email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

Unit Linked befektetés és nyugdíj kérdés...

2009.01.16. 20:24 maholnap

Itt tegyünk egy kitérőt: a befektetési megoldások többsége nagyon jó középhosszú és hosszú távú célok finanszírozására, mint nyugdíj, ingatlan, gyermekek támogatása, későbbi életjáradék elérése, stb. Hozzáadott értéke a megoldások nagy részének az adómentesség, illetékmentesség, esetleg adó-visszatérítés, perelhetetlenség, inkasszózhatatlanság, stb. A gond és disznóság az éves rendszeres megtakarítások mértékével volt és van! Általában a szakma azt mondja, nyugaton ez is a gyakorlat, hogy az éves jövedelem mintegy 10-15 (némely öregebb demokráciákban 20) %-át tartós befektetésekben tartják (más kérdés, még fogom ezt is taglalni, hogy milyen befektetésekben érdemes tartani a megtakarításokat). Természetesen csupán egy része szabad, hogy „éves díj” legyen, ami rendszeresen odakerül. A többit az ún. eseti alszámlán, gyakorlatilag a fenti előnyöket is élvezve, de bármikor elérhetően érdemes tartani. Sok-sok hasznuk lenne a Unit Linked (UL) konstrukcióknak (PSZÁF kiadvány róluk), a befektetési alapoknak, ha korrektül bánnának vele a tanácsadók. Itt nálunk pedig nem hajlandóak az emberek egy forintot sem félretenni. Pedig ha tudnák, hogy mekkora szarban lesznek nagyon is sokan!! Lásd itt: nyugdíj téma RTL-en (vigyázz, sokkoló!).

 

Megéri csalni? Nem ritkák a szakmában a nyolcjegyű jövedelmek (még korrektek is akadnak közöttük ;-) hiszen az MLM-rendszer sajátossága dobja a nagyot ezeken a jövedelmeken, nem pedig a közvetlen ügyfelezés). Az üzleti vezetők gyakran "nem veszik észre" az ilyen ügyleteket (megelőzni meg lehetne!), mivel a vezetői jutalékokat, prémiumokat már kevésbé írják vissza, vagy a karrier-egységeket, szakmai pozíciókat megtarthatják visszaírás esetén is.

 

Hosszú távon csak a korrektség, a testre szabás, az ügyfélközpontúság éri meg! Kötési jutalék, követő jutalék, állomány-ápolási díj, vezetői (MLM) jutalék, oktatási pótlék (már ahol van ilyen), speratív jutalék, stb. Szép szakma, mondom, az anyagiak mellett a léleknek is sokat jelent minden szépsége…

 

2 komment

Címkék: pénz befektetés korrekt megoldás profi tudatos használat pszáf unit linked kötelezettség ul unitlink adómentes nyugdíjtervezés

FÜGGETLEN PÉNZÜGYI TERVEZŐ: Csodálatos szakma. Pénzügyi "ombudsman" szerep; felemelő érzés emberek pénzügyeit rendbe rakni, optimalizálni, és fantasztikus a tudást átadni. Egy szakma, ami nemhogy "gyerekcipőben jár", de még néha be is szarik a pelenkába... Mert sok a kóklerbróker, az egynapos tanácsadó, a hétvégén képzett szakember... Hadd tisztuljon csak! Várom a tapasztalatod, akár ügyfélként, akár beszervezettként, akár a szakma kezdő, vagy tapasztalt képviselőjeként írsz: Isten hozott!

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr8881872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.03.02. 17:15:03

Szia,

felmerült bennem a kérdés, hogy a 2-3 éve fizetett, rendszeres havi díjas unit linked-et most, ebben a gazdasági klímában érdemes fizetni, vagy inkább szüneteltetni kéne, kivárni azt, amikor megindul a gazdaság?

neked mi a véleményed?

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.05.23. 19:47:43

@hhunter: Nehéz a választ megadni, hiszen pénzügyi elemzés nélkül nem lesz testre szabott...

Eleve nincs sok értelme havi befektetéssel UL-t finanszírozni, mert a költsége 12-szerese az éves, és 6-szorosa a féléves befektetésű megoldásoknak. Azután meg az elmúlt hónapok 20-70% emelkedése józan ésszel fel sem fogható hozamok, és még mindig nagyon megéri minél nagyobb - nélkülözhető - összegeket elhelyezni az "eseti" alszámlákon, természetesen részvényalapokban. Itt megint fontos, hogy mennyire bírod ki, hogy ne nyúlj hozzá néhány évig, hisz ha kibírod, hogy ne te dönts a kivét idejéről, hanem hadd mondják meg az árfolyamok, akkor nagyon komoly hozamoknak leszel boldog tulajdonosa. Máris túl sokat vártál!
És állj át legalább féléves befizetésekre! :-)
süti beállítások módosítása