email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

MLM - mit keres a pénzügyek területén (zseniális az ötlet, bár ez szülte a szakma kóklereit!)

2009.01.25. 18:32 maholnap

Az MLM vagy Multi-Level Marketing, más néven network marketing, magyarul többszintű vagy hálózatos marketing, a fogyasztási cikkek vagy szolgáltatások közvetlen értékesítésének egyik módszere.

Az MLM cégek termékeiket közvetlenül viszonteladókból, fogyasztókból szerveződő hálózat tagjainak értékesítik. A termékforgalmazói, fogyasztói hálózatot maguk a tagok szervezik, építik úgy, hogy ismerőseiknek ajánlják a terméket, vagy magát az MLM üzleti lehetőséget. Az MLM üzletépítés különös előnye, hogy a befektetett munkád, energiád és az érte kapható jövedelmed a hálózat bővülésével egyre növekvő ütemben sokszorozódik.

Legnagyobb előnye az un. reziduális vagy passzív jövedelem. Alkalmazottként, vagy akár önálló vállalkozóként, viszonteladóként addig van jövedelmed, amíg dolgozol. (És akkor még nem beszéltünk a minimálbéres + „zsebbe” bérek után járó minimális nyugdíjról!) Az MLM üzletben viszont egyszer kell a hálózatodat felépíteni, és ha nem tudsz (vagy nem akarsz) egy idő után aktívan tevékenykedni, akkor a már meglévő hálózatod forgalma után továbbra is jön a vezetői jutalék, royalty (néhány cégnél tulajdonosi jogok, konkrét tulajdonrész. Hónapról hónapra, évről évre! Másik jelentős előny, hogy viszonylag kis kockázattal, kevés pénzzel bele lehet vágni. (A szakmai és etikai kérdésekre már kitértem, de még sokat fogom boncolgatni ezeket a kérdéseket.)
 
Van a piacon olyan bróker cég, ahol néhány tízezer forintért már kóklerbróker lehetsz! Legalábbis ezt mondják az "MLM beszervezők". Ha viszont utánaszámolna kóklerbróker, hogy a szamárlétrának legalább a derekáig elérni mennyi jutalék-különbözetet jelent számára ahhoz képest, amit rajta az őt beszervezők keresnek, akkor elbőgné magát...
 
A többes biztosítási ügynöki tevékenységben az egyösszegű befektetések10-25%-át, míg a folyamatos éves díjas szerződések első két évének díját, de legalább az éves díj másfélszeresét jutalékként kifizetik (a biztosítóval szerződő ügynöknek vagy ügynökségnek). Ehhez képest az MLM-rendszer új kóklerbrókere az éves díjnak körülbelül 10-12%-át, a szamárlétra közepén járó (pl. egy hét szintű rendszer 4.-5. szintjén álló)  a 40-50%-át, az igazgatói és a résztulajdonosi szinteken (vagy azzal ekvivalens szinten, ez több megoldásként létezik a brókercégeknél) még mindig csupán 70-80%-át kapják a 150-200%-hoz képest (az éves díj arányában). Szédületesen kreatívnak tűnő, butaságokat tükröző neveket találnak ki a pozícióknak: junior sales agent, sales agent (pedig van az értékesítési ügynök és az értékesítési ügynök-bojtár kifejezés is :-) na, jó, nincs, és meg is van a veszélye, hogy az ügyfél elröhögi magát!), aztán létezik a területi vezető, deputy sales division manager, a partner consultant (aki mégsem résztulajdonos!, de akkor miért partner?) a division director, és a többi. 
 
Sokan azt gondolják, hogy az MLM üzlet huncutság, esetleg piramisjáték. Az igazi MLM teljesen legális termék-értékesítési módszer. A hamis MLM, a piramisjáték könnyen felismerhető a termék hiányáról vagy – ha van termék – arról, hogy a tagok nem a forgalom után, hanem a belépő új tagok után (is) kapják a jutalékot. Az ilyen piramisjátékok közös jellemzője a többnyire magas tagsági díj, amely – az összeomlásig – fedezi a szponzorok jutalékát. Ilyet – szerencsére – nem találtam, de a rendszerek magassága, jutalék-elosztása nagyban szór.
 
Egy másik elterjedt tévedés, hogy az MLM üzletben könnyen, gyorsan meg lehet gazdagodni. Az MLM ebből a szempontból ugyanolyan vállalkozás, mint a többi. Néhánynak sikerül sok pénzt keresni vele (kemény munka, hozzáértés, hit, szerencse – ez mind kell hozzá), sokaknak pedig nem. A különbség abban van, hogy viszonylag kis kezdőtőkével, kis kockázattal bárki belevághat és sikeres lehet.
Szintén téves, hogy az MLM-mel nem lehet sokat keresni, ill. csak azok kereshetnek jól, akik korán belépnek. A korábban belépőnek elvben tényleg nagyobb az esélye, de bárki bármikor lehet egy MLM-ben sikeres. A hagyományos vállalkozásokra is érvényes, hogy akik először ismernek fel egy ígéretes lehetőséget, azok jobb helyzetben vannak, mint az utánuk jövők. De mindez a pénzügyi MLM hálózatoknál másképp működik: mivel erősen jutalékra orientáltak az ügynökök, így kénytelenek sokszor az ügyfeleket lenyúlva előrébb jutni a szamárlétrán.
 
 
A Figyelőnet egyik tavalyi számából:
"A válság miatt munkanélkülivé vált emberek közül egyre többen állnak ügynöknek. Az Egyesült Államokban már 15 millióan dolgoznak így, és a jövőben hazánkban is reneszánszát élheti a multilevel marketing (MLM). A pszichológus szerint a népszerűség oka nemcsak a könnyű pénzkereset ígérete, hanem az is, hogy ezek a rendszerek a valláshoz hasonlóan hitet és reményt kínálnak a kétségbeesetteknek. "
 
“A passzív jövedelem egy olyan jövedelem, amit nem az idődért kapsz cserébe.”
 
A legtöbb ember az idejét cseréli pénzre, vagyis az idejét tölti azzal, hogy pénzt keressen. Egy nyilvánvaló és gyakori példa erre, hogy valaki havi fizetésért dolgozik, és vannak, akik darabbérért (kézműves munkák), oldalanként kapnak bért (tervezők, fordítók, írók), és így tovább.
 
„Ha pénzre van szükséged, akkor menj és keress magadnak állást, vagy dolgozz magánzóként, add el az időd egy részét (a multiknak mindet :-)). De ha gazdag akarsz lenni, akkor az időd nagy részét azzal töltsd, hogy passzív jövedelemtermelő rendszert építesz.” – mondják az MLM-hez értők. És igazuk van.
 
(A jutalékos rendszerekről, és a különbségről aközött, hogy ügyfelezel, vagy egy idő után az ügyfelezés mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyezel a csapatépítésre, még írok hamarosan.)

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: mlm ügynök jövedelem brokernet bróker magát kóklerbróker elbőgné szamárlétra drága képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr91901736

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fogkefétől a versenyautóig 2010.02.01. 09:17:26

Amway, Network21, emelem, de nem jutok semmire. Volt 8-10 nyugalmas évem, amikor már nem kellett tartanom attól, hogy barátaim és elveszettnek hitt ismerőseim találnak meg egy titokzatos üzleti ajánlattal, amit csakis személyesen adhatnak elő, és már n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása