email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Bank és bizalom - ahogy kóklerbróker képes eljátszani...

2009.08.12. 11:27 maholnap

A pénzügyi szolgáltatók, pénzügyi tanácsadók rendelkeznek az elvárható szakmai tudással, legalábbis kellene rendelkezniük a termékeik lehetőségeit, paramétereit (költség, rugalmasság, visszaválthatóság, futamidő, kockázat) illetően. Az ügyfél jóhiszeműen bízik a tanácsadóban.

Létezik az iskolai rendszerben a „háztartási gazdaságtan” tantárgy, jóllehet a hazai iskolák közül kettő (!!) választotta a tavalyi tanévben a tantárgyai közé e tantárgyat. Tavaly és tavalyelőtt sokan vesztettek nyugdíjpénztári és egyéb magán illetve céges befektetéseiken. A befektetések világa nem csak iskolarendszerben tanulható, ki-ki magánúton is elsajátíthatja a számára szükséges szintű tudást. A világháló tele van egyszerűen, sokszor ingyenesen elérhető szakmai oktatások lehetőségével. A pontos, teljes körű tájékoztatásra papíron kötelezi a pénzügyi szolgáltatókat az Európai Unió számos tőkepiaci előírása: Market Abuse Directive, International Financial Reporting Standards, Prospectus Directive, Transparency Directive, Markets in Financial Instruments Directive (MiFID).
 
Számos kóklerbrókert, a hiszékenység kihasználóit buktatta le a medve piac, sajnos még nem eleget közülük, de tapasztalatot egyre többet nyernek a piac aktív és passzív résztvevői.
 
 
A HungaroControl ügye már nem az első volt a sorban, ahol a bank haszna egy ügyleten korlátlan volt, de az ügyfél hasznának lehetősége ugyanakkor maximálva lett. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A 19 állami tulajdonban lévő erdőgazdaság közül négynél kezdeményezett vizsgálatot. A Bakonyerdő és a Kisalföld vezetői közül már távoztak néhányan, meg sem várva a vizsgálatok eredményét.   
 
Megdöbbentő módon sokszor a banki értékesítők sem voltak tisztában az általuk forgalmazott termék valós kockázataival!
 
Egy sima, ingyenesként reklámozott bankszámla esetén is elvérezhet egy bank, ha megtévesztő módon hirdeti termékét.
 
Idiotproof, azaz bolondbiztos (a legostobábbal is megértetni képes) szabályozást javasol a FED az Egyesült Államokban. Hogy mennyire fontos az idióta szinten történő (IQ-light) kommunikáció, arra jó példa az alábbi mondat a cikkből: „Sok jelzálogkölcsön ugyanis akkor dőlt be az USA-ban, amikor a kezdeti kamattörlesztés után egyszer csak megugrott az ügyfél törlesztőrészlete, mert megjelent benne a tőke visszafizetése is.” Jééé, tőkét is kell fizetnem?! (Itt visszacseng annak a pénzügyi analízisnek a mondata az ügyfél részéről, ahol a meglévő hitelek összeírásakor, elemzésekor elhangzott: „… és ezt a hitelkártyát nem kell fizetni, mert csak a kamatokat kérik minden hónapban…” (!!!))
 
Kérem szépen, mikor nő már be az emberek feje lágya?! Pedig létezik a független pénzügyi tervező fogalma, és vannak is CFP tanácsadók, akik alapos elemzés alapján részletes tájékoztatást nyújtanak, sőt, részlegesen még felelősséget is vállalnak, csak utána kellene nézni…
 
Providentről nyilatkozik Binder István, a PSZÁF szóvivője. 
 
(a leghajmeresztőbb félretájékoztatásokkal, tuti bukók példáival hamarosan folytatjuk…)

Szólj hozzá!

Címkék: bank béna erkölcs átverés bizalom panasz brokernet bróker pénzügyi becsapás kókler disznóság madoff elkurvul kóklerbróker

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr971304766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása