email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Hitelkártya történet

2009.08.13. 12:00 maholnap

A hitelkártyák története alig ötven éves: 1949-ben egy McNamara nevű bankár a barátaival ebédelni ment egy neves New York-i étterembe, és csak fizetéskor vette észre, hogy nincs nála a tárcája. Ebéd közben éppen a vevőkártyákról beszélgettek, így McNamara fejében megszületett egy olyan bankkártya terve, amely nem üzlethez kötődik, hanem egy bankhoz, és mindenféle helyen, üzletben, étteremben, benzinkúton stb. használható, hiszen ez esetben a bank fizet az üzleteknek, és a bank számlázza a tételeket az ügyfélnek. Az ügyfélnek tehát elég egyetlen kártya mindenféle vásárláshoz, a cégeknél pedig nemcsak törzsközönségük vásárolhat korlátlanul. (Természetesen a bank a cégektől százalékot, az ügyfelektől éves díjat szed.) 1950-ben McNamara bankja, a Hamilton Credit Corporation ki is adta az első, akkor még kartonból készített bankkártyát, a Diners Club kártyát, ekkor még csak exkluzívan 200 tagnak. (Az amerikai városi legenda szerint így lett az első hitelkártya neve „Ebédelők kártyája”, hiszen az ötlet ebéd közben született, noha valójában inkább a célközönségre, az üzletemberekre utaltak ezzel.) Év végére már 20 ezer Diners Club kártya volt forgalomban. 1958-ban megjelent az American Express és a Bank Americard (Visa) is a hitelkártya-piacon.

Legyünk azért igazságosak, a Western Union 1914-ben, még az első világháború előtt, hűségkártyát bocsátott ki ügyfeleinek fémlap formájában. Szintén ekkor jelent meg a fém telegramkártya, a telefonkártya elődje, és a Sears amerikai áruházóriás első hitelkártyája. Ezeket követte a MobilOil legjobb ügyfeleinek járó hitelkártya.

--

A Dunabank azzal írta be magát a magyar bankkártya történelem könyvébe, hogy kibocsátotta az első hazai „hitelkártyát” (az idézőjelet az magyarázza, hogy a Dunakártya mai szemmel nézve valójában betéti, vagy "debit" kártya volt, hitelkerettel. "Dunahitelkártya - a bizalom névjegye" volt a szlogen. Konkrétan arra emlékszem, hogy amikor ezzel fizettem, akkor a boltos hölgyike hátrakiáltott a főnöknek jó hangosan, enyhe gúnnyal a hangjában: "A zúr dunakártyával fizeeeet!" És mindenki áthúzott a másik sorba, hiszen soha nem tartott rövid ideig, ameddig kézzel átnézték a letiltott (már akkor sem rövid) listát. Az igazsághoz tartozik, hogy az OTP hamarabb, sőt, az MKB még hamarabb volt kártyával piacon, pár hónappal megelőzték a Dunabankot, de utóbbié volt az egyetlen országos fizetőkártyás megoldás (a Dunabank a Postával működött együtt...) Szép emlékek jönnek elő talán a Aranypók, Szivárvány, S Modell, FER, Ofotért, Keravill, Paletta, Röltex, Főfotó, Ápisz, Azúr, Amfora, Téka, Domus, Bútorker, Voláncom taxi, ÁFOR nevekre, akik először fogadták el a kártyát. 

A kártya már induláskor „hitelkártyaként” funkcionált, bár annak idején ez a 20.000 forintos kéthavi átlagfizetésnyi hitelkeret még nagyobb vonzerőt jelentett, mint a mai kínálatban. A kártyák indulásának első 10 évében 30-100%-os növekedést élveztek évről évre! El kellett terjednie, ugyanis ahol nem terjedt el időben, ott kitalálták a használói: Az orosz "bio-bankkártya" kartonalapú lett egy orosz kis faluban, Garlovóban (Kostromskaya). Anyaga  karton, bár kifejlesztőit nem a környezetvédelem vezérelte, hanem a kocsmai készpénzkímélet. A falvacska lakói azzal indokolták találmányuk bevezetésének szükségességét, hogy lakóhelyükön a családfők egész fizetésüket elverték a helyi kocsmában. A falu emiatt lépett be a papír-bankkártya korába. A fizetésüket hitel formájában jóváírják számukra kartonpapír-darabkájukon, és különböző színű pecsétekkel jelzik a még felhasználható összeget. A gorlovói ezzel a bankkártyával élelmiszereket és bizonyos élvezeti cikkeket tud vásárolni (kivéve vodka!). Ismerős lehet ez a rendszer itthon is mostanában...

Korabeli mosolyfakasztó történet ez is: amíg az OTP Bank egyedül a minden hónap 26-i záróegyenlegre adta a teljes havi kamatot, addig az ügyfelek átvitték a pénzüket a Postabankba, majd az OTP számlazárásának napjára, 1 napra visszavitték az OTP-be. Így mindkét banktól megkapták a havi kamatot ugyanarra a pénzükre. A kamatos kamatot kedvelők minden hónapban meg is szüntették az OTP számlájukat, mert így az OTP egyből kifizette a kamatot is (amúgy csak év végén), amit szintén be lehetett fektetni. A jelenség az OTP Bank és a Postabank fiókhálózatában minden hónap 25-én és 27-én tömegjeleneteket idézett elő. Az OTP Bank a lakossági folyószámla bevezetéséig úgy reagált a problémára, hogy amennyiben a számla a szerződéskötéstől számított egy hónapon belül megszűnt, úgy az OTP Bank napi kamatszámítást alkalmazott.

Hiába van tele a Homár és még oly sok fogyasztóvédelmi öntudatra ébresztő oldal a bankok elharapózó pofátlanságaival, azért a bankkártya használatot még évtizedekig tanulhatja az átlag magyar...

A bankkártyák használatát, működését 2007. március elsejétől az új pénzforgalmi szolgáltatásokról és elektronikus fizetési eszközökről szóló 227/2006. (XI. 20.) Korm. rendelet szabályozza. a PSZÁF (nem elégg intve óvatosságra, de mégis) tájékoztat a kártyákról, és alaposan tájékoztat hitelfelvétel ügyében. Kun János tanulmányában még kissé túlzásba is viszik a pénzhelyettesítők összeállítását.

A PSZÁF a hitelkártyák használatát egészen jól magyarázza el. De azt még senki soha el nem magyarázta az átlag magyar embernek, hogy miként lehet megválni a hitelkártyáktól! A magyar ember nem tud hitelkártyát használni. Erről szól a következő bejegyzés.

22 komment

Címkék: történet story tudás butaság bénázás hitelkártya pszáf pénzügyi kókler disznóság creditcard

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr981306066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2009.08.13. 16:28:00

Megválni?
Gondolom rendezed a tartozásosat, majd bemész a fiókba megszüntetni.

lajosss 2009.08.13. 16:32:36

A diner-nek annyi koze van az ebedhez mint neked az angolz..semmi
az ebed az Lunch ez allt rovid egyszeru etkezes angolszasz teruleten,szendvics leves,vagy valami konnyu ..
a Diner az du.vagy esti tobbfogasos,tehat eloetel,foetel,desszert,etkezes,PL uzleti vacsora:)
Nem miattad te ugysem erted csak a tobbiek kedveert.

coco 2009.08.13. 16:39:31

@lajosss: amiről te beszélsz, az a dinner, a diner az a hely, ahol az ember megeszi...

Ápuka 2009.08.13. 16:50:45

Nekem volt több is(Mkb, Amex), amikor szükségem volt rá...aztán amikor már nem, akkor bementem a bankba, rendeztem a tartozást és visszadtam a kártyát, számlát megszüntették, igaz, csak 30 nap múlva és akkor még pár száz ft-ot kértek az 1 havi számlavezetési díjért....

vizsla_barat 2009.08.13. 16:53:15

manapsag a diner az mar a tipikus videki etkezde,mubor padokkal,joreszt junkfood felszolgalassal. igazi 50-es evek ittragadt-erzes...
jo reszuk drive-in reszleggel is rendelkezik. azt hiszem,amikor megnyilik az elso drive-in fitnessterem,akkor adom vissza a zoldkartyam :)

coco 2009.08.13. 16:56:37

azt elfelejtettem írni, hogy cikkben tehát jól szerepel, hiszen a "diner" (to dine - étkezik, ebédel, vacsorázik) lehet az étkező ember is, amely az üzletemberekre utal. úgyhogy kedves @lajosss, szerintem előbb nézz utána a dolgoknak, mielőtt ilyen stílusban leszólsz valakit, különben könnyen nevetség tárgyává válsz.

@vizsla_barat: így igaz :)

vgereben 2009.08.13. 16:57:48

a dinner a nap fo etkezese, delben vagy este...

@lajosss: tipikus magyar, puttozassal indit... gratulalok

halihalo 2009.08.13. 17:04:10

@lajosss: szótárt vagy nyelvtanfolyamot ajánlok! :)

Grossartigli (törölt) 2009.08.13. 17:07:48

Ha lehetne történelemhez hozzászólni, ne feledkezzünk meg az un. Konzumex valutásbolt (Arany János u.) által kibocsájtott kártyákról. Ezekre a külkeresek napidíjuk - céges igazolásuk birtokában - megtakarított részét befizethették és annak erejéig a kártyával vásárolhattak. A sárga alapú Konzumex kártyák bőven az említett Duna és egyéb kártyák előtt voltak forgalomban.

lutria 2009.08.13. 17:11:04

Én a múlt hónapban szüntettem meg az OTP-s folyószámlámat,de nem szivesen akarták elintézni mert húzni akarták az időt hogy csak még egy hónapig tartsam meg stb..Alig akarták megérteni hogy amikor a fizetésemet tartottam rajta akkor is az éves kamat kb 100.forint volt,a havi dij meg 600ft nem érdemes megtartani azért hogy a bank jól járjon.Végül is kifizettem minden dijjat amit felszámoltak mégis a következő havi értesitőből kiderült hogy még ök tartoznak 300 forintal,de ha megprobálnám a pénztárnál felvenni még abból is levonnák pénztári kézpénzfelvételi dijat.Igy az bentmarad úgyhogy sok kicsi sokra megy alapon mégiscsak meg lesz a nyereségük.

Hitelflotta Kapitány 2009.08.13. 17:17:51

Szerintem a Hitelkártya alapvetően jó találmány, mert vannak esetek, amikor jó ha kéznél van, és pont olyan helyzetben vagyunk, hogy vagy idő hiányban szenvedünk, vagy nézve a mostani hitelfelvételi helyzeteket, más hitel nem jöhet szóba.
Alapvetően akkor jó, ha alapvetően keveset vesz fel az ügyfél , és 30 napon belül vissza tudja fizetni.

Alapvetően nem rossz találmány, csak nem szabadna mindenkinek adni, és ITT KEZDŐDIK A SZOLGÁLTATÓ FELELŐSSÉGE !
Szerintem elősször meg kellene szüntetni, hogy bla-bala eddig nincs kamat, azután alapvetően a hitelkeret összegét csak akkor megnövelni, ha az ügyfél megtanulta használni:)

adequate courier 2009.08.13. 17:43:41

@lajosss: A diner étkező, étkezde.
A dinNer az a nap dél és este között valamikor elfogyasztott főétkezése.

Taxomükke (UK) 2009.08.13. 17:43:41

@lajosss:
Ezt benézted...
Dinner az étkezés, diner pedig az, aki étkezik. Másképp írjuk és más a kiejtése is... de ezt neked hiába is magyaráznám. :)))

ladislaus 2009.08.13. 17:55:02

Elso klasszikus hitelkartya Magyarorszagon, ugy tudom Citibanké volt...

1953 2009.08.13. 18:09:37

Nagyon egyszerűen szabadultam meg a hitelkártyámtól.Bementen a bankba,befizettem a hiteltartozásomat és kb. tíz perc múlva már nem volt hitelkártyám.Ez a legegyszerűbb,ha csak a havi törlesztéssel akarod megszűntetni úgy,hogy közben nem használod a kártyádat, az egy kicsit hosszadalmasabb folyamat.

ladislaus 2009.08.13. 18:24:40

@lutria: kuldesd ki postán, és a postásnak adj egy 100as jattot! :)

Silent Bob 2009.08.13. 18:31:12

Kb. 2 hónapja sóztak rám egy hitelkártyát az Ersténél. Nagy szükségem nincs rá, de gondoltam miért ne.
A történet vicces része az, hogy a kártyát még nem láttam, de pár napja kaptam egy SMS-t, hogy tartozom 200 forinttal.

O'Neil 2009.08.13. 18:38:45

Magyarországon hitelkártya egy államilag támogatót lopás,csalás.
És sajnos a bank részéröl......

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.08.13. 21:49:26

@O'Neil: Ennyi erővel az autópálya építések, meg a zacskógyártás, no és például a fodrász is egy nagy csalás, hiszen mindig aszfalton mennénk, nem tudjuk a bevásárlás után hónunk alatt kihozni azt a sok-sok élelmiszert, és a hajunk is mindig kinőtt.
Nem a hitelkártyákkal van a baj, hanem azzal, aki használja: nem tudjuk használni, nincs meg hozzá sem a tapasztalat, sem az oktatás, sem kultúra...

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.08.13. 22:16:08

@Silent Bob: Remélem elolvastad a hitelkártya szerződést. Valószínűleg nem (csak) abban van a költség, amikor kamatos időszakhoz érsz, hanem akkor is, amikor megnyitod, amikor havonta birtoklod, amikor évente kártyád van, amikor leveleznek róla (akár nulla értékkel is), és amikor lezárod... De valóban, jó státusszimbólum :-)

Diódejó · http://www.festekszer.hu 2009.08.13. 23:12:50

Hát nem rossz ez a kártyás dolog, de azt hiszem maradok a web tervezésnél! :D www.infoka.hu -val vagy a www.festekszer.hu -val.
bár remélem eljutok oda hogy az ügyfeleim a cégemnek weben keresztül tudjanak fizetni...pontosítok...remélem eljutok oda hogy a vevőim tudjanak fizetni :D:D:D
süti beállítások módosítása