unit linked eszközalapokat és azok hozam- és rizikómutatóit. A szűrővel a unit linked eszközalapok számának kiválasztása nem korlátozott (Ctrl gomb lenyomásával több eszközalap is választható), míg egymásik szűrő segítségével egyes - választható - kritériumoknak megfelelő unit linked eszközalapok versenyeztetése lehetséges. Érdemes rádöbbenni, hogy milyen klassz év volt 2009 a maga részvénypiaci 45-90% hozamot produkáló dobogós eszközalapjaival.

A MABISZ oldala itt található a részletekkel.

 

Tanulság: tessék Regisztrált Pénzügyi Tervező tapasztalatát és tudását igénybe venni, mint ahogy a Minősített Pénzügyi Tervezők Szövetsége szaklapjában olvasható:

"Milyen szempontokat mérlegeljen, kövessen az RPT® szakember? UL is csak valós, az ügyféligények szakszerű és tisztességes felmérését (életcélok, cash flow, kockázatok, költségek) követő megoldás részeként kerülhet értékesítésre, szolgáltatói és termék elemzéseket követően. Mivel (valójában) befektetési termékről van szó, csak tényleges befektetési tanácsadói kompetenciával rendelkező szakember foglalkozzon UL-lel, miután összevetette a kategória leginkább hasonló termékeivel. Ilyenek pl. a befektetési alapok, illetve a költségek szempontjából az ETF (Exchange Traded Funds - Tőzsdén forgalmazott alapok) Fontos, hogy a javaslat illetve a termékválasztás illeszkedjen az ügyfél Személyi Pénzügyi Tervének részeként kidolgozott és elfogadott Befektetési Politikába, és természetesen teljesíti a PSZÁF által az UL-re is vonatkozó elvárásokat, ajánlásokat az ügyfél-tájékoztatással kapcsolatban."

10 komment

Címkék: befektetés korrekt független profi fogyasztó tervezés biztosítás tudatos pszáf unit unit linked pénzügyi mabisz követelmény ul tisztulás átlagköltség unitlinked mptsz

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr451652614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hátezmármi (törölt) 2010.03.01. 10:38:51

Kedves Kókler-bróker,

Először is szuper az oldalad.

Másodszor, hogy mennyire használhatatlan a TKM: Az Axa Aranyeső plusz és Aranyeső extra között annyi a különbség, hogy az extrát a külsős brókerek kötik, kétszer akkora a jutaléka évi 500 ezer Ft befizetésénél és a költsége is kb. kétszer akkora.

Ezzel szemben a TKM-je mindkettőnek ugyanakkora. Ez egy jó nagy marhaság így.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.03.01. 17:01:02

Ezekre a hibákra szeretném a következő bejegyzésben felhívni az olvasóim figyelmét. Köszönöm előre is, ha segítesz ebben. Ötleteket, adatokat, forrásokat örömmel veszek :-)

Köszönöm a dícséretet, örülök, ha örömöt szerzek, és leginkább az jó, ha itt felkészülhet az olvasó a pézpiac anomáliáira, buktatóira, huncutságaira.

Közvetlen megkeresésre szívesen adok személyes, testre szabott tanácsot, igény esetén teljes pénzügyi tervet :-)

maholnap

Hátezmármi (törölt) 2010.04.10. 18:34:10

Ja, maholnap, az én oldalam pedig: www.penzugyeink.com

Ha akarod, én is adok tanácsokat. :)

Ja, minden oldalam eladó, mert elmentem bankba dolgozni. Az összes fontos szóra az első ötben benne vagyok (pénzügyi tanácsadás, életbiztosítás, megtakarítás, stb.)

Nem érdekel? Olcsón adom, az árát tuti behozza.

Ha igen, hívj, vagy írj.

penzvselet 2011.05.01. 12:37:22

A TKM-nél már pontosabban is összehasonlíthatóak a Unit-linked biztosítások a www.unitlinked.eu oldalon...

tejhatalom 2011.05.05. 23:02:52

Fenti link nem rossz, csakhogy
- nem tükrözi az egyes termékekhez választható eszközalapok lehetőségeiben rejlő különbségeket
- nem tükrözi az eszközalapok kockázatait
- úgy tesz, mintha be lehetne valóban állítani egy fix éves kamatot / hozamot, és ezt el is hiteti a felhasználóval
- sok pontos adat - egyébként jól összehozott - adatai között rengeteg függő és független változót hagy, ám erre nem figyelmeztet
- további kockázatokat egyáltalán nem vesz számításba
- csak fix futamidőre számol, sehol semmi élethelyzethez szabott többes-változó

Tehát nem lehet csupán ezekkel számolni, bár meg kell adni, az oldal érdekes szemléletet tükröz, és legalábbis költség-oldalról megvilágítja a termékeket.

Azért azt megnézném, hogy a legtöbb helyen nálatok "első" helyre kerülő biztosító akár legjobb eszközalapja valaha is csak a felét hozza hozamban némelyik e honlap alapján középkategóriás, vagy hátul "kullogó" termék eszközalapja hozamának! Ha Back-Test-et végzünk, akkor sem igaz az összehasonlítás feltételező szemlélete...

Szóval csak óvatosan a sokat ígérő látványos és trükkös "összehasonlításokkal!

A biztos befektetési tanács: a személyre szabott pénzügyi terv, független tanácsadótól.

tejhatalom 2011.05.05. 23:17:17

@Hátezmármi (törölt): A bróternekesen bedrágított termékek TKM-je pedig egyezik azok eredeti "anyatermékével", holott utóbbiak feleakkora kezdeti költséggel, és sokkal jobb visszavásárlási táblázattal bírnak. Noch dazu a minimális éves díj a bróternekes változatban mindig kétszerese, vagy háromszorosa az eredeti termékének, és a piramis-termékek díja később sem csökkenthető le az eredeti termék minimális éves díjára. Hiába, valamiből ki kell fizetni azt a qrva csilivili autóflottát, meg a hétpernyolcas vezetőket! Mindig is baj lesz a bróternekes piramisjátékokkal.

unitlinked.eu 2011.06.14. 23:58:41

@tejhatalom: igazán örülünk hogy az oldalunk már így az indulása esetén is kisebb vitákat váltott ki.

lerövidítve:
- az oldal sok helyen figyelmeztet rá, hogy a kalkuláció feltételezett hozamok mellett számol
- minden eszközalap részletes leírása és kockázati szintje elérhető egy közvetlen linkről az oldalon
- milyen további kockázatot? az oldalon le vannak írva (vagy elérhetők róla) a unit-linked biztosítások kockázatai, egy összehasonlítható kalkulációba (ami feltételezett hozamok mellett számol) nem írhatjuk bele, hogy csak akkor érvényes ha nem lesz atomkatasztrófa
- úgy nem is nagyon lehet számolni hogy kb 13, de lehet hogy 17 évre. Az eredmények mellett azonban megjeleníthető egy grafikon, ami a futamidő alatti visszavásárlási értéket végig mutatja.

De a lényeget az mutatja amit penzvselet írt, ez a kalkulátor a TKM táblánál fest pontosabb képet, tehát költség oldalról vizsgálja a biztosításokat.

Nem mellesleg már az oldalon elkészült a hozamok összehasonlításának lehetősége is: www.unitlinked.eu/chart.php

Mindemellett az oldalt továbbra is fejlesztjük. Remélhetőleg nem sokára még több biztosító lesz fent az oldalon, és tervezünk olyan kalkulátort is ami a múltbeli hozamokat is számításba veszi egy algoritmussal.

UI: a "bróternekes" szerződések TKM mutatója mindenhol rosszabb mint az eredeti terméké. Sok esetben nem is kicsivel

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2011.06.15. 11:18:21

Reklámokat általában kimoderálom, de most - az oldal hasznossága miatt - maradhat. Kérlek benneteket tartózkodjatok a más oldalak reklámozása, és esetleg mások szidalmazása gyakorlatától.

A unitlinked oldal hasznosnak tűnik, javaslom a mögöttes eszközalapok, alapkezelők, kockázati tartalmak, és a kapcsolódó szolgáltatások (online hozzáférés, Stop-Loss, Start Gain, gördülő Stop, SMS, stb.) alapos elemzését.

Milyen módszerrel juttok el az ügyfelekhez? Mennyire széles palettáról értékesítetek termékeket?

maholnap

unitlinked.eu 2011.06.23. 22:27:37

Örülök hogy hasznosnak találod, és köszönöm hogy meghagytad.

Jelenleg még nem igazán az ügyfél szerzés az oldal célja, most inkább csak a visszajelzésekre várunk, egyeztetünk stbstb. Utána ezek alapján még jönnek a fejlesztések, a többi biztosító feltöltése, és szerintem teljesen tökéletes kb nyár végén lesz.

Alkuszként minden biztosítóval meg van a szerződésünk, úgyhogy a paletta teljes.
süti beállítások módosítása