QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Kókler újság a kóklerbrókerekről (kóklerfigyelő)

2009.08.23. 16:24 maholnap

A butaság, és rosszindulat határtalan, de nem csak a kóklerbrókereknél: a Figyelő már sokadszor ugrik a vezető biztosítási ügynökségre: „Több tízezer ügyfele súlyos veszteségeinek árnyékában tavaly is szép növekedést tudott elérni a rendkívül agresszíven értékesítő Broternek-csoport.” – írják.

Önmagában már itt látszik a sarkítás, a rosszindulat, az irigység és az összemosás: megpróbálják elhitetni, hogy a bnetes ügyfelek mindegyike „súlyos veszteségeket” szenvedett el. Ez egyszerűen nem igaz. A cégcsoport - MLM-rendszerből fakadó súlyos hibái és hátulütői ellenére - nehezen kritizálható a termékpaletta kérdésében. Egyszerűen profik a megoldások (a maguk nemében), mérhetetlenül erős alku-pozícióból tárgyalnak a partnereikkel, mely előnyök egy részét átadják ügyfeleiknek (és persze menedzsmentjüknek).
A termékek összehasonlíthatóak itt és itt, mindkét forrás független, és alapos.
A cikk támad, fröcsög, mint korábban oly sokszor… Tényszerűség kevés van a cikkben. (A Figyelő a legjobb és legszarabb cikkeket képes egy lapszámba zsúfolni!) Nem az ügynöki jutalék mértékében van a „titok” nyitja (titok sincs), hanem az egészre épített MLM-rendszerben, melyet az alapítók a korábbi osztrák munkáltatójuktól „hoztak el” és fejlesztettek tovább. Az MLM rendszer csúcsán állók gigantikus vezetői jutalékot kapnak munka és tudás nélkül, de ez így van a porárus, tisztítószeres és vásárlókártyás MLM-cégeknél is. Ott sincs szakmai tudás hozzá! És azoknál a cégeknél is vannak, akik értenek azokhoz a termékekhez, amit értékesítenek. A piacvezető ügynökségnél is vannak profik. Teszteld: például kérd meg a bnetes ügynököt, ha zargat, hogy számolja ki az általa ajánlott megoldásba építve pl. tízmillió forint garantált haláleseti biztosítási összeg árát, vagy kérdezd meg, hogy az általa ajánlott pénzügyi termék az azt menedzselő biztosítónál milyen név alatt fut, és mi a testvér-termékek között a különbség! (tudnia kellene! és oktatják is)
A Figyelő szerint a brókerek „tökéletesen motiváltak”, ami messze nem igaz, legtöbbször kényszervállalkozók, nulla alapfizetéssel, kötésre és hálózatépítésre kényszerítve, szinte minden áron (tisztelet a kivételnek!).
A kombinált hitelek messze nem „roppant előnytelen” és a lap által említett kockázat a kombi terméknél kezelhető, szemben a hagyományos annuitásos hitel kockázataival, melyet az „utcai” bankok egyáltalán nem kezelnek, hanem áthárítanak az ügyfélre. A kombinált hitel egy bonyolult termék, lehet benne tévedni (tudatlanságból és szándékosan). A kombi hitelt lehet profi módon használni 1.) és 2.).
A visszaírásokról már írt e blog korábban. Minden területen voltak visszaírások, ez nem az említett cégcsoport egyedi sajátja. Visszaírásokat legtöbbször az okozott, hogy extrém magas éves befektetési összeget javasolt a kóklerbróker (naná, ettől függött a jutaléka!), amit azután az ügyfél nem tudott finanszírozni. Sőt, sokszor valótlanul azt állította a kókler, hogy az éves befektetést csak két évig kell fizetni, vagy az egy összegben befektetésre szánt összeget fektette be úgy, hogy megfelezte, és a felét az első, másik felét a második éves díjba fektette, majd díjmentesítést javasolt (jutaléka megvolt, így meg is maradt, az ügyfél meg le van sajnálva).
A CIG partnerségéről csak annyit, hogy leginkább magyarsága, valamint az eseti alszámla minimális költsége az a két nyomós indok, ami alapján ezt választja a magyar befektető. Díjszerkezetük egyértelmű, több ponton kedvező, van, amiben a legjobb (nem mindenre, de ez már egy független pénzügyi tervező ajánlása és elemzése alapján kell, hogy eldőljön).
Összességében a magas jutalék sem igaz. (Az MLM-guruk hatalmas jutaléka nem a szerzési, hanem a vezetői jutalékokból tevődik össze, de ezt nehéz megérteni. A költségekről, költségszerkezetről érdemes mindent tudni annak, aki ebben a szakmában dolgozik, ugyanakkor az ügynökök minimális kisebbsége van igazán tisztában a valódi költségekkel, amikre még ki fogok térni későbbi bejegyzésben.) Röviden a költségekről: egy húsz éves konstrukció jutaléka (amit az ügynökségnek kifizetnek, és az MLM-szabályok alapján nagyon aránytalanul szétosztanak), kb. az első éves díj másfélszerese, ritkán a kétszerese. Tehát például egy 20 x 300.000 Ft-os befektetésnél 450.000.- Ft. Hatmillióból tehát alig félmillió. Tíz százalék alatti árrés?! Ez korrekt… ennél jóval magasabbak vannak a világban! (Jelzem, hogy a befektetési világ költségeiről, az egyes megoldások költségszerkezetéről, összehasonlításáról még fogok itt írni.)
Nem igaz a piacvezető ügynökség hatezres létszáma, de nem igaz a háromezres sem. Az lehet, hogy az ereszd-el-a-hajam rendezvényeken, és a díszelőadásokon, vagy sokszor az irodákban is ott vannak, de nem dolgoznak, csak jól érzik magukat a legtöbben (tartoznak valahová). Az MLM-rendszerben sokszor csupán magára köt szerződést sok munkatárs, és csupán a befektetési világ megismerése, a hitelpiac információi csábítják őket a hálózatba – az alapokat valóban meg lehet tanulni egy szakmailag korrekt tudású csapatban (na, van ilyen is néhány).
Céges, vagy zártkörű rendezvényre beszökni (mint a Figyelő) nem etikus, de praktikus: mai napig széles mosolyra fakadok, amikor eszembe jut, hogy egyszer egy hitgyülis rendezvényre belógtam a barátaimmal. Halálra röhögtük magunkat, amivel egyáltalán nem lógtunk ki a sorból, mindenki azt hitte, hogy a Szentlélek szállt belénk (vagy most száll ki az ördög). És egyszer-kétszer eltévedtem ismerősöm unszolására MLM-előadásra, ahol taps, dobolás, extázis és parasztvakító sziporka épp úgy volt, mint minden hálózatépítőnél.
A bnetes vezetők reakciója a cikk írása előtti újságírói kérésekre nagyon béna volt, de majd a PR-os és marketinges történészek egyszer ezt is lereagálják.
A Figyelő pontatlanságára ugyanebben a számban több ordítóan tragikus példa is akad. „Túl a világ végén” c. cikkük egyszerűen tragikus. Azzal kezdik, hogy „a fejlett országok a következő 1-2 évben 3500 trillió dollárnyi államkötvényt bocsátanak majd ki, hogy finanszírozzák a költekezést, és a mentőcsomagokat”. Ez butaság: az USA költségvetésének kiadási oldala csaknem 3 trillió (3000 milliárd) dollár, ami a fenti szám kevesebb, mint egytized százaléka. A lap sem forrást, sem hivatkozást nem említ. Majd a cikkíró kijön egy adu ásszal: nagy betűkkel, kiemelten írja: „az amerikai GDP 250-szeresét fogják állampapír útján kölcsönvenni” (a mentőcsomagok finanszírozására). Nos, a mentőcsomagok mindent összeszámolva nem érik el a 10 000 milliárd dollárt. A 3500 trillió dollár majdnem hatvanszorosan haladja meg a világ GDP-jét és sokszorosan a Föld pénzkínálatát és teljes vagyonát…. Ennyit a Figyelő "tárgyilagosságáról", "pontosságáról". (A cikknek mellesleg lesz folytatása a lap részéről és a megpiszkált ügynökség részéről egyaránt.)
 
Mi itt kitartunk a kóklerbrókerek általi csapdákra, huncutságokra figyelmeztetés mellett, és esküt teszünk a helyes pénzpiaci magatartás tanítása, és a korrekt független pénzügyi tervezés profizmusa mellett.

14 komment

Címkék: marketing pr pénz béna erkölcs újságíró butaság abszurdisztán brokernet bróker pénzügyi figyelő becsapás kókler koklerbroker kóklerbróker kókler bróker

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr961332902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.08.24. 16:23:32

A Figyelő időről időre lehurrogja cikkeiben a Broterneket. Csak úgy árad a cikkekből az irigység és az utálat. Nem csodálkoznék ha a Broternek jogi lépéseket tenne a cikk írói ellen.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.08.24. 22:10:28

Én személyes konfliktust is érzek/sejtek a háttérben, a közeljövő majd választ hoz erre is.

kalaposf · http://csaladipenz.blog.hu/ 2009.08.25. 21:16:27

Van néhány ember, és bankvezető is aki valamiért nem szereti a Bnet-et, ők tudják miért :-)
Én az írigyek csoportjába tartozom, ügyesek és gazdagok is lettek (menedzsmentről beszélek)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.08.27. 13:12:03

@kalaposf: Hogyne lenne olyan, aki valamiért nem szereti őket?! :-) Bőven tesznek ezért azok a kóklerbrókerek, akik a pár órás tanfolyamon hirtelen indulnak, mindent elhisznek, és kockázatkezelési, pénzügyi, hitelpiaci, befektetési tudás nélkül ismerőseiknek horribilis éves díjjal biztosításokat ajánlgatnak... Nem az UL-ekkel van a baj, hiszen van, ahol azok nagyon jól megállják a helyüket. A baj ott van, hogy nem annak, nem akkor, nem azzal az allokációval, nem azzal a tartalommal, nem azzal a futamidővel, stb indítják, akiknek, amikor, ahogyan azt kellene.

A másik, az irígység: a bankárok jó magas fix fizetésekkel dolgoztak sokáig, ma pedig fosnak, ha új ügyfél látszik a láthatáron egy magas összegű hiteligénnyel, vagy lízing igénnyel, hiszen ha rosszul elemzik az ügyféloldali kockázatot, akkor könnyen kirúghatják őket. Nincs ma bank hazánkban, amelyik ne építene le... És amiért irígyek: nem lehet a bankvilágban MLM-ben dolgozni és másokat dolgoztatni, hogy jól megszedják magukat a topon lévők. (Egyébként miért ne lehetne?! :-) Legfeljebb lesz még néhány elcseszett portfolió.

A nagy cégeknél a nagy számok törvénye alapján több lesz az elégedetlen ügyfél. Különösen akkor, ha kimondva (jó hangosan kijelentve) a hálózatépítő többes biztosítási ügynökségnél a mennyiség sokkal fontosabb, mint a minőség... (Mániájuk, hogy "a mennyiségbél lesz a minőség", de abba nem gondolnak bele, hogy a menet közben kikopó kóklerbrókerek és azok, akiket a kikopásukig jól átvertek (tudatlanul vagy tudatosan), azok bizony a lehető legrosszabb hírét fogják kelteni a cégnek... Alkusz-hálózat... Brókernek titulálni többes biztosítási ügynököket, akik nem kapnak semmilyen tőzsdei, és pénzügyi képzést - erős túlzás. De a hálózat megállja a helyét, ma már ötvenezernél tart a munkatársi szám... legalább ennyien beregisztráltak (ennyien nem dolgoznak aktívan!)

Nem lettek ügyesek, és csupán egy-két százalékuk lett hirtelen (3-9 év alatt) gazdag, ugyanakkor köztük is aki nem vigyázott, annak bizony elúszott a csapata is meg a pénze is a 2008-as évben...

kalaposf · http://csaladipenz.blog.hu/ 2009.08.29. 20:52:04

@maholnap: egyetértve amit írtál én csak a top 100-ban lévő irányító menedzserek jövedelmét irigylem :-)) de nagyon!!!

KePe 2009.08.29. 20:58:42

@maholnap: ha a banki oldalon megvan a szaktudás, kockázatkezelés és pénzügyi tudás, miért lenne gond, hogy a "kóklerbróker" kókler??? A pénzintézetnél kell helyrerakni az információkat, tapasztalataim szerint ez legtöbb esetben meg is történik. Ha nem annak oka van:)
Az én szemeben az ügynök egy előzetes szűrő, aki aktívabban és rugalmasabban tud fellépni az ügyfelek elsődleges tájékoztatása érdekében, ügyintézés és papírmunka átvállalása mellett.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.08.30. 13:04:30

@KePe: A banki oldalon nincs meg a szaktudás, legalábbis nem azon a szinten (pultnál ülő stünci szőke), ahol az Ügyfél megfordul. A Private Bank üzletágak területén sem minden fenékig tejfel, keress rá a gooogle-ban. Sok pénzügyi szaklap (online és papírlap) foglalkozott már e terület anomáliáival.

Az ügynök ha független, akkor valóban, a Te ügyed érdekében érted, és rólad szóló munkát tud végezni, testre szabva. De itt az ügynökök mind függők (biztosítótól, vagy banktól, ráadásul egyetlentől a kenyéradó gazdáiktól függenek). Egy fél fokkal kevésbé rossz a többes ügynök, ahol két vagy több megoldás közül választ számodra. De ameddig a megoldások kibocsátói finanszírozzák az ügynökeiket, addig nnem lehet elvárni az elfogulatlanságot. Különösen, ha különböző nnyeremény versenyekkel, célprémiumokkal bombázzák az ügynököket a biztosítók és a bankok alkalmanként: érdekes, akkor mindig megugrik a forgalom. Nem, nem azért, mert jobban adtak el, nem azért, mert több ügyfélhez jutottak el (vagy csak kis részben ezért), hanem azért, mert több ügyfélre sózzák rá a prémium bűvöletében a termékeket...

Az ügynök nem aktívabb, és nem rugalmasabb, ha függő, vagy többes ügynök, legalábbis nem feltétlenül az. És el ne felejtsük, nem ingyen dolgozik: pl. egy hitelbróker 2-3-4 % jutalékát hozzáadta már valaki a THM-hez? Egy tízmilliós hitel 3-4százezres jutaléka egy összegben nem normális, de a hitelbe építve még durvább... (+ még a banki költségek...)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.08.30. 13:06:01

@kalaposf: nem mind irányító menedzser. Az életútja némelyiknek egészen becsületes utat sejtet :-) És többen már háttérbe vonultak...

És akkor még nincsenek is a listán azok, akik - különböző módszerekkel ;-) - nem engedték magukat szerepeltetni.

kalaposf · http://csaladipenz.blog.hu/ 2009.08.30. 17:05:01

@maholnap: a statisztika azért azt mutatja, hogy az ügynök által hozott hitelek minősége 10-15%-kal rosszabb mint a banki stünci szőke által intézett hiteleké. Ennek azért emberi okai is vannak, a banki stünci útálja az ügynökét mert tudja mennyi jutalékot kap, míg ő semmit. Ezért kevésbé nézi át az ügyeit, postás szerepet lát el, így az elutasítottság aránya magasabb. Ezzel sikerül is neki kirúgatni a fióki ügynököt. Ismerem persze az ügynökök véleményét is a stüncikről. A számok azonban kissé a szőkék mellett vannak.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.09.04. 23:40:13

Ebben most nem tudok igazat adni. Egészen más képzettségük, tapasztalatuk van... de nem is hasonlítanám őket egymáshoz. Hiszen a jó ügynök (nevezzük inkább jó független hitelbrókernek!) tudása nagyságrendekkel nagyobb, mint a banki stüncié. Sőt, ha a stünci tudása megfelelő lenne, akkor nem lenne banki pultos stünci, havi fixért. Az alkalmazotti és vállalkozói magatartást megint nem lehet összemérni. Más a motivációjuk.

Minden esetre a saját tapasztalatom az, hogy akivel én dolgozhatok együtt a hitelbrókerek között, őérte bármikor tűzbe teszem a kezem, vakon ajánlom, és megbízom benne. Profi, ügyfélközpontú, minden szempontból überelhetetlen...

Matej71 2009.10.05. 12:09:45

Új vagyok itt, és meg kell mondjam nem teljesen értek egyet a cikkel.
Az említett újság cikke, nem teljesen hülyeség, habár tény, csúsztatások vannak benne. Mégiscsak média, kell a HÍR.
A másik problémám ezzel a sorral kapcsolatban van.
"Sőt, sokszor valótlanul azt állította a kókler, hogy az éves befektetést csak két évig kell fizetni"
Ismerek pár konstrukciót a piacon, és tényleg van olyan, ahol 2 év után lehet díjmentesíteni a szerződést. Természetesen nem ez a cél, hisz így nem lehet tőkét építeni, de ha beüt a krahk a családban jó tudni, hogy elérhető egy ilyen lehetőség, akár ideiglenesen is.

Üdvözletem

Norvalent 2009.10.19. 07:37:22

Hasznos a blogod! Kár, hogy nem két évvel ezelőtt találtam hasonlót. Én is csak a saját káromon..

Egy kritika: a fejlécben túl nagyok a betűk, és a bejegyzésekben is néhol kilógnak-összefolynak, ez sokat ront az összképen, kevesebb poénos képpel sem válna sivárrá a blog, pedig a tartalom jó!(Lehet, hogy csak nálam van szétesve?:)

Norvalent 2009.10.19. 07:38:56

Jobb oldalt két oszlop van, lehet, hogy amiatt esett szét az oldal..

Namir 2009.11.15. 17:29:43

A Figyelő cikkről:

1) Először nézzük meg ki írta a Figyelőben megjelent, Brokernetet kritizáló cikkeket.

2) Nézzük meg, hogy ki írta a Figyelőben a Brokernetből kilépett/eltávolított profi MLM építő Balázs Attiláról és új cégéről a Bridge
Hungary-s nyálas, csöpögős cikket.

3) Nos, van összefüggés? :)
**************************************

Egyébként a szakma tényleg tele van kóklerekkel.

Mert olyan országot élünk, ahol a biztosító, a bank, és a posta alkalmazottainak NEM KELL vizsgát tenniük, ha biztosítást akarnak értékesíteni. (Köztük az igazából befektetésnek számító unit-linked.)

Az ügynököknek, alkuszoknak meg a korábbi 130(?) órás tanfolyamát lecsökkentették 30(?)-ra.

Így "közeledünk" EU. :)
****************************************

"Tessék mondani, ez már itt Európa?"
süti beállítások módosítása